GUVERNUL ÎN LUPTA ANTI-COVID 19: Un pas înainte, doi paşi înapoi

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 23 martie 2020

Un pas înainte, doi paşi înapoi

Trăim în plină conducere militară. După primul ordin militar emis de Ministerul de Interne în cursul săptă­mânii trecute care a dus la închiderea hotelurilor, resta­urantelor, cafenelelor, cluburilor şi altor asemenea locaţii, sâm­bătă a fost emis al doilea ordin militar, ce a intrat în vigoare noaptea trecută. Şi care, printre altele, ne recomandă - nu ne interzice - să limităm deplasările în timpul zilei la cele strict necesare(la serviciu, la magazinul alimentar din apropiere, la farmacie şi la medicul de familie ori specialist) şi care ne interzice să ieşim în timpul nopţii, între orele 22 şi 6. De asemenea sunt interzise grupurile mai mari de trei persoane pe stradă sau în spaţiul public. Această interdicţie a fost impusă în România, ultima dată, de Nicolae Ceauşescu, înainte de evenimentele din decembrie 1989, care au dus la căderea regimului său politic.

Măsurile luate sâmbătă, la ora 21, cu aplicabilitate amânată până aseară, iar altele până în această seară, se înscriu, ca mod de decizie, tuturor hotârârilor luate în prima săptămână de urgenţă de guvernul Orban. Din analiza modului de acţiune a Executivului, se pare că acesta acţionează cu întârziere sau în ritmul prezidenţial impus de la Cotroceni, care în urmă cu nouă zile anunţa starea de urgenţă, dar o decreta abia luni, adică la începutul săptămânii trecute. Şi nu în primele ore, ci abia după-amiază, la ora 15.

La fel s-a întâmplat şi cu ordinul militar numărul 2 ce a intrat în vigoare aseară. Guvernul a lăsat liber popu­laţiei ca vineri şi sâmbătă să populeze străzile localităţilor, pădurile şi parcurile, să încingă grătarele, la o temperatură externă de 23 de grade, să răspândească masiv virusul, şi abia apoi a decis ceea ce a răzbătut în presă încă de vineri dimineaţă: restricţionarea deplasărilor. În aceste condiţii, sceneta jucată de Raed Arafat, de subordonaţii lui Marcel Vela şi de membrii Grupului de Comunicare Strategică, ce anunţau că informaţiile privind restricţionarea deplasărilor sunt un fake-news şi că documentul apărut în presă este doar un draft de care se delimitează, pare candidat la premiul Zmeura de aur pentru cea mai proastă distribuţie şi cel mai prost scenariu. Pentru că tot ce au infirmat vineri Raed Arafat şi angajaţii lui Marcel Vela, care s-au grăbit să sesizeze DIICOT cu privire la o scurgere de informaţii, s-a adeverit a doua zi, seara, spre noapte, la ora 21. Restricţiile de deplasare au fost instituite şi, de azi noapte, au intrat în vigoare.

Cu toate acestea, autorităţile ţin să ne liniştească şi ne spun că parcurgem o perioadă în care accentul trebuie pus pe prevenţie în lupta privind combaterea răspândirii pandemiei de Covid-19. Din păcate, deşi a trecut o săptămână de la instaurarea de către preşedintele Klaus Iohannis a stării de urgenţă, autorităţile nu reuşesc să impună cetăţenilor respectarea măsurilor luate, iar hotărârile factorilor politici nu reprezintă decât nişte paşi şovăielnici, care nu sunt meniţi să ofere încredere mediului de afaceri că va fi sprijinit să treacă bine peste criza economică suprapusă crizei din domeniul sănătăţii. Florin Cîţu, ministrul finanţelor publice, spunea în apărarea autorităţilor că prin cele două crize combinate nu a trecut niciun stat până acum şi că nu există exemple de bune-practici cu privire la măsurile necesare pentru depăşirea acestora.

Cu toate acestea, nu suntem în stare să aplicăm în politica internă nici măcar principiul mimetismului. Adică să imităm măsurile luate de statele puternice, care sunt dispuse să cheltuie oricât pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a cetăţenilor pe perioada pandemiei. În timp ce băncile centrale ale statelor dezvoltate au trecut la injectări masive de bani în economiile interne, la noi Banca Naţională a României a părut preocupată în primul rând de soarta băncilor comerciale, pentru ca abia apoi să scadă, cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii. În domeniul bancar nu există aceeaşi unitate de măsură, fiecare bancă stabilind propriul termen pentru care plata ratelor la credite va fi amânată: una, două sau trei luni.

Lipsa unor măsuri unitare în piaţa bancară pentru depăşirea actualului moment a deschis poarta politicienilor care au introdus în Parlament un proiect de lege prin care, pe modelul Ungariei vecine, doresc amânarea plăţii ratelor la creditele bancare până la sfârşitul acestui an. Decizia politicienilor social-democraţi a iscat prima reacţie din partea mediului bancar care susţine că nu este momentul pentru o astfel de măsură care ar fi atât în defavoarea economiei naţionale, cât şi în defavoarea beneficiarilor.

La fel este situaţia şi cu măsurile luate de Guvern la mijlocul săptămânii trecute. Singura infuzie financiară reală aprobată de membrii Cabinetului Orban este aceea de 1,15 miliarde lei în compania Unifarm pentru echipamentele medicale necesare - măşti, mănuşi de unică folosinţă, etc. - pentru spitalele care sunt în prima linie în combaterea efectelor Covid-19.

În rest, doar promisiuni referitoare la firmele care vor fi afectate de măsurile luate.

Peste 500 de euro, preţul unui certificat de forţă majoră

Decidenţii politici ne-au vorbit des­pre certificatul pe care companiile şi microîntreprinderile afectate ar trebui să îl obţină de la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri pentru a beneficia de amânarea plăţii la utilităţi şi despre certificatul de forţă majoră necesar pentru amânarea plăţii facturilor către furnizori.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a spus: "Nu vor exista costuri pentru emiterea certificatelor de situaţie de urgenţă, care vor fi eliberate online. Certificatele vor fi emise pentru firmele care au activitatea afectată de criza coronavirusului. Certificatul stării de urgenţă va fi necesar începând cu luna aprilie 2020, întrucât starea de urgenţă a fost decretată în luna martie".

În privinţa certificatului de forţă majoră, acesta va fi eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CCIR, eliberarea acestuia va costa 500 de euro, în lei la cursul BNR din ziua plăţii plus TVA la care se vor adăuga 30 de euro pentru 30 de minute de consultanţă de specialitate.

În timp ce întreg sectorul HORECA şi cel al transporturilor se confruntă cu o reducere drastică a activităţii, multe companii fiind pe punctul de a închide în aceste zile porţile, având nevoie acută de fonduri acordate direct, Guvernul a ales să sprijine mediul de afaceri prin intermediul sistemului bancar, alegând o procedură birocratică. Practic, fiecare companie afectată trebuie să depună o cerere, fie şi online, la MEEMA sau la CCIR, să aştepte eliberarea certificatului de situaţie de urgenţă sau a certificatului de forţă majoră. După obţinerea certificatului de la MEEMA, firma se va îndrepta către furnizorii de utilităţi pentru a solicita amânarea plăţii facturilor emise. După eliberarea certificatului de forţă majoră de la CCIR, firma are dreptul să solicite furnizorilor amânarea plăţii facturilor emise de către aceştia, dar conform precizărilor de pe site-ul Camerei de Comerţ rămâne la latitudinea celor din urmă dacă decid amânarea sau nu a plăţilor.

Toate aceste proceduri implică o anumită perioadă de timp, care poate depăşi perioada pentru care a fost instituită starea de urgenţă şi în care firmele se confruntă cu probleme privind sistarea sau închiderea activităţii.

Se pare că nimeni din guvernul Orban nu a luat în calcul acest fapt, atunci când miniştrii au ales să nu finanţeze direct, de la bugetul de stat, companiile afectate, ci să ofere doar simple garanţii bancare. Executivul ar putea să ofere şi granturi directe pentru sprijinirea companiilor, granturi în valoare maximă de 600.000 de euro pentru un beneficiar, deoarece, la sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a aprobat un document în care se indică şi această modalitate de sprijin, ce poate fi luată pe tot parcursul anului 2020 pentru firmele afectate de pandemia de Covid 19. Mai mult, Comisia Europeană a activat clauza prin care guvernele statelor membre, în caz de forţă majoră, cum este această pandemie, pot cheltui oricât doresc pentru a salva economia naţională, locurile de muncă şi sănătatea cetăţenilor.

Cu toate acestea, singura măsură luată real de Executiv este susţinerea, din bugetul de stat, a plăţii şomajului tehnic, în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 4000 lei de persoană.

"Stai în casă", înţeles ca "stai pe stradă"

În privinţa măsurilor impuse de Ministerul de Interne în prima săptămână de urgenţă, în afara închiderii hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor, cluburilor şi altor locaţii, restul măsurilor au lipsit cu desăvârşire în etapa implementării lor. Dacă în primele două zile ale stării de urgenţă, traficul rutier a scăzut considerabil, iar mulţi dintre cetăţeni au înţeles că trebuie să stea în casă şi să iasă doar atunci când este necesar - deplasare la locul de muncă pentru domeniile în care nu se poate presta munca de la domiciliu, deplasare pentru achiziţionarea de alimente sau medicamente, ori alte bunuri de strictă necesitate - începând de la mijlocul săptămânii, oamenii şi-au reluat vechile obiceiuri şi la finalul săptămânii s-a înregistrat o valoare crescută a traficului rutier şi a numărului de persoane aflate pe străzile localităţilor.

Probabil că la acest lucru a contribuit şi modul în care autorităţile au raportat cazurile de infectare cu coronavirus, numărul celor izolaţi la domiciliu şi a celor aflaţi în carantină. Dacă în primele zile Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului a emis câte două informări pe zi, la ora 10:00 şi ora 18:00, începând de joi, autorităţile au ales să ofere o singură informare, la ora 13:00, privind situaţia evoluţiei epidemiei de coronavirus în ţara noastră.

În acest timp, angajaţii Ministerului Apărării Naţionale au demarat ridicarea, în cinci zile, a unui spital de campanie în interiorul curţii Institutului Ana Aslan, spitalul de boli infecţioase Matei Balş a achiziţionat 100 de saci pentru cadavre, iar spitalul Colentina s-a transformat în spital suport pentru combaterea epidemiei. Toate aceste lucruri se pare că nu i-au alarmat pe cetăţeni cu privire la ceea ce urmează, aşa cum nu i-a alarmat nici declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis care a afirmat, după ce Parlamentul a emis hotărârea de aprobare a decretului prezidenţial privind starea de urgenţă, că vom avea mai multe cazuri decât în prezent, conform experţilor care susţin că epidemia se va răspândi în continuare şi că vârful acesteia în România este aşteptat la mijlocul lunii aprilie sau cel mai târziu începutul lunii mai.

Din cauza lipsei de prevenţie a cetăţenilor, o parte dintre membrii Grupului de suport tehnico-ştiinţific au luat în calcul propunerea reducerii deplasărilor pentru persoanele fizice. O scurgere de informaţii din cadrul grupului a oferit mass-media draftul unui proiect de hotărâre prin care s-ar fi interzis aproape total deplasările persoanelor fizice şi s-ar instaura un fel de izolare generală pentru o anumită perioadă de timp. Ministerul de Interne s-a autosesizat în urma scurgerii de informaţii şi a făcut o plângere la DIICOT pentru efectuarea cercetărilor penale în acest caz. Grupul de suport tehnico-ştiinţific a anunţat că informaţiile apărute în mass-media sunt doar un draft, că se delimitează de textul respectiv şi a susţinut că nu se impun astfel de măsuri în acest moment.

După care, sâmbătă la ora 21, aproape toate dispoziţiile din draftul respectiv, negat iniţial de autorităţi, au fost incluse în ordinul militar numărul 2.

În aceste condiţii, câtă încredere mai putem avea în autorităţile de la Bucureşti, care între timp au interzis furnizarea de către prefecţi a informaţiilor din teritoriu către presa locală şi regională privind situaţia Covid 19?

Printre măsurile dispuse în Ordinul Militar nr. 2 se află şi următoarele:

- suspendarea temporară a activităţii în cabinetele de medicină dentară, cu excepţia intervenţiilor stomatologice de urgenţă.

- suspendarea temporară a activităţilor de comercializare cu amănuntul, a produselor şi serviciilor, în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie. Prin centru comercial se înţelege "structura de vânzare cu suprafaţa medie sau mare în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate", astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

- circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

- în intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie / domes­tice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;

c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.

- nunţile, botezurile şi înmormântările se vor face cu cel mult opt persoane.

- slujbele religioase pot fi ţinute de preoţi în biserică, dar pentru public vor fi transmise online.

- În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute anterior.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

(...)

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.

----------

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat într-o intervenţie că ar fi adoptat măsuri mai dure pentru a preveni răspândire noului coronavirus. 

Liderul PSD a spus: "Cred că a contat şi decizia politică, nu numai a specialiştilor. Este o diferenţă mare între recomandări şi interzicerea circulaţiei. Aş fi fost mai drastic, să vedem dacă Româ­nia funcţionează doar pe bază de recomandări. Eu aş fi lăsat politicul şi aş fi permis ca specialiştii să-şi impună punctul de vedere. Sunt convins că domnul Arafat şi domnul Despescu şi-ar fi dorit ca lucrurile să fie mult mai clare".

Marcel Ciolacu a mai anunţat că va promova în Parlament cele două proiecte de lege pentru plafonarea preţului la medicamente şi la alimentele de strictă necesitate şi pentru scutirea de dobânzi şi rate la bănci.

"În acest moment Guvernul este depăşit. Vom veni cu legi concrete în Parlament, nu populiste", a ţinut să sublinieze preşedintele interimar al PSD.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Specialiști nu trec de politic și armată?

    Arafat era cam cătrănit la conferință, Ctp-ul la mirosit?  

    Să dea cu zarul și sa scoată un șef care e la Infecțioase din București, Timișoara, Iași, Cluj,... să vedem ce ne spune? 

    Lăcomia patronală ne obligă să mergem la lucru? 

    Închide restaurantele și lasă fabricile unde în două schimburi sunt peste 1000 de oameni cu autobuzul? 

    De ce mai există transport în comun, tren, taxi? 

    Ne putem îmbolnăvi de la vânzătorii de benzină, mâncare( pe 1500 lei), medicamente? 

    Pensionarii de armată sub 50 de ani cu peste 5000 lei pensie au ajutat la spitalu'-cort?  

    Ce diferență este între popi de ieri și rromi veniți nu demult acas'?

    4 săptămâni nu putem sta acasă să ajutăm doctorii?  

    Pana citesc acest articol trece pandemia!

    De critici suntem buni dar ne lipseste bunul simt.... : Stai dracului acasa, Chiar trebuie cineva sa tot repete acest lucru,sa-mi impuna sa evit la maxim posibil intalnirile sociale ??? Nu stiu defapt care este riscul >?? Un articol de c..at. La noi trebuie o singura masura,dar nu aia de bun simt ci STAI ACASA DACA NU STAI FACI PUSCARIE 5 ANI. Va place masura ??? Astia cu criticatul ce ziceti e buna masura ?? Sau iar o sa incepeti...pai nu asa..stiti vrem totusi..... Ce vreti ?? Bunul simt la noi nu merge . Nu avem cultura altor state . Stati ca mai intervine si politicul..care mai de care are masuri ...sa nu mai platim impozite si taxe..,sa oprim exportul si importul etc. Cata DEMENTA la noi. Ma opresc ca nu mai are rost sa-mi pierd timpul.......PS. Lucrez de acasa.,f. greu ,dar am inteles.......,vorbesc cu personalul de la alimentara din colt..sa vad daca pot sa..ma duc sa-mi cumpar o paine. PS2. Da stau acasa,am inteles riscul si fac tot posibilul sa evit intalnirile sociale. Nu am nevoie de "articole" care doar umple paginatia ziarului.

    1. Dacă stau toți acasă, ne întoarcem în epoca de piatră. Ce mai mănânci? O să faci pâine prin teleworking?

      Nu-i dementa, e doar proasta crestere si prostie fudula.

    Deja se vede luminița de la sfârșitul parangheliei - scuze - pandemiei : D-zeu veghează pt. noi.

    In sfârșit un articol de presă corect, poate prea lung, dar mai important corect. Subscriu un milion la suta că Iohannis este atât de retardat a întârziat enorm starea de urgență, la 6 zile distanță avem 3 decese, dacă moare multa lume, ghinion pt Iohannis și prostia ucide și că trebui tras la răspundere penală. Apoi, Pb nu e la Arafat, ci la mecanismul politic care se mișcă f. Greu, execuția este intre paranteze ca sa nu piardă politic, deși nu au cum sa evite asta Intr-o criza. Rău e că ei încă nu guvernează și, mai rău, ăia de la finanțe, economie și benere sunt și aia retardați și nu înțeleg că tb sa acționeze urgent cu stimulente, nu cu jumătăți de măsură. Pt că stimulentele pt companii și angajați ar tbuia sa fie in plina derulare până la atingerea vârfului epidemiei, când nimeni nu va sta de asta. Foarte corect sesizat mimetismul, ăștia oricum nu știu ce să facă, nu e rău că vor să copieze de la alții, insa ritmul de retardare al deciziilor și execuțiilor cred că va costa acum in vieți omenești. Practic, iohannis, Isărescu, Orban, citu, penele tb sa facă exact ce nu au făcut până acum, adică să se miște pe repede înainte în fereastra de până la atingerea vârfului epidemiei, când vor trebui implementare soluții alternative și viabile la momentul când sistemul va fi depășit și nici nu e greu de depășit când la Craiova ai 10 paturi in terapie intensivă, mai dai încă 20 in funcțiune cand tu ai acolo centru regional, deci ca exemplu ce faci cu 30 de paturi la 5 județe?! Iar în Moldova și București va fi și mai rău cel mai probabil. Nu facem aici politică dar pe vremea asta era necesar un lider in ritmul și statura lui Băsescu, rapid, ferm, autoritar, așa molâu și retardat ne termina epidemia până fac ăștia ceva s-o combată efectiv.

    1. ...Ce p..a mea a facut Basescu la criza din 2009 ?? A vrut sa taie pensiile la amarati de pensionari..?? Alceva ??? Cum a sustinut economia ???? Basescu iesia in fiecare dupa masa la TV la ora 18..si ma inebunea de cap cu minciunile lui....Asta a facut Basescu. Iar acum asteptam de la acest Guvern ...minuni.. dupa ce VISTERIA tari este golita de tot de vechea Guvernare. Nu existau bani nici in contul de rezerva ..Germania avand excedent bugetar isi permite sa injecteze in economie peste 800 de miliarde de Euro. Ce bine era daca aveam si noi o situatie mai buna. Arafat a afirmat ca vechea Guvernare nu a vrut sa complecteze nici stocul de minima urgenta a materialelor sanitare necesare. Asa ca ce mai vrem ??

      1ref anonim 5 de acord in totalitate cu observatiile pertinente si indeu retardatiiumnul ca retardatii care continua sa actioneze anarrhic,tardiv chiar uneori cu im potenta ,sa se trezeasca insfirsit si...de indata...,poate macar acum sa priceapa ce inseamna,,de indata,, iar,daca nici acum nu pricepe,sa-si vada de treaba....momentul critic prin care tara trece nu mai ingaduie rabdare cu cei care nu sint in stare as gindeasca si sa actioneze operativ. 2/felicitari make plus bursa pt calitatea

      Îți spun eu ce vrem. E criză așa că nu mă interesează că Băsescu mințea, că pesede a luat banii din fondul de rezervă, că germanii bla bla. In criză nu ai timp de discuții și de filosofi, iei din alta parte și faci urgent ce e de făcut. Nu toate țările sunt us sau Germania, dar toți fac repede ceva urgent, până și bulgarii, ungurii, sârbii se mișcă repede, chiar dacă nu sunt pe excedent. Când ți se sparge teava de apa in casă, nu stai sa te certi că de ce ai spart bani pe haine cu niste zile înainte sau ai făcut cinste la prieteni, iei, faci, dregi și după ce ai rezolvat Pb vezi dc și cu cine ai ceva de împărțit. Dar în niciun caz nu dormi pe tine, te ascunzi, stai și pierzi timp prețios când mor oameni.

    E normal, daca crește numărul testărilor, să crească exponențial numărul cazurilor de COVID-pozitivi. Până acum au fost putini că s-au testat doar cei cu simptome sau cei care au declarat că au călătorit recent.

    Asteptati-va la mii de cazuri 

    1. Ești în urmă cu știrile, prin Romania se roagă pacienții să îi testeze și aia se fac că nu îi văd că nu au nici cu ce sa ii testeze și nici capacități in spital sa îi țină. Vbim de mii de cazuri deja cu siguranță dc ai peste 500 de confirmări într-un bazin mic de testare, să ne așteptăm la zeci de mii de cazuri dacă te uiți la ritmul raportărilor îmbolnăviri și decese. Bun venit in Romania!

    Avem de toate.Mergi la farmacie sa cumperi masti,nu sunt.Mergi sa cumperi paine cu ce te protejezi.Oamenii care se interneaza mai intai nu trebuie vazut daca nu are si coronavirus?Asa-i cand te gandesti numai la alegeri anticipate.Platesc altii cu viata.

    trebuiau luate doar masuri de izolare pentru grupurile la risc. restul care traieste bine care nu se mai si moare. ghinion cum zice mister prezident. amu ca or muri ca nu se mai interneaza decat urgentele alea nu se pun ? :)) neam de prosti. ce e aia internat dar nu de urgenta ? adica lumea se interneaza de placere... :)) astia care urlati stati in casa abia astept sa vad ce mancati peste 3 luni. normal ca sunt mii de cazuri dar cate sunt fatale cu adevarat ? marea majoritate nu are nimic. care are boli asociate oricum il asteapta coasa. asta e doar un bobarnac . mai vad aici comentarii ca statul sa injecteze stimulente. de unde ca deja au dat la pomeni de numa. ce sa mai vindem din tara ? :)

    1. Am văzut și noi in filmele americane, franceze, astea din străinătate că se dau ajutoare cash pt cornută și am zis că ar fi bun niste stimulente cat se mișcă vaca pe picioare că după ce e moarta geaba ii ceri lapte. Uite că la ideea asta a ta că ăia cu boli asociate ii așteaptă oricum coasa și atunci banii in foc pt ei nu m-am gândit. Credeam că au trecut niste mii de ani de evoluție de la selecția aia naturala când vânai, aprindeai focul când se făcea frig in peșteră și dădeai cu parul până îi făceai creierii pasta de mici colegului de peșteră. Deh, nu toți ținem pasul cu timpul și dup-aia greșim butoanele, scriem pe aici in loc sa mergem la toaleta sau la culcare.

      esti in grupa de risc cumva ? :)

      Încep să cred că tu ai scăpat viu din epoca de piatra cu pasta de mici in cap...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb