GUVERNUL ÎNCEARCĂ SĂ-ŞI CORECTEZE MĂSURA TVA la încasare ar putea deveni opţională

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 februarie 2013

TVA la încasare ar putea deveni opţională

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) analizează unele variante de modificare a măsurii de achitare a TVA la încasarea facturii, după cum a declarat, ieri, la un forum de specialitate, Dan Manolescu secretar de stat în MFP.

Domnia sa a precizat: "Este o dis­cuţie referitoare la aplicarea TVA la încasare, în ceea ce priveşte modalitatea în care funcţionează aceas­tă măsură şi la efectele pe care le produce în practică. În urma analizei efectuate, s-ar putea să luăm unele măsuri de corecţie. Avem unele variante de lucru, însă nu s-a decis care ar fi cea mai bună". Oficialul MFP a subliniat că sunt luate în calcul următoarele variantele: introducerea unei opţiuni în implementarea acestei măsuri, modificarea duratei în care TVA devine exigibilă, de la 90 de zile la un termen mai mare sau o combinaţie între cele două.

"Semnalele din mass-media sunt că această taxă creează probleme şi încercăm să identificăm modul în care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agenţilor economici, pentru care s-a dorit să fie un avantaj acest nou sistem", a mai spus Dan Manolescu.

Această măsură fiscală, care a intrat în vigoare la începutul anului în curs, a adus nemulţumiri atât în rândul oamenilor de afaceri, cât şi în rândul experţilor contabili, încă din momentul în care s-a anunţat că va fi aplicat un astfel de sistem.

Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a precizat, în mai multe rânduri, că textul legislativ trebuia formulat de aşa natură încât taxa pe valoarea adăugată să fie plătită chiar în momentul încasării facturii, nu să devină exigibilă la 90 de zile, aşa cum prevede, de fapt, măsura în speţă.

După ce normele de fundamentare au fost postate pe site-ul Minis­terului Finanţelor Publice (MFP), domnia sa ne-a declarat: "N-am descoperit nimic nou în normele de fundamentare. Suntem în aceeaşi situaţie - termenul pentru declararea exigibilităţii TVA a fost prelungit la 90 de zile, de unde începe toată nebunia. Această măsură ar trebui anulată sau refăcută, pentru ca TVA să fie achitată chiar la încasarea facturii".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a spus, în mai multe ocazii, că Executivul poate renunţa oricând la această modificare din Codul Fiscal.

Recent, domnia sa ne-a declarat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au aprobat noi modificări ale Codului Fiscal, care privesc normele de fundamentare pentru aplicarea măsurii de plată a TVA la încasarea facturii, ce urmau să fie aplicate retroactiv.

Avocaţii din cadrul "Nexia" au prevăzut, de asemenea, că această măsură, care "are o denumire mai mult electorală, pentru că nu este TVA la încasare, este TVA la 90 de zile", va crea dificultăţi: "Practic, mută creditul pe umerii celor cu cifră de afaceri mai mare de 500.000 de euro, care, la rândul lor, nu-şi mai pot deduce TVA dacă TVA din factura emisă nu este exigibilă".

Potrivit specialiştilor, noua măsură va conduce la cheltuieli sporite cel puţin în softuri şi gestiune, la erori, penalităţi, dobânzi etc., des­curajând plăţile în numerar, întrucât presupune ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Întreprinderile mici şi mijlocii au început, deja, să simtă, efectele negative ale aplicării TVA la încasare, după cum au spus, cu câteva săptămâni în urmă, reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Deja avem foarte multe semne din teritoriu. Întreprinderile mici se plâng că societăţile mari nu mai lucrează cu ele, întrucât nu îşi mai pot deduce TVA pe facturile emise, până la momentul plăţii. Preferă să lucreze între ele, pentru că la companiile mari nu este valabil acest lucru, decât să se mai încurce cu firmele mici. Astfel, îşi reduc foarte mult şi birocraţia", au precizat, reprezentanţii CNIPMMR.

Ordonanţa de Guvern care prevede "plata TVA la încasarea facturii" a fost adoptată la finalul lui august şi publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie. Executivul a aprobat în luna noiembrie 2012 normele metodologice ale acestei Ordonanţe. Noua modalitate de plată a TVA se aplică în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Idiotului de voinea i s a explicat in decembrie ca singura realitate poate fi cu optional.

    Insa daca punem asemenea idioti sa decida ne meritam soarta 

    1. De ce e Voinea idiot? Pentru ca forteaza astfel firmele mari sa le plateasca pe cele mici (si inca la timp!), ca sa-si poata deduce TVA-ul? Ca s-ar termina cu batjocorirea firmelor mici?

      De miine firma mare nu mai lucreaza Deloc cu cea mica.

      Ati inteles idioti cretini? 

      Sau va trebuie creer???  

      Cum o puteti forta pe cea mare?????

      Oligofrenilor! 

    Cea mai mare tampenie posibila.O firma mica achita facturile la furnizori in ordinea scadentei, deci intai pe cele vechi din 2012 care nu intra in acest regim , insa plateste TVA pentru tot ceea ce incaseaza anul acesta. Asta inseamna ca in primele luni va avea niste plati de TVA mult mai mari , in concluzie in primele luni mai multi bani la buget ! Multumim partid iubit !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb