Guvernul îngheaţă până în 2013 listarea la BVB a 8 companii din MT, din cauza crizei

(F.A.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 iunie 2010

Procedurile de listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câte 5% din acţiunile deţinute de stat la opt companii din portofoliul Ministerului Transporturilor, prin derularea ofertelor publice secundare de vânzare, au fost suspendate de Guvern până la 31 decembrie 2012, din cauza crizei financiare, anunţă Mediafax.

Cele opt companii care urmau să fie listate la Bursă sunt aeroporturile internaţionale Henri Coandă-Bucureşti, Aurel Vlaicu-Băneasa, Mihail Kogălniceanu-Constanţa şi Traian Vuia-Timişoara, precum şi Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Procedurile de listare au fost lansate în 2007, cu intenţia să fie finalizate până la finele anului 2008, fiind parcurse etapele procedurale privind elaborarea şi aprobarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a prospectelor preliminare de ofertă şi analiza interesului investitorilor.

În prezent, autorităţile se află în etapa strângerii datelor şi informaţiilor pentru redactarea prospectelor finale de ofertă.

Guvernul a decis însă în această lună ca procedurile să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2012, apreciind că valoarea acţiunilor care ar fi urmat să fie tranzacţionate poate fi redusă de criza financiară.

"În contextul actual, apare necesitatea imperioasă de a elimina consecinţele negative ale demarării procedurilor de listare pe piaţă a acţiunilor într-o perioadă de gravă criză economică, care ar conduce la posibila denaturare artificială a valorii acestora, în defavoarea statului. Având în vedere că actuala perioadă este marcată de criza financiară globală, considerăm că prin continuarea demersurilor pentru derularea ofertelor publice de vânzare de acţiuni în vederea admiterii acţiunilor la tranzacţionare fără o analiză prudenţială asupra stabilirii momentului optim de demarare a ofertelor publice secundare, prin care să se încerce maximizarea preţului acţiunilor, ar putea fi lezate interesele statului", se arată într-un document guvernamental.

În aceste condiţii, termenul limită de 31 decembrie 2012 până la care au fost suspendate procedurile de listare este considerat de Guvern drept unul suficient de flexibil pentru ca, în perioada de criză economică "ce poate afecta negativ pe termen mediu şi piaţa de capital administrată de BVB", să fie decis momentul favorabil pentru derularea cu succes a ofertelor publice secundare de vânzare de acţiuni.

Cele opt companii propuse spre listare la Bursă sunt controlate de Ministerul Transporturilor, cu 80% din acţiuni, restul titlurilor fiind deţinute de Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb