Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru uninominal

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 23 octombrie 2007

Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru uninominal

PNL a decis, cu o largă majoritate, ca Executivul să-şi angajeze mâine răspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal, în varianta discutată la comisia parlamentară de resort, a declarat ieri vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu.

Antonescu a menţionat că membrii conducerii PNL au decis, "cu destul de largă majoritate" ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe legea votului uninominal, urmând ca anunţul în acest sens să fie făcut mâine, în şedinţa de Guvern. Liderul PNL a menţionat că Executivul îşi va angaja răs­punderea pe formula de proiect ieşită din comisia pentru elaborarea codului electoral, pentru care există deja un "consens, o majoritate suficientă". De altfel, Antonescu a amintit că şi PD şi PSD au declarat că, la o eventuală asumare a răspunderii, nu vor iniţia o moţiune de cenzură.

Cât priveşte partenerul de guvernare, UDMR, vicepreşedintele PNL a subliniat că nu se pune problema ca Uniunea să nu fie de acord cu angajarea răspunderii şi a explicat că formula asumată de Guvern asigură şi o bună compensare, adică ceea ce solicita formaţiunea lui Marko Bela.

Antonescu a menţionat că, în funcţie de procedurile necesare, Guvernul va veni în Parlament pentru asumare probabil săptămâna viitoare. Întrebat cine s-a opus angajării răspunderii de către Guvern, vicepreşedintele PNL nu a făcut nominalizări, dar a adăugat că el însuşi a votat pentru, fiind şi cel care, cu ceva vreme în urmă, i-a cerut premierului acest lucru, dar a menţionat că au fost şi "trei-patru" voturi împotrivă şi o abţinere, pe motiv că riscurile unei asemenea măsuri sunt foarte mari. Liderul liberal a ţinut să puncteze însă că toţi miniştrii au dat un vot favorabil angajării răspunderii.

Vicepreşedintele PNL a expus care sunt considerentele gestului liberalilor, ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe uninominal. În acest sens, vicepreşedintele PNL a menţionat că, din dezbaterea publică, din sondajele de opinie, au reieşit critici ale sistemului electoral actual şi s-a degajat convingerea că majoritatea "covârşitoare" a românilor doreşte o altă variantă.

În plus, a punctat Antones­cu, PNL s-a pronunţat pentru introducerea uninominalului de multă vreme şi a şi concretizat acest interes prin implicarea, alături de Pro Democraţia, în realizarea unui proiect de lege, considerat de liberali drept cel mai potrivit şi cel mai eficace.

Antonescu a explicat că decizia angajării răspunderii s-a impus în condiţiile în care s-au remarcat întârzieri în procedurile parlamentare, dar şi jocurile politicianiste ale unor partide. Mai ales, a continuat liderul PNL, că Executivul are dreptul constituţional de a rezolva situaţia, iar în cadrul comisiei pentru elaborarea codului electoral, textul privind uninominalul a fost adoptat, existând doar o singură abţinere.

Liderul PNL a mai precizat că premierul şi Guvernul îşi asumă un risc "bine cunos­cut", acela de a fi iniţiată împotriva sa o moţiune de cenzură, dar Executivul nu doreşte să guverneze doar de dragul puterii, ci în interesul cetăţenilor.

Cât priveşte posibile consultări cu partidele, Antonescu a replicat că acestea au loc de câte ori este nevoie, dar că în cazul asumării răspunderii "evident că nu", deoarece poziţiile partidelor se cunosc.

Constituţia spune că Executivul îşi poate angaja răspunderea pe un pachet de legi sau o declaraţie politică. Partidele au termen de trei zile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, în situaţia în care nu sunt de acord cu legea respectivă. În cazul în care nu înaintează o moţiune de cenzură, actul normativ se consideră adoptat. Dintre toate partidele parlamentare, doar PRM a ameninţat iniţial cu un demers antiguvernamental, însă ul­terior a anunţat că nu va depune o moţiune de cenzură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb