Situaţia bugetară din administraţiile publice locale este dramatică, din cauza măsurilor pe care guvernul Dăncilă le-a impus prin legea bugetului de stat către primăriile din ţară. Trecerea plăţii unor contribuţii şi servicii sociale de la Guvern la administraţiile publice locale a creat mari dezechilibre bugetare în unităţile administrativ-teritoriale, prin pris-ma veniturilor scăzute şi a cheltuielilor ridicate cu funcţionarea primăriilor.
De aceea, primarii din ţară au avut, ieri, o nouă rundă de negocieri cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, care pregăteşte o rectificare bugetară pentru sfârşitul acestei luni.
În urmă cu o lună, Todorovici a declarat, după o întâlnire, atât la Guvern cât şi la minister, cu reprezentanţii municipiilor şi cu cei ai oraşelor, că toate administraţiile locale din ţară vor primi la rectificarea bugetară 100% din impozitele pe venit colectate în primele trei luni ale anului.
La întâlnirea de ieri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi edilii de sectoare nu au fost chemaţi la discuţii. Motivul invocat de Teodorovici a fost că întâlnirea are loc cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) şi cei ai Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), iar aceştia nu fac parte din cele două organizaţii. Singurul edil din Bucureşti prezent la discuţii a fost primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care este preşedintele AMR.
Acesta a ieşit nervos de la discuţiile cu ministrul de finanţe şi a declarat că Guvernul nu vrea să aloce primăriilor sumele de care au nevoie pentru a nu intra în faliment.
Negoiţă a precizat: "Promisiunile acestui guvern sunt vorbe goale, vorbe în vânt. Care e valoarea lor? Zero! Nu sunt capabili să îşi respecte angajamentele. Eu nu am suportat şi am ieşit din şedinţă".
El a spus că, în cazul în care adminis-traţiile locale nu-şi vor recupera sumele restante din impozite, edilii vor protesta cu cetăţenii în faţa Guvernului. Primarul Sectorului 3 a continuat:
"Sunt foarte multe primării care nu au bani să dea tichete de vacanţă. În continuare, bursele elevilor sunt neplătite. Acum ne cheamă să mai rediscutăm, «poate mai ciordim ceva, poate vă mai luăm ceva». Eu sper că le dă Dumnezeu mintea din urmă şi îşi dau seama că nu e în regulă să fie atât de lipsiţi de umanitate. Ce exemplu dau guvernanţii, când se vede la lumina zilei că mint cu neruşinare?".
Întrebat dacă Teodorovici are dreptate atunci când spune că sunt primării unde salariile sunt foarte mari, Negoiţă a precizat că există astfel de situaţii: "Da, este adevărat, în anumite primării sunt salariile prea mari, dar domnul ministru nu vorbeşte şi de administraţia centrală, unde salariile sunt în anumite situaţii de două şi de trei ori mai mari decât cele din administraţia locală. Unde are dreptate, are dreptate. Nu e normal ca salariile din zona publică să fie mai mari decât în zona privată. Dar asta nu înseamnă că, dacă spune o chestie corectă, trebuie să-şi bată joc de angajamentele pe care le-a luat".
El a ameninţat Guvernul cu proteste: "O să venim cu cetăţenii în faţa Guvernului. Nu putem să plătim «şcoală după şcoală», nu putem să plătim bursele, o să ajungem să nu avem bani de curent şi de apă la şcoli".
Primarii de oraşe susţin că, dacă nu le va fi suplimentat bugetul la rectificarea de la sfârşitul acestei luni, multe adminis-traţii locale riscă să intre în faliment.
Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al Asociaţiei Oraşelor din România a declarat: "Majoritatea oraşelor nu reuşesc să suporte cheltuielile nici măcar pentru trimestrul 3, nu au cum să închidă anul, nu au bani să suporte cheltuielile. Nu vor suferi primarii, ci oamenii din comunităţile locale. Am solicitat de ani de zile Guvernului bani pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap, bani pentru burse, bani pentru întocmirea actelor pentru atragerea fondurilor europene. Nici nu mai vorbim de bani pentru dezvoltarea comunităţilor locale, acesta e deja un vis. Noi nu putem să guvernăm în locul oamenilor politici, trebuie să arătăm ce avem nevoie".
Amintim că una dintre cele mai afectate unităţi administrativ-teritoriale este Primăria Generală a Capitalei, unde, luna trecută, primarul Gabriela Firea a operat o rectificare bugetară negativă drastică de 608 milioane lei, pe toate compartimentele, inclusiv la instituţiile de cultură. Din cauza deciziilor Guvernului, Primăria Capitalei se confruntă cu o pierdere bugetară de aproximativ 30%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2019, 09:40)
Normal, pentru ca PSD-ul a dat liber la jefuirea sacului in folosul reprezentantilor locali si a gastii din jurul lor. S-a spus "luati cat vreti" in interes personal (salarii, sporurui, protocoale, dotari, masini etc.) - si ei au luat.
Cine plateste pentru asta?
Evident, nu cei vinovati (guvernele si parlamentarii PSD) ci noi, plaitorii de taxe si impozite.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2019, 09:46)
Este necesara o lege prin care cei care falimenteaza primariile sa fie demisi automat pe motiv de incompetenta si abuz in cheltuirea banului comunitatii locale si a celui public.
Asta trebuie, nu bani de la buget pentru acoperirea abuzurilor si hoiilor (pentru ca in esenta asta se produce acolo - mare petrecere pe banii publici insotita de un transfer al acestor bani catre buzunarele unora via salarii si prime&sporuri + organigrame incarcate cu personal bine plait - o capusare cum numai PSD-ul poate genera si intretine).
3. Despre bani in primarii
(mesaj trimis de Emil în data de 18.07.2019, 12:34)
Bugetul primariilor se goleste din cauza incompetentei primarilor. De ce tineti in primarie 20-30% personal in plus fata de necesar. Fata de acum 25 de ani sau dotat primariile cu tot felul de aparaturi, dar cu toate acestea personalul a crescut inexplicabil. Daca ar fi primaria ta privata, primarule asa ai proceda ? Ea raspunde.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2019, 16:22)
Se bat sa ia cat mai mult din banul public. Daca l- ar folosi in scopuri publice. Dar vedem cu totii ca se intrec sa- si mareasca beneficiile gastilor lor(rude, prieteni, ciraci, votanti proprii ). Pe langa ca au salarii mai mari decat sectorul privat( lucru nemaiintalnit pe alte meleaguri, nemioritice), se mai si dau in spectacol, ca niste cersetori agresivi, care acasa au vile, firme, masini de lux. Si fac apel la fratii emigrati, sa se intoarca de pe unde sunt fugiti de urgia marlaneasca, sa se intoarca la jumuleala, ca nu le ajunge cat ne jumulesc pe cei ramasi !