Guvernul olandez analizează opţiunile posibile pentru blocarea unei propuneri care ar duce la majorarea cu 50% a salariului directorului general al băncii ING Group, Ralph Hamers, a declarat, luni, ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, transmite Reuters, conform Agerpres.
Consiliul de Administraţie al băncii olandeze ING a propus majorarea salariul lui Ralph Hamers cu aproximativ 50%, până la trei milioane de euro.
La data de 23 aprilie este programată Adunarea Generală anuală a Acţionarilor, la care investitorii ING vor decide dacă aprobă sau nu propunerea CA.
"Vrem ca ING să reconsidere această propunere, ca ING să renunţe la această propunere", a spus Wopke Hoekstra, înaintea reuniunii Eurogroup.
"ING nu este o fabrică de biscuiţi, ci o instituţie financiară. Această majorare subminează încrederea în sistemul bancar pe ansamblu şi în ING în particular", a adăugat Hoekstra.
Conform propunerii Consiliului de Administraţie al ING, începând din 2018, directorul general Ralph Hamers va primi un salariu fix de 1,75 milioane euro, la care se vor adăuga acţiuni suplimentare în valoare de 50% din salariul său fix. Având în vedere că pentru majorare nu a fost fixat niciun obiectiv de performanţă, aceasta nu este afectată de reglementarea privind restricţionarea bonusurilor la 20% din salariul fix, în vigoare în instituţiile financiare olandeze.
Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, a subliniat că, pe lângă proiectul de lege ce ar urma să fie adoptat în regim de urgenţă pe care îl pregăteşte preşedintele Partidului Ecologist, Jesse Klaver, Cabinetul va analiza, la rândul său, ce poate fi făcut în acest gen de situaţii. Legea pe care Klaver o pregăteşte prevede că majorările de salarii pentru directorii băncilor importante trebuie aprobate de Ministerul de Finanţe.
Majorarea salariului directorului ING a devenit o temă importantă în campania electorală de dinaintea alegerilor locale care vor avea loc în Olanda pe data de 21 martie.
Guvernul olandez a cheltuit miliarde de euro pentru a susţine ING în timpul crizei financiare mondiale din 2008, bani care au fost rambursaţi între timp de bancă.