Guvernul Poloniei se concentrează pe achiziţia diviziei locale a "UniCredit"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 septembrie 2016

Guvernul Poloniei se concentrează pe achiziţia diviziei locale a "UniCredit"

Executivul Poloniei se concentrează pe preluarea subsidiarei locale a băncii italiene "UniCredit" SpA - "Bank Pekao" SA -, în vederea majorării controlului asupra sectorului bancar, a afirmat, ieri, ministrul de Finanţe de la Varşovia, Dawid Jackiewicz, conform Bloomberg.

Oficialul polonez a făcut această afirmaţie în ziua în care a expirat termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante în vederea achiziţionării subsidiarei "Raiffeisen Bank International" (RBI) din Polonia.

În centrul eforturilor autorităţilor de la Varşovia se află cea mai mare companie de asigurări, PZU SA, deţinută de statul polonez, ai cărei directori s-au deplasat luna trecută la Milano pentru negocierea unui potenţial acord privind "Pekao". De asemenea, PZU ar putea lansa o ofertă pentru achiziţia subsidiarei "Raiffeisen" Polonia, după cum anunţa săptămâna trecută publicaţia Puls Biznesu.

Directorul executiv al PZU, Michal Krupinski, a refuzat să comenteze în privinţa unor potenţiale oferte pentru "Raiffeisen" sau "Pekao".

"UniCredit" şi "Raiffeisen" iau în considerare vânzarea subsidiarelor lor din Polonia pentru majorarea capitalului, acţionând astfel în avantajul Guvernului de la Varşovia, care vrea să-şi extindă rolul în economie şi să încheie ceea ce a numit "exploatarea polonezilor" de către majoritatea băncilor străine.

Recent, directorul financiar al "Raiffeisen Bank International", Martin Gruell, declara că grupul intenţionează să-şi vândă divizia din Polonia ("Polbank") către o bancă listată la Varşovia, după ce o va separa de portofoliul de credite în franci elveţieni.

Activele "Pekao" însumează 170 de miliarde de zloţi (44 de miliard de dolari), de trei ori mai mult faţă de cele ale "Raiffeisen Bank Polska".

Potrivit analiştilor, "Pekao" pare mult mai importantă şi mai atractivă pentru companiile controlate de Guvern.

Guvernul de la Varşovia vrea ca băncile de stat să-şi majoreze cota de piaţă, prin preluări. Sectorul bancar polonez este dominat de băncile străine, printre care se numără "Banco Santander" SA din Spania, "Commerzbank" AG din Germania, "ING Groep" NV din Olanda şi "Citigroup" Inc. din SUA, care deţin aproximativ 60% din activele din domeniu. Dacă Polonia va achiziţiona "Pekao", atunci Guvernul de la Varşovia îşi va îndeplini obiectivul de a reduce această proporţie la 50%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb