Guvernul pregăteşte o nouă modificare a Codului Fiscal, prin ordonanţă de urgenţă, urmând să reducă impozitul pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie, concomitent cu scăderea TVA la apă la 9%. Totodată, Executivul intenţionează să majoreze plafoanele microîntreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că vor fi luate în discuţie modificările propuse la Codul Fiscal, menţionând că speră ca noile reglementări să fie adoptate
Victor Ponta a spus: "În urma discuţiilor pe care le-am avut întâi la nivel tehnic cu ministrul de Finanţe, cu ceilalţi colaboratori ai mei, după care le-am avut în cadrul coaliţiei de guvernare, miercuri, pe cifrele pe care le avem astăzi (n.r. vineri) pe masă putem, de la 1 ianuarie, o dată cu intrarea în vigoare a Codului Fiscal, să continuăm să îmbunătăţim mediul fiscal în ideea de a stimula dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă, toate celelalte lucruri pozitive. Marţi putem să venim prin Ordonanţă de Urgenţă în aşa fel încât, de la 1 ianuarie, trei noi măsuri să se adauge Codului Fiscal".
Premierul a adăugat: "Scăderea impozitului pe dividende de la 16 la 5 la sută, măsură prevăzută în Codul Fiscal pentru 1 ianuarie 2017 şi noi o prevedem de la 1 ianuarie 2016, avem calculat impactul pe hârtie, dar aşa cum s-a întâmplat şi la TVA la alimente, aşa cum s-a întâmplat şi la CAS, eu sunt convins că vom încasa mai mult cu 5 la sută. Deci, 16 la sută din nimic e mai puţin decât 5 la sută din ceva consistent. Al doilea lucru, o idee susţinută puternic de ministrul de Finanţe, şi anume scăderea TVA la apă pentru absolut toate tipurile de servicii - casnice, industriale - de la 24 la sută la 9 la sută şi, al treilea lucru, o propunere venită şi solicitată de către mediul de afaceri, care se referă la microîntreprinderi şi anume creşterea plafonului până la care te poţi înscrie ca microîntreprindere, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro anual, cifră de afaceri, dar cu trei posibilităţi: eşti microîntreprindere şi nu ai niciun anagjat, păteşti trei la sută impozit, aşa cum este acum, eşti microîntreprindere şi ai minim un angajat, plăteşti doi la sută şi eu cred că vor fi câteva sute de mii, eu zic 200.000 de noi contracte de muncă, ceea ce înseamnă noi cotizanţi la sistemul de asigurări sociale doi la sută şi, peste doi angajaţi, unu la sută impozit din cifra de afaceri".
La rândul său, Eugen Teodorovici a declarat că cele trei măsuri care vor fi incluse în Codul Fiscal prin Ordonanţă de Urgenţă "nu fac să depăşescă deficitul pe 2016" şi, potrivit ministrului de Finanţe, impactul bugetar în 2016 la scăderea dividendelor este de circa 1,3-1,5 miliarde lei, dar este compensat cu alte măsuri.
Teodorovici a mai spus că impactul scăderii TVA la apă va fi de 250 milioane lei, iar impactul scăderii plafonului pentru înregistrarea ca IMM este sub 300 milioane lei.
Deputatul PSD Aurelia Cristea, membru în Comisia pentru buget, fnanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, a declarat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe organizate de ziarul "BURSA" că, dacă exerciţiul bugetar o va permite, atunci vor fi adoptate unele facilităţi fiscale, chiar de anul viitor, precum impozitul pe dividende şi la impozitul pe tranzacţiile din piaţă.
În forma iniţială a Codului Fiscal, impozitul pe dividende era prevăzut să se reducă la 5% încă din 2016, însă măsura a fost amânată pentru 2017, în forma finală a actului legislativ.
Recent, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea să se aplice încă din anul 2016, având în vedere că impactul bugetar se va resimţi abia în 2017.