Guvernul pregăteşte starea de alertă

G.M.
Politică / 7 mai 2020

Guvernul pregăteşte starea de alertă

Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul şedinţei de guvern, că, în urma analizei efectuată cu preşedintele Klaus Iohannis, a luat câteva decizii care trebuie puse rapid în practică. Printre acestea se numără utilizarea resurselor financiare din fondul de rezervă al Guvernului pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii care nu au putut participa din acest motiv la cursurile online desfăşurate în perioada stării de urgenţă.

Şeful Executivului le-a cerut Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Inspecţiei Muncii să finalizeze elaborarea setului de măsuri şi reguli ce trebuie respectate cu privire la fiecare activitate economică pentru care se vor ridica restricţiile începând cu 15 mai: transportul public, comerţul, frizerii, centre de înfrumuseţare şi îngrijire, cabinete stomatologice, spaţiile de birouri din instituţiile publice şi companiile private. El a precizat că doreşte ca, înainte de adoptarea lor, toate aceste măsuri să fie dezbătute public atât cu patronatele, cât şi cu sindicatele şi cu cei din domeniul protecţiei din punct de vedere epidemiologic.

Premierul Ludovic Orban a spus: "Până mâine (n.r. - vineri, 8 mai), văsolicit fiecărui minister şi fiecărei agenţii din subordinea ministerelor să prezentaţi propunerile pentru acest act normativ privitor latrecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă şi măsurile care vor fi prelungite şi după încetarea stării de urgenţă - de exemplu prelungirea şomajului tehnic pentru firmele care încă sunt sub restricţie sau pentru cele care din motive obiective nu pot să îşi reia activitatea. Tot mâine, vom definitiva planul de măsuri economice pentru a asigura revenirea la normalitate şi la o dezvoltare economică rapidă".

Premierul a discutat şi despre solicitarea Ministerului Justiţiei privind retragerea lui Tudorel Toader din calitatea de membru al Comisiei de la Veneţia, solicitare ce urmează să fie aprobată în şedinţa de guvern de astăzi.

Cu acest prilej, Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei a spus că este un caz fără precedent, o premieră pentru Comisia de la Veneţia ca un stat să dorească înlocuirea reprezentantului său, dar acest lucru se impune în urma deciziei CEDO privind revocarea ilegală a Laurei Codruţa Kovesi şi va reprezenta un semnal că actualul guvern PNL nu va atenta la independenţa justiţiei şi a procurorilor.

Menţionăm că anterior şedinţei guvernului, Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii anunţa că Executivul va aproba astăzi un program pentru companiile mari, asemănător programului IMM Invest. Programul pentru companiile mari ar urma să se deruleze prin Exim Bank. Referitor la acest lucru, premierul Ludovic Orban nu a menţionat nimic la începutul şedinţei de guvern, iar pe ordinea de zi iniţială nu era trecut spre adoptare niciun act normativ cu privire la sprijinul acordat companiilor mari.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Va ieși lumea în strada. Oamenii și-au dat seama că e vorba de încălcarea grava drepturi și libertăți, ca punct de pornire a unui regim totalitar.

    Câți medici și politruci au dat ortul popii???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb