Guvernul propune reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%

A.P.
Macroeconomie / 6 ianuarie 2021

Guvernul propune reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%

Industria HoReCa a fost şi continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei româneşti, necesitând măsuri ferme de stimulare, mai ales acum, când marea majoritate a restaurantelor au, în cel mai fericit caz, doar terasele deschise. Astfel, în lipsa unor spaţii deschise dedicate, rolul serviciilor de livrare a hranei reprezintă una din puţinele căi prin care cererea se întâlneşte cu oferta pe piaţa serviciilor de alimentaţie publică. În aceste condiţii, reducerea cotei de TVA pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, este un demers necesar pentru asigurarea supravieţuirii sectorului HoReCa, subliniază deputatul Marilen Pirtea printr-un comunicat de presă.

Deputatul liberal Marilen Pirtea, cu referire la oportunităţile decizionale de intervenţie în perioada pandemiei, declară: "La finalul anului trecut, acum câteva săptămâni, în cadrul dezbaterilor care au avut loc la Consiliul Judeţean Timiş, prilejuite de invitaţia lansată de ministrul Finanţelor publice de atunci, actualul Prim-ministru, domnul Florin Cîţu, reprezentanţii domeniului HoReCa au accentuat nevoia de compensare prin mijloace fiscale a pierderilor semnificative din acest sector, provocate de pandemie. Atunci s-a detaşat concluzia unei necesare ajustări a TVA pentru industria alimentară cu livrare, de la 9% la 5%".

El conchide: "Trebuie să menţionăm că, în momentul de faţă, când un client comandă în mod direct, de la restaurant, are TVA de 5% aplicată în preţurile alimentelor, însă, în momentul în care comandă de la restaurant prin intermediul aplicaţiilor (de tip Glovo, Tazz, FoodPanda etc), TVA este 9%. O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele şi aplicaţiile de livrare a preparatelor alimentare să depăşească această perioadă dificilă şi va proteja şi interesele consumatorilor, care vor beneficia de preţuri stabile în această industrie, fără o eventuală majorare a preţurilor la produsele restaurantelor".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deschidetile ca nu sa imbolnavit nimeni de covid la restaurant...la pacanele sau la agentiile de pariuri.Nu vedeti îmbulzeală din supermarketuri.

    Aveti interese sa le țineți inchise?Nu va folositi de covid

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb