Purtătorul de cuvînt al Executivului a respins ieri orice acuzaţie privind utilizarea de către Guvern a unor mecanisme de cenzură economică asupra presei, apreciind că acestea sunt calomnioase la adresa statutului jurnalistului într-o societate democratică.
"În baza prerogativelor sale, Primul-Ministru al României a dorit, în permanenţă, să se asigure cu privire la legalitatea constituirii bugetelor de publicitate ale instituţiilor publice, precum şi la legalitatea administrării lor, precizează într-un comunicat purtătorul de cuvînt al Guvernului, cu referire la acuzaţiile formulate de directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, privind gestionarea bugetelor de publicitate.
Conform sursei citate, valorile fondurilor de publicitate aflate la dispoziţia ministerelor au fost aprobate, în normele legale şi sunt publicate în Monitorul Oficial.
În comunicat se afirmă că pe durata anului 2004, ca de altfel pe durata întregului mandat al Guvernului, nu au existat fonduri centralizate de publicitate pentru activitatea de comunicare a ministerelor şi celorlalte instituţii publice. "Contractele de publicitate au fost semnate de către fiecare instituţie publică, în raport direct cu mass-media şi nu poartă avizul sau semnătura Primului-Ministru", se subliniază în comunicatul purtătorului de cuvînt al Guvernului.
• Alianţa PNL-PD susţine solicitarea CJI adresată Guvernului de a oferi detalii privind lista contractelor publicitare
Alianţa D.A. PNL-PD şi-a exprimat ieri susţinerea faţă de solicitarea formulată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) către Guvern de a oferi detalii privind "lista contractelor publicitare aprobate de premierul Adrian Năstase, precum şi numele firmelor beneficiare". Conform unei declaraţii de presă a purtătorului său de cuvînt, Călin Popescu Tăriceanu, Alianţa PNL-PD solicită imperativ Executivului să dea curs cererii formulate de CJI, în termenul prevăzut de Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.