GUVERNUL ROMÂNIEI Două noi programe în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale a consumatorilor de droguri

Andrei Stan
Politică / 19 august 2015

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, două programe în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri, cu bugete totale în cuantum de 40,7 milioane de lei, se arată într-un comunicat de presă trimis redacţiei.

Această decizie a fost adoptată "în contextul asumării prevederilor documentelor internaţionale pentru implementarea politicilor naţionale antidrog, la care România este parte. Programele urmează a fi derulate prin Agenţia Naţională Antidrog, în calitate de coordonator naţional al politicilor în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri."

"Cele două programe, ce vizează perioada 2015-2018, au fost aprobate prin două hotărâri de Guvern. Aceste programe se desfăşoară în paralel şi urmăresc continuarea şi finalizarea unor proiecte privind combaterea consumului de droguri, începute în anii precedenţi, facilitând totodată realizarea obiectivelor Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020", se arată în comunicatul menţionat.

Astfel, Programul Naţional de Prevenire şi Asistenţă Medicală, Psihologică şi Socială a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015 - 2018 are un buget de 28 milioane lei şi va fi pus în aplicare exclusiv de către Agenţia Naţională Antidrog, iar Programul de Interes Naţional de Prevenire şi Asistenţă Medicală, Psihologică şi Socială a consumatorilor de droguri 2015 - 2018, cu un buget de 12,7 milioane lei, va fi pus în aplicare de către Agenţia Naţională Antidrog, prin procedura de selecţie a cererilor de finanţare depuse de către organizaţiile neguvernamentale, precizează Guvernul.

Potrivit comunicatului, cele două programe cuprind o serie de subprograme care propun, printre altele, activităţi de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu efecte psihoactive. Este vorba de programe care se adresează, în principal, tinerilor cuprinşi în toate formele de învăţământ, prin orientarea acestora către activităţi culturale, artistice şi sportive, ca alternativă la consumul de droguri şi pentru promovarea unui stil de viaţă de sănătos.

Altă categorie de subprograme are în vedere prevenirea consumului de droguri prin educaţie nonformală. Totodată, în sprijinul prevenirii consumului de droguri, se doreşte crearea unei reţele specializate formată din cadre didactice, consilieri şcolari, voluntari. Se vor realiza, de asemenea, activităţi de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri, prin intermediul centrelor de de prevenire, evaluare şi asistenţă antidrog. Se doreşte inclusiv crearea a două servicii sociale tip adăpost cu câte zece locuri pentru consumatorii de droguri, precum şi a unui centru social pentru copiii consumatori de droguri, de 15 locuri.

Pe de altă parte, se doreşte consolidarea serviciilor de informare şi consiliere telefonică pentru consumatori de droguri şi familiile acestora, precum şi realizarea unei baze de date online cu serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.

Programele prevăd şi activităţi de reintegrare socială a foştilor dependenţi de droguri, ele vizând şi persoanele private de libertate din penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor.

"În prezent, România se confruntă cu o creştere alarmantă a prevalenţei consumului de droguri de-a lungul vieţii în rândul populaţiei generale şi în rândul tinerilor, precum şi cu apariţia noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive, denumite generic «etnobotanice»", precizează comunicatul Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb