GUVERNUL ŞI-A ASUMAT RĂSPUNDEREA PE DESCENTRALIZARE Rădulescu, PDL: "Descentralizarea aduce avantaje Consiliilor Judeţene şi probleme cetăţenilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 20 noiembrie 2013

Victor Ponta: "Vreau să văd cât mai rar primari sau preşedinţi de CJ care vor arunca vina spre Bucureşti atunci când cetăţenii lor au o solicitare şi au o necesitate".

Victor Ponta: "Vreau să văd cât mai rar primari sau preşedinţi de CJ care vor arunca vina spre Bucureşti atunci când cetăţenii lor au o solicitare şi au o necesitate".

Guvernul şi-a asumat, ieri, răspunderea în faţa plenului reunit al Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea.

Începând de ieri, există un termen de trei zile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură în acest caz, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, la finalul şedinţei, de la care parlamentarii PDL au absentat.

Liderul deputaţilor PDL Mircea Toader a declarat, ieri, că democrat-liberalii nu participă la şedinţa în care Executivul şi-a asumat răspunderea asupra legii descentralizării deoarece doresc o dezbatere reală în Parlament: "Noi dorim această dezbatere, nu participăm la prezentarea asumării de către domnul prim-ministru şi Guvern fiindcă dorim să facem o dezbatere reală a acestei legi şi o vom face fiindcă avem iniţiată şi avem pregătită o moţiune împreună cu PP-DD. Aşteptăm şi din partea altor colegi din Parlament susţinerea, dacă este cazul, şi vom face o dezbatere reală, iar atunci vom ridica toate problemele care sunt, fiindcă sunt multe inadvertenţe în lege şi este păcat să pornim cu stângul. Acesta este motivul pentru care nu participăm şi sunt convins că dezbaterea pe care o vom iniţia va fi de bun augur şi cred că veţi iniţia, după aceea, prin orice modalitate legislativă, modificarea acestei legi de mare importanţă pentru toţi".

Proiectul de lege privind descentralizarea prevede că sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul, vor trece în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.

Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Dacă va fi depusă o moţiune simplă, premierul va putea să ceară demiterea unui ministru, dacă moţiunea va trece, sau să pună în aplicare o serie de măsuri prevăzute în moţiune.

Cristian Rădulescu, PDL: "Proiectul privind descentralizarea este neconstituţional"

Proiectul privind descentralizarea este neconstituţional, potrivit lui Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, care ne-a spus: "Proiectul nu reuşeşte decât să rezolve multe avantaje pentru şefii Consiliilor Judeţene, dar aduce probleme în plus cetăţenilor, cum ar fi taxe suplimentare".

Domnia sa ne-a precizat că, în prezent, senatorii PDL strâng semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, iar în cazul în care nu vor fi strânse suficiente semnături, va fi depusă o moţiune simplă.

Ionuţ Stroe, PNL: "Statul a fost cel mai prost administrator al fondurilor europene"

Statul a fost cel mai prost administrator al fondurilor europene, acesta fiind unul dintre motivele pentru care descentralizarea trebuie făcută, după cum ne-a spus Ionuţ Stroe, deputat PNL.

Domnia sa ne-a precizat că descentralizarea este un proiect sănătos, aplicat cu succes şi în alte ţări: "Comunităţile au dreptul să aloce la nivel local principiile care se referă la viaţa lor. Este cât se poate de normal să aduci de la centru unele atribuţii, astfel încât să poată fi prioritizate bugetele pe specificul zonei. Există şi câteva domenii care nu pot fi descentralizate, cum ar fi internele, dar cele mai multe trebuie să meargă la consiliile judeţene, unde se poate stabili ce este prioritar pentru regiunea respectivă".

Marko Bela, UDMR: "Atribuţiile de control şi inspecţie trebuie păstrate la Guvern"

Descentralizarea nu s-a încheiat, suntem abia la primul pas, ne-a spus Marko Bela, liderul senatorilor UDMR, subliniind că atribuţiile de control şi inspecţie trebuie păstrate la Guvern.

Domnia sa ne-a precizat: "De la început am militat pentru o descentralizare cât mai profundă a diferitelor atribuţii care se află în subordinea autorităţilor centrale, inclusiv pentru trecerea la nivel local a instituţiilor subordonate direct Guvernului".

Cezar Preda, PDL: "UDMR are o înţelegere ascunsă cu PSD-ul lui Ponta şi Dragnea ca să federalizeze ţara"

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, ieri, citat de Mediafax, că era de aşteptat ca UDMR să nu susţină moţiunea de cenzură propusă de democrat-liberali, deoarece "UDMR are o înţelegere ascunsă cu PSD-ul lui Ponta şi Dragnea ca prin descentralizare să se federalizeze ţara": "Astfel, judeţele care deţin preşedinţia consiliilor judeţene vor face absolut ce vor, încercând demolarea de la temelie a statului naţional unitar român".

El crede că liberalii "s-au vândut pe bani puţini", iar UDMR "şi-a atins scopul fără să mai modifice Constituţia, obţinând drepturi colective şi separaţia pe criterii etnice".

UDMR nu va semna o eventuală moţiune de cenzură iniţiată de PDL după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea descentralizării, a declarat, marţi, liderul Uniunii Kelemen Hunor, care cataloghează drept "politicianist" demersul democrat-liberalilor.

Kelemen Hunor a precizat că UDMR nu va susţine nici un eventual demers al PDL de contestare a legii descentralizării la Curtea Constituţională.

"Eu nu pot să spun, din cauză că sunt în opoziţie, că nu sunt de acord cu ceea ce am spus 20 de ani la rând, principiul subsidiarităţii, descentralizarea. Deci, nu vom semna această moţiune de cenzură şi, în plus, o moţiune de cenzură trebuie depusă atunci când ai şansa de a da jos Guvernul. În acest moment, această şansă nu există", a precizat liderul UDMR, adăugând: "Eu nu am văzut până acum niciun articol care, din punctul nostru de vedere, ar fi neconstituţional. Noi am depus câteva amendamente acolo unde noi credeam că ,din punct de vedere politic, lucrurile nu sunt clare".

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, a precizat marţi că în urma procesului de descentralizare nu va fi concediat nimeni din ministere, angajaţii urmând să rămână în aceleaşi posturi, dar într-o instituţie care va fi în subordinea alteia. Dragnea a mai spus că, în acelaşi timp, miniştrii trebuie să vină cu o reorganizare a ministerelor pe care le conduc.

Ioan Munteanu, PSD: "PDL nu are numărul necesar de semnături pentru depunerea unei moţiuni"

PDL nu are numărul necesar de semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului, potrivit deputatului PSD Ioan Munteanu, citat de Agerpres.

Parlamentarul susţine că este puţin probabil ca guvernul să se confrunte cu o moţiune odată cu asumarea răspunderii pe legea descentralizării, în condiţiile în care UDMR şi minorităţile au anunţat că nu susţin un astfel de demers.

"Potrivit legii, pentru depunerea unei moţiuni de cenzură este nevoie de semnăturile unei pătrimi din numărul de parlamentari în funcţie. Deci PDL are nevoie de 145 de semnături, şi, din câte ştiu, din datele mele, nu au cum să adune numărul necesar de semnături. Bine ar fi să fie o moţiune pentru echilibrul democraţiei, să existe această dezbatere politică pe moţiune, dar nu va fi", potrivit lui Ioan Munteanu.

Ponta: "Printre domeniile care se descentralizează se regăsesc agricultura, sănătatea, mediul şi cultura"

Domeniile care se descentralizează, din punct de vedere al competenţelor, atribuţiilor şi resurselor financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul, a declarat premierul Victor Ponta, în plenul Parlamentului.

Potrivit oficialului, impactul bugetar va fi neutru pentru 2014, întrucât aceste instituţii trec din subordinea autorităţii centrale la cele locale cu tot cu buget.

Simplificarea şi reducerea sistemului administrativ este un lucru extrem de important, consideră primul ministru, subliniind: "Vreau să afirm că acesta nu este finalul descentralizării, ci este mai degrabă cel mai important pas pe care îl facem acum, după legea cadru adoptată în 2006. Repet, există decizii pe care va trebui să le luăm în continuare, există instituţii care încă rămân la nivel central pe o perioadă scurtă de timp. Iar pe termen lung tot ceea ce poate fi mai bine administrat de aleşii locali trebuie să treacă în sarcina acestora. Este un angajament pe care nu doar USL şi l-a asumat şi în campanie electorală. După cum ştiu, şi UDMR şi chiar şi PDL şi-au asumat în campania electorală din 2012 ideea de a susţine o mai mare descentralizare".

Victor Ponta a spus că şi-ar fi dorit ca proiectul privind descentralizarea să fi putut fi adoptat în procedura obişnuită a celor două Camere ale Parlamentului, susţinând că acest lucru nu a fost posibil din cauza "sabotajului" preşedintelui Traian Băsescu.

Prin legea descentralizării, România merge mai departe cu obiectivele asumate privind Carta europeană a autonomiei locale, a declarat şeful Guvernului

"Vreau să întărim administraţiile locale, cele la care întotdeauna cetăţeanul apelează în primul moment. Asta înseamnă mai multe atribuţii, mai multe resurse financiare şi, în acelaşi timp, înseamnă mai multă responsabilitate. Vreau să văd cât mai rar primari sau preşedinţi de CJ care vor arunca vina spre Bucureşti atunci când cetăţenii lor au o solicitare şi au o necesitate", a menţionat Ponta, precizând: "Mai dorim, şi aceasta se va putea realiza, scurtarea lanţului decizional, deoarece capacitatea de reacţie, de decizie şi de intervenţie la nivel local este întotdeauna mai rapidă şi mai eficientă decât urmarea căilor birocratice între local, central, diverse alte instituţii. Ne propunem şi se va realiza în mod concret reducerea distanţelor administrative, în acest fel cetăţeanul nu mai trebuie să ajungă inevitabil la Bucureşti pentru toate problemele care ţin de viaţa de zi cu zi, ci trebuie să meargă la autoritatea locală spre care descentralizăm".

Victor Ponta a menţionat că întotdeauna a existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare: "Aleşii locali sunt cei care obţin voturile cetăţenilor şi se întâlnesc mai des cu cetăţenii. Cred că descentralizarea va fi benefică tuturor românilor. Acest proiect aduce reguli mai clare. Ne dorim scurtarea lanţului decizional. Vom folosi această descentralizare şi pentru ca noua programare europeană să ia în calcul şi autorităţile locale în vederea accesării de fonduri europene".

Premierul a ţinut să menţioneze că a existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare, apărută din aparatul birocratic din ministere, afirmând că "propaganda băsistă" care insistă ca aleşii locali să nu primească mai multe atribuţii are o gândire "comunistă şi mioapă", care nu poate fi acceptată.

Liviu Dragnea: "Nimeni nu va fi concediat din ministere în urma descentralizării"

Nimeni nu va fi concediat din ministere în urma descentralizării, a precizat vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, care s-a declarat mulţumit de forma proiectului, dar nu foarte mulţumit de conţinutul său: "Toţi cei care vor munci în instituţiile descentralizate vor rămâne cu acelaşi drepturi salariale, cu toate drepturile pe care le-au avut câştigate până acum şi fără să fie pusă problema instabilităţii pentru cineva".

În acelaşi timp, Dragnea a subliniat: "Am înţeles că doamna ministru Rovana Plumb intenţionează, şi eu o susţin, să desfiinţeze Agenţia de Protecţia Mediului şi să preia la minister aceste atribuţii pentru că, în fapt, această agenţie, când a fost înfiinţată, a creat o structură paralelă cu ministerul. În practic, nu e nevoie de această agenţie, că ceea ce face această agenţie, cu cheltuieli suplimentare, poate să facă foarte simplu ministerul. (...) Ce vor face ceilalţi miniştri, cu agenţiile care se subţiază, vom vedea în perioada următoare, pentru că fiecare ministru va trebui să vină cu o reorganizare a ministerului, dar nu am auzit să aibă loc o diminuare a personalului. Dar vom vedea, nu face obiectul acestei legi".

La rândul său, Victor Ponta a spus că autorităţile locale trebuie să îşi elaboreze norme cu standard european în ceea ce priveşte schema de personal şi bugetul alocat acestora, ceea ce va însemna şi o reducere de angajaţi, care nu vor mai fi luaţi în calcul în bugetul pentru 2015. Premierul a asigurat că în acest an nu vor fi efectuate concedieri, dar că o astfel de măsură este posibilă în viitor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mirel Palada a anunţat că dintre cele 568 de amendamente admise de Guvern la proiectul de lege privind descentralizarea, majoritatea se refereau la tehnica legislativă, doar unul dintre ele modificând aspecte de fond.

"Sunt admise 568 amendamente, marea majoritate fiind practic amendamente de formă, ce ţineau de tehnica legislativă, de corecturi ale unor erori materiale cuprinse în anexa de pe lângă lege. Un singur amendament e pe fond la lege, un amendament ce făcea vorbire despre intabularea unor imobile şi bunuri care ar fi trebuit trecute din proprietatea publică a componentei centrale înspre administraţia locală", a explicat Mirel Palada.

El a precizat că în text "era o formulare aproximativă" care trebuia clarificată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. USL are peste 70% din parlament (am scris intentionat cu litere mici) dar guvernul isi asuma raspunderea. De ce asta? De ce nu se vrea o dezbatere? Nu este o lege oarecare. Daca se porneste cu stangul o sa arate precum codul fiscal: cu adaugiri si modificari de peste 5 ani nu va mai sti nimeni cum e de fapt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb