Guvernul socialist din Portugalia vrea să dicteze cum pot fi utilizate proprietăţile imobiliare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Imobiliare / 23 februarie 2023

Guvernul socialist din Portugalia vrea să dicteze cum pot fi utilizate proprietăţile imobiliare
Călin Rechea

Autorităţile din Portugalia au venit cu o propunere legislativă demnă de cele mai negre vremuri ale socialismului care domina odată Estul Europei.

Pornind, probabil, de la principiul "modern" şi "vizionar" care spune că "nu vei mai deţine nimic şi vei fi fericit", guvernul de la Lisabona doreşte să oblige proprietarii caselor neocupate să găsească chiriaşi.

Ştirea de la Bloomberg arată că măsura "ar trebui să reducă tensiunile de pe piaţa imobiliară", în condiţiile în care preţurile locuinţelor au explodat din 2015.

Datele preluate de agenţia de ştiri arată că preţurile din Lisabona au crescut de circa 3 ori în ultimii şapte ani şi au ajuns la circa 3.800 de euro/mp în ianuarie 2023.

Oare ce a fost în 2015? Nu cumva a fost pornită tiparniţa BCE pentru a fi salvată zona euro? Să fie doar o coincidenţă?

Portugalia nu este singura ţară din zona euro în care efectele politicilor iresponsabile ale BCE se resimt disproporţionat în comparaţie cu ţările din aşa-numitul "nucleu dur", unde se regăsesc Germania, Ţările de Jos sau Austria.

Pornirea tiparniţei şi dobânzile zero sau negative au accentuat dezechilibrele structurale mai ales în ţările de la periferia zonei euro, iar acestea sunt acum imposibil de rezolvat fără "cutremure" economice şi financiare de amploare.

Fenomenul este deosebit de curios, mai ales că autorităţile europene au încercat să ne convingă, în ultimele decenii, că zona euro este o "zonă monetară optimală", a cărei stabilitate este garantată, deşi un anume Mario Draghi, mare bancher central de felul lui, dar mânat de puternice tendinţe totalitare odată ajuns premier al unui pilon major al zonei euro, a trebui să promită că BCE va face totul.

Peste efectele tiparniţei BCE, în Portugalia s-au suprapus şi efectele programului guvernamental de acordare a vizelor de rezident, aşa numitele "vize de aur", pentru cetăţenii din afara UE care investesc sume importante în sectorul imobiliar şi alte sectoare. Programul a fost demarat în urma crizei financiare grave prin care a trecut ţara la începutul deceniului trecut şi a avut ca scop atragerea resurselor financiare private.

Explozia preţurilor de pe piaţa imobiliară din ultimii ani au transformat cumpărarea şi închirierea unei locuinţe într-un vis imposibil pentru majoritatea cetăţenilor, în condiţiile în care salariul mediu din Portugalia este printre cele mai mici din Europa de Vest, după cum aminteşte Bloomberg.

Convergenţa promisă a veniturilor din muncă se pare că nu a funcţionat nici pentru Portugalia sau poate că rata convergenţei este aşa de mică încât sunt necesari mulţi zeci de ani până la atingerea acelui obiectiv, mai ales în noile condiţii inflaţioniste care pot deveni foarte uşor persistente.

Soluţia găsită de guvernul socialist este de a forţa prin lege proprietarii să închirieze pe termen lung. Proprietarii au protestat şi declară că o astfel de lege este neconstituţională.

Nouă măsură face parte dintr-un pachet legislativ mai mare, care mai include limitarea creşterii chiriilor, iniţiative pentru acordarea mai rapidă a autorizaţiilor de construire, interzicerea contractelor de închiriere pe termen scurt şi încheierea programului "viza de aur".

Premierul Antonio Costa a declarat că încheierea programului "viza de aur" este o măsură de "luptă împotriva speculaţiilor imobiliare", după cum scrie Forbes.

Proprietarii de locuinţe şi investitorii au subliniat că "a forţa oamenii să-şi închirieze proprietăţile încalcă dreptul constituţional al proprietăţii private", după cum scrie Bloomberg.

Luis Menezes Leitao, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor din Lisabona, a declarat pentru agenţia de ştiri că "autorităţile au trebui să lase proprietarii în pace şi să se concentreze asupra construirii locuinţelor accesibile".

Dar cum mai pot fi locuinţele accesibile când preţurile materialelor de construcţii au explodat, iar preţurile energiei vor începe să crească cu adevărat în următorii ani, ca urmare a politicilor verzi iresponsabile şi irealizabile?

Marina Goncalves, secretar de stat în Ministerul Locuinţelor şi Infrastructurii, a răspuns criticilor că "o casă goală trebuie să fie utilizată în scopul pentru care a fost creată" şi a subliniat că legea nu se va aplica şi caselor de vacanţă.

Bloomberg arată că guvernul de la Lisabona estimează numărul locuinţelor goale la circa 730.000, în condiţiile în care 78% dintre portughezi sunt proprietari ai caselor în care locuiesc, conform ultimelor date de la Eurostat, din 2021.

În opinia sa, măsura este legală, deoarece "statul nu va intra şi va ocupa locuinţele oamenilor", iar "dreptul de proprietate nu este pus niciodată în discuţie".

Se pare că Marina Goncalves, absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Porto, are lacune serioase în ceea ce priveşte dreptul de proprietate.

În Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Articolul 17, se arată că "Orice persoană are dreptul de a deţine în proprietate, de a folosi, de a dispune şi de a lăsa moştenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal".

Adică acest drept fundamental nu include doar deţinerea, ci şi folosirea şi dreptul de a dispune de proprietate.

Cu alte cuvinte, propunerea legislativă a guvernului portughez ignoră un articol fundamental din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Bloomberg arată că propunerile guvernamentale se vor afla în dezbatere publică până la mijlocul lunii viitoare, iar apoi guvernul va vota pentru aprobarea lor finală.

Dar propunerile legislative nu trebuie votate de Parlament pentru a deveni legi, chiar dacă votul este doar o formalitate, în condiţiile în care Partidul Socialist deţine majoritatea?

Unde este controlul democratic? Se pare că votul parlamentar a devenit opţional în Europa şi nu mai este nevoie nici de menţinerea aparenţei controlului democratic.

Autorităţile europene nu şi-au găsit timp pentru a condamna acest atac abject asupra unui drept fundamental al cetăţenilor europeni.

Altele sunt priorităţile acum. Marşul continuă neabătut.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Asta e noua UE pe care ne-au pregatit-o papusarii oculti : unitate nu in diversitate, ci in marxism si perversitate!

    1. E culmea ca într-o societate să intervină guvernul, când poți avea 20% din fondul locativ absolut nefolosit decât în speculații financiare. Dacă scad prețurile, băncile pot distruge locuințele nevândute pentru a echilibra cererea și oferta. La ce ne trebuie creier când n-avem caracter?

    Dreptul de proprietate si folosinta este intotdeauna influentat de legi, parghia financiara, prin taxe sau impozitare, este utilizata frecvent pentru a influenta evolutia domeniului imobiliarelor, cel auto dar si altele.

    Care atac abject?

    Nu e abject ca capitalistoizii au primit bani la dobanzi nule/negative si au construit locuinte care acum stau goale pentru ca mp costa cat 3-4 salarii lunare integrale de proletar? 

    In 750.000 de locuinte goale incap lejer 3-4 milioane de ucrainaci.

    Dreptul fundamental al cetatenilor este ne a nu fi supusi exploatarii si speculatiei capitalistoide. 

    1. Dar stai frate in gara!

      Sau ai varianta sa mergi in Rusia. Acolo primești gratis împreună cu un biet dus pe front

    Un lucru e clar, guvernele se amesteca tot mai tare in economie. Sunt domenii pompate cum e green energy, agricultura eco, si sunt domenii in care lovesc cu taxe, cele poluante dar nu numai. Cine vrea sa investeasca va trebui sa tina cont si de asta.

    1. Se vede ca "ai lipsit din localitate", adica ai o educatie "damboviteana postdecembrista".

      "Occidentul colectiv" s'a dezvoltat in sec. XX pe un parteneriat "corporatii-stat" de tip fascist. 

    Foarte bine face guvernul portughez!

    Asa e si in danemarca - care e rostul apartamentelor goale? daca nu il folosesti 6 luni trebuie sa il vinzi sau inchiriezi. foarte corect de altfel

    1. S-a umplut ziarul Bursa de comentatori bolșevici transferați de pe ziarul Pravda. Proprietatea este a proprietarului, cu toate atributele sale, posesia, folosința, dispoziția. Deci proprietarul, daca vrea, poate alege(asta e dreptul de dispoziție) să utilizeze apartamentul prin închirierea lui(dreptul de folosință) sau sa stea in el, ori familia lui, pentru că are posesia.. statul poate interveni prin pârghii fiscale prin care sa taxeze eventualele derapaje, care de cele mai multe ori se transfera financiar chiriașilor. Creste stătu impozitul cu 14%, cresc și eu chiria cu 14%, că așa stau lucrurile in romanica. S au vă imaginați că se triplează prețul la ceapa și chiria rămâne constantă?

      O locuință nu poate fi tratată la fel ca un cod crypto. Are o utilitate. Consumul de resurse pentru construirea de locuințe pe care să speculeze unii nu este sustenabil. Vestul sălbatic nu mai este de actualitate, aluziile la socialism sunt futile. Se numește reglementare.

    portugalia treuie sa explodeze somajul ca sa dempereze inflatia si pretul la locuinte.

    in fundul somajului (graficul inversat) se va declansa iar deflatia de chirii / costuri. 

    in anii din fata proprietarii de vechituri vor face exit in trepte oricum. 

    problema este ca: guvernele doresc real specula la imobiliare ca oamenii sa acceseze bonduri scumpe si rate scumpe de unde guvernele si primariile beneficiaza de randamente la cumparari de bonduri de catre banci. 

    Ratele scumpe ale cetatenilor sunt randamentele gov peste care pot face alta palonizare de credit pentru etc infrastructura sipensie. 

    s c cret 

    1. Văd că și în România se pune in discuție sa nu mai poata închiria imobilele cu bulina. Cu alte cuvinte cumpărați apartamente de la one cu 2500 euro/mp

      Și de ce ar fi normal să pui în pericol vieților chiriașilor care nu au de unde să știe ce buline are proprietarul?

      se acceseaza imobili pe net!

      arata clar  

      doar ca mai este o problema: multe blocuri au fost la "doctor" dar au fugit cand trebuia sa primeasca "rezultatul". 

      Cam asta este si cu cele la categoria "U"! urgente dar nu stim de care in multe cazuri! 

      Zice urgente etc dar sunt neincadrate! 

      neincadrarea lasa lor ce interpretare si multe banci serioase nu crediteaza. 

      ceva tepari si brocheri crediteaza dar bdrul nu se joaca cu astea! 

      S c cret 

      S-o fi accesând, dar bulinarul va închiria la un preț mai mic decât prețul pieței, tentația săracului rămâne. Statul trebuie să intervină.

      În România va fi de ajuns un 6,5 și se va adopta obligativitatea reabilitării clădirilor de către proprietar.... condiționată de pierderea dreptului de proprietate. 

      Pai nu e normal! Normal este sa închiriezi 2 camere de la one cu 1600 euro/ luna

      De fapt, către asta sunteți indereptati

      bulinarul nu inchiriaza la un pret mai mic!

      vezi ca bulinarele sunt pozitionate ca pondere in zone centrale! 

      Statul are obligatia sa repare blocurile cu buline! 

      Pentru ca statul a incasat zecii de ani bani din impozite / chirii /intretinere /apa / curent /tvauri de bunuri / etc oferite de acele cladiri. 

      Statul a incasat de a rupt si tot el trage teapa populatiei! 

      Este timpul ca statul sa lase speculatia si sa intervina in piata! 

      Stiu ca este mult loby in spate ca sa ii scoata pe batrani din proprietati si sa nu le ofere pretul relal cuvenit. 

      Asta este o strategie foarte veche; pe urma vine Tiriac, Popovici si altii si iau pe forme de hartii drepturile si le baga rapid in etc fonduri. 

      Vezi cazu blocul de la gara de nord din stanga! A trecut din mana in mana la Tiriac si altii toti au facut profit doat tinand hartiile pe levier cu bancile si asteptand ca guvernul sa infleze piata in cosnum = a umflat vloarea terenului respectiv si valoare MP constructie depreciata = profituri cu levier fara sa faci nimic! Asa cresc banii in pom! 

      Chiar si un pom uscat devine cu timpul valoros daca sta inghesuit intre altii! 

      Ciori, veverite, ciocanitori, viermi si altele se vor folosii de acel pom uscat ca sa se bucure de verdeata si viata din jur. 

      Ca sa DEFLEZI O PIATA oamenii trebuie sa fuga din piata respectiva; ca oamenii sa fuga din piata respectiva trebuie sa o INFLEZI pana la maxim potential de crapa toti sau pana cand dai soc pe regiune de maxima productivitate ce va duce la maxima profitabilitate pentru unii in timp ce saracii fara abilitati de productivitate la nivelul ridicat sunt scosi pe rand pe tusa. 

      Capitalismul este un mecanism dur cand vine vorba de ciclitatea productivitatii ce infleaza creditul si costurile! 

      La 15% somaj ai NLP uri de minim 20-30% pe regiune... nlpurile sunt mereu aproape dublu somajului pe regiuni cu lag de lovire pentru ca : loveste in familia cu ipoteca si in capitalistul cu credit investitional in shaorma sau spartan. 

      Aici capitalisitii gresesc cand se supra indatoreaza sperand ca vesnicul consum nu se finalizeaza. Doar ca tocmai actiunea lor va ridica costul produselor vandute in sus ca sa sustina in spate si noul credit accesat pt investitii plus ca simultan si saracul acceseaza ipotecarul si simultan si govul acceseaza formele de imprumut si etc simultan toti se supraindatoreaza si toti spera sa plateasca. de aici se ajunge rapid spre minime somaj si opus bomba credit... de aici urmeaza muzicuta sa incetineasca... dar poate sa urce somajul putin si imo sa nu crape daca piata interna beneficiaza de tarani la munca peste hotare ce trimit bani in piata respectiva sau se intorc ei cu bani = efect de lag = de consum =stare de bine =ridica si mai rau costurile in piata pentru ca se formeaza impresia ca oamenii inca u bani in piata cand in realitate piata crapa si spatii goale cu duiumul se aduna = toti incearca sa faca exituri si nu sunt cumparatori =atunci acentiile imo restrang artificial ca sa poate face exituri la prosti fara sa prabuseasca piata doar ca =atunci cand dobanzile ipotecare cad iar = rezulta avalansa de dobitoace la creditare si avalansa de dobitoace la vanzare = bomba stocuri in piata = dobitoacele ultimele ramase de intatorat au catusele pe gat puse si dobitoacele ce nu au facut exit cand a trebuit nu mai au cui sa vanda si is rod unghiile - dar nu atat de rau caci oricum au destula apreciere in activ. 

      De aici bancile inchid usa la credit pentru cau au probleme mai seriose cu NLPurile in crestere ce vor deveni in fata executari... dar nu foarte rapid... pentru ca bancile au posibilitatea sa tina valori pe minus sau negative atat timp cat pot culege la japca flux numerare din piata; adica atat timp cat pot extorca cetateanul indatorat de o ipoteca bancile nu se prea plang; mai grav este cand ipotecile raman balon si chiriile din piata cad sau se niveleaza. 

      EEE atunci e plansul de pe lume. cu ipoteci bomga chirii ieftine preturi la bunuri si servicii deflate si gov excedent! = gov a tras iar teapa populatiei! 

      De unde credeti ca gov face excendentul ciclic? Din fraiereala ciclica a populatiei! 

      Ii da cu paine si cu sare in fata; fara unt ca e prea scump. 

      s c cret 

      o chirie de 1600 de euro trebuie reclamata !

      Dezvoltatorii ce speculeaza nesimtit de rau in piata nu ar trebui sa mai aibe parte de fonduri GRATIS DE LA GUVERN! 

      Foarte multi oameni nu stiu ca ONE a beneficiat de granturi / terenuri / fonduri /si creditar gratis si favoarabile din banii populatiei! 

      Asa fac unii averi! 

      Exista legi si politici gov ce ofera bani gratis si terenuri gratis dezvoltatorilor pentru a oferi case locuinte la chirii si preturi in raport cu veniturile medii generate de zonele respective. 

      Nu speculative! 

      Doar ca aici cineva inghite spaguta rapid si se face ca nu mai vede. 

      Pai guvernarea lui catu ce credeti voi ca a facut? A salvat zeci de banci / dezvoltatori. 

      Ala de era primar pe rahovita de a dat tunul de 100 de milioane dolari ce credeti ca a facut? 

      Asa fura guvernantii nostri in avans populatia de productivitatea lor. 

      SIFurile la fel... numai ei stiu de cati bani gratis au avut parte prin programe gov si terenuri / active primite. Dar asta nu ajunge la urechea prostului. 

      Sau ala de pe lipscani cu imobil primit gratis de la gov si o banca nu dau nume ca sa isi poata rula inca "croitoria" ca acum sa ceara 6 milioane de euro acolo. 

      Sau altii de au primit in deflatie cocioabe gratis in centrul vechi ca acum sa ceara zecii de mii euro si sute de mii de euro. 

      Cam asta este cu ciclul creditului de inflatie si deflatie; ne jucam cu el pana cand nu mai devine distractiv. - pentru saraci - pentru altii ramane tot distractiv. 

      s c cret 

      Hehe, statul a încasat 4632 lei in 50 de ani.

      Vorbim de 50% fond locativ cu structură ieșită din garanție. Proprietarii vor fi obligați să-și ia credite ipotecare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb