Guvernul suplimentează bugetele mai multor ministere pe final de an

F.D.
Politică / 18 decembrie 2023

Guvernul suplimentează bugetele mai multor ministere pe final de an

Actualizare - Bugetul pe 2024 al Ministerului Energiei, avizat favorabil

Proiectul de buget pentru 2024 al Ministerului Energiei a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 22 de voturi "pentru" şi nouă "împotrivă", relatează Agerpres.

Au fost depuse două amendamente, însă niciunul nu a fost aprobat.

"Bugetul Ministerului Energiei este de 8 miliarde lei, din care de la bugetul de stat avem 4,4 miliarde lei şi venituri proprii, respectiv Fondul pentru modernizare şi Planul naţional de investiţii, în total 3,56 miliarde lei, aproximativ. De la bugetul de stat acum un an erau 1,6 miliarde lei. Iată ca aula acesta este 4,4 miliarde lei. Deci bugetul Ministerului Energiei faţă de bugetul de anul trecut înseamnă o creştere de aproximativ 300%, o triplare. Am inclus aici şi miliardul de lei obţinut pentru finanţarea schemei de plafonare - compensare, care va fi, de asemenea, alimentată pe parcursul anului, şi Ministerul Finanţelor corect spune că nu trebuie prevăzute aceste sume în proiectul de buget", a explicat ministrul Finanţelor, Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei are prevăzută în Anexa 3 a proiectului de buget credite de angajament de 16,461 miliarde de lei şi credite bugetare în valoare de 8,017 miliarde de lei.

Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%. Deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.

---

Actualizare - Aviz favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului Agriculturii

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 34 de voturi "pentru" şi 7 "împotrivă", relatează Agerpres.

La proiectul de buget au fost depuse 15 amendamente, din care doar unul a fost aprobat, respectiv amendamentul depus de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, deputat PSD, care vizează redistribuirea unei sume de 268 de milioane de lei din buget pentru asigurarea despăgubirilor către fermierii care au fost afectaţi de fenomenelor meteo nefavorabile în toamna lui 2022.

"Este un buget echilibrat ce asigură finanţare pentru dezvoltarea tuturor sectoarelor şi pentru derularea în bune condiţii a activităţii fermierilor români. În bugetul pe anul 2024 am prevăzut sume importante pentru dezvoltarea capacităţilor de procesare, în primul rând pentru a încerca în următorii ani echilibrarea balanţei comerciale. Am stabilit finanţare şi pentru investiţii în sistemul de producere a energiei verzi în ferme şi în industria alimentară. Ne dorim foarte mult să scădem costurile fermierilor români cât şi pe cele ale procesatorilor români. Am prins în bugetul pe anul 2024 sume importante pentru continuarea reabilitării sistemului de irigaţii, din planul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi foarte multe alte forme de sprijin", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. .

Potrivit sursei citate, proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru 2024 este în sumă totală de 34,4 miliarde lei credite de angajament şi 26,19 miliarde lei credite bugetare. "Asta înseamnă că la nivel de credite de angajament am avut o creştere de 25%, iar pentru creditele bugetare o creştere de 12%, ceea ce reprezintă 2% din PIB estimat pe anul 2024", a mai spus el.

Barbu a mai precizat că a depus un amendament la anexa 3/22/13 "Sume alocate pentru activităţi finanţate integral din venituri proprii, la proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", reprezentând partea de 3% pentru fondul de risc care se realizează acum prin reţinerea succesivă din plăţile directe care se realizează prin APIA.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4%, o inflaţie medie anuală de 6% şi un deficit de 5% din PIB.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.

---

Actualizare - Aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru bugetul Ministerului Educaţiei

Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Educaţiei, relatează Agerpres.

S-au înregistrat 28 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".

Potrivit proiectului, bugetul Ministerului Educaţiei va fi de 57.418.520 lei, în creştere cu 55,69% faţă de anul în curs.

Din totalul bugetului propus pentru Ministerului Educaţiei, suma de 32.500.000 lei este alocată cheltuielilor de personal, în creştere cu 23,87%.

Ministerul Educaţiei are prevăzut pentru 2024 credite bugetare de 57.418.520 lei şi credite de angajament de 65.913.779 lei.

---

Actualizare - Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a primit aviz favorabil pe bugetul 2024

Proiectul de buget al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a fost avizat, luni, favorabil de comisiile reunite de specialitate din Parlament, cu 33 de voturi "pentru" şi nouă "împotrivă", fără amendamente admise, relatează Agerpres.

"Sunt foarte mute programe pe fonduri europene. Noi ne adresăm cu programele noastre pentru creşterea eficienţei energetice şi unul dintre criteriile pe care le-am avut în vedere la materiale de construcţii este acesta. Într-adevăr, avem cu toţii la nivelul Guvernului această orientare foarte clară de a sprijini antreprenoriatul din România pentru a se retehnologiza şi a creşte eficienţa energetică în interiorul companiilor. Veţi observa noua schemă pe industria prelucrătoare care va avea acest obiectiv de a creşte eficienţa energetică a proceselor de producţie din România. Vorbim, desigur, şi de creşterea eficienţei energetice inclusiv în creştere surselor alternative de energii regenerabile sau în eliminarea pierderilor prin o mai bună izolare a construcţiilor de orice fel - de la construcţii industriale la cele de locuit. Schema de ajutor de stat Construct Plus se adresează în mod direct şi către această dorinţă a Guvernului", a afirmat ministrul de resort, Ştefan-Radu Oprea, în cadrul audierilor.

Conform proiectului de buget pe anul 2024, MEAT ar urma să aibă alocate anul viitor credite de angajament în valoare de aproximativ 3,419 miliarde de lei şi credite bugetare în cuantum de circa 1,308 miliarde de lei.

Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%. Deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.

---

Actualizare - Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru bugetul Ministerului Muncii

Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Muncii, relatează Agerpres.

Proiectul de buget a primit 19 voturi pentru şi 7 împotrivă.

La bugetul Ministerului Muncii au fost depuse 2 amendamente, ambele fiind respinse.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu a menţionat că bugetul pentru anul viitor este de 75,9 miliarde lei, în creştere cu 13,3% faţă de execuţia preliminată de 66,9 miliarde lei.

"Totodată, bugetul Casei Naţionale de Pensii Publice creşte în anul 2024 cu 20,3% faţă de anul 2023. Astfel, pentru anul 2024 au fost alocate 135 de miliarde lei. Avem în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale 25,92 miliarde lei pentru beneficii de asistenţă sociale care includ alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii, stimulente şi sprijin acordate pentru creşterea copilului, drepturi acordate pentru persoane cu handicap, ajutoarele sociale sub forma venitului minim de incluziune de la 1 ianuarie 2024, sume acordate pentru compensarea, plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică pentru persoanele casnice, pentru consumatorii casnici, alte beneficii de asistenţă socială, transport şi pentru persoanele cu dizabilităţi, ajutoare de încălzire în sezonul rece. (...) De asemenea, este important de ştiut că, în 2024, pentru bugetul asigurărilor sociale de stat au fost estimate 135 de miliarde lei, din care 134 de miliarde lei pentru sistemul public de pensii şi diferenţa de 161.815 lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionali, 0,1%. Este important de ştiut că avem un buget pentru asigurările pentru şomaj, care, la rândul său, în 2024, este de 2,31 miliarde lei", a menţionat Simona Bucura-Oprescu.

---

Actualizare - Bugetul Ministerului Culturii - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Culturii, relatează Agerpres.

S-au înregistrat 12 voturi - "pentru", 3 - "împotrivă" şi o abţinere.

Proiectul Guvernului propune la creditele bugetare 1,370 miliarde lei, în creştere cu 12,04% faţă de anul curent, şi la creditele de angajament 1,888 miliarde lei, în creştere cu 33,42%.

---

Actualizare - Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse

Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, relatează Agerpres.

Proiectul de buget a primit 29 de voturi pentru şi 20 împotrivă.

La bugetul Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au fost depuse 11 amendamente, fiind admis un amendament.

"Mare parte a bugetului va merge către programele pe care Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse le gestionează. Ca programe aş vrea să menţionez susţinerea tinerilor şi a familiilor prin programele de creditare cu garanţia statului şi dobânda subvenţionată din bugetul Ministerului Familiei, Tineretului, Egalităţii de Şanse - FamilyStart şi Student Invest. De asemenea, Programul pentru susţinerea creşterii natalităţii (FIV), Programul de susţinere a tinerilor şi a studenţilor şi, foarte important, finalizarea şi implementarea programelor prin PNRR. Am solicitat de la Ministerul Finanţelor pentru anul 2024 suma de 682.518 lei şi, până în momentul de faţă, a fost aprobată suma de 363.174 lei", "a afirmat Ministrul Familiei, Natalia Intotero.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse are prevăzut pentru 2024, în total, credite bugetare de 363,174 milioane lei şi credite de angajament de 281.457 milioane lei.

---

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2024 intră de luni în dezbaterea comisiilor Parlamentului, votul final urmând să fie dat miercuri în plen, relatează Agerpres.

Guvernul a aprobat, joia trecută, proiectele de buget pe anul viitor, acestea fiind transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi aprobate în procedură de urgenţă.

Senatorii şi deputaţii au putut depune amendamente la buget de vineri seara până duminică la ora 14,00, iar luni, la ora 10,00, Birourile permanente reunite vor stabili timpii de dezbatere în comisiile de buget-finanţe.

De asemenea, începând de luni, ora 11,00, şi până la ora 15,00 vor avea loc şedinţele comune ale comisiilor de specialitate pentru avizarea proiectelor de buget.

Luni, între 12,00 şi 13,00, vor avea loc dezbaterile generale asupra proiectelor de buget în comisiile de buget-finanţe, care vor elabora rapoartele pe fond.

Dezbaterile pe ordonatorii de credite în comisiile de buget-finanţe se vor desfăşura de luni, ora 16,00, până la finalizare, iar marţi, la ora 18,00, se vor depune rapoartele asupra proiectele de buget la Birourile permanente.

Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget va începe marţi, de la ora 20,00, urmând ca votul final să fie dat miercuri.

Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul. La începutul şedinţei Executivului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiţii, valoarea acestora ridicându-se la circa 7% din PIB.

El a adăugat că, pentru anul viitor, Guvernul ţinteşte o creştere economică de 3,4%, "a doua cea mai mare din UE", iar asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an.

"Bugetul asigurărilor sociale (...) probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale", a afirmat Ciolacu.

Premierul a spus că se vor majora salariile profesorilor şi că există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, "nu şi la demnitari".

"Investiţiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, suplimentări majore între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre programul "Anghel Saligny", unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023. (...) Nu vor exista creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, a luptei contra evaziunii", a mai afirmat şeful Guvernului, la momentul aprobării bugetului pe 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb