Guvernul transformă fiscalitatea în vacarm

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iulie 2014

Guvernul transformă fiscalitatea în vacarm

Ponta şi Băsescu nu s-au pus de acord cu privire la reducerea CAS

Experţi fiscali: "Codul Fiscal ar fi trebuit rescris, nu regândit"

Fiscalitatea continuă să fie un teren de dispută între şefii celor două palate şi chiar între membrii Guvernului, în ultima perioadă meciurile dintre aceste tabere fiind tot mai aprinse.

Reducerea CAS la angajator şi rescrierea Codulului Fiscal sunt două dintre măsurile care nu ştim dacă şi în ce mod vor fi adoptate, deşi ambele au fost anunţate încă de anul trecut.

Pe de o parte, ieri, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au discutat pe marginea controversatei măsuri de reducere a CAS cu 5%, însă nu au ajuns la vreun numitor comun, întâlnirea dovedindu-se a fi un eşec.

Pe de altă parte, rescrierea Codului Fiscal este un subiect care trenează de peste un an şi care aduce noi controverse în Guvern, dar şi o serie de semne de întrebare în mediul de afaceri.

Postate în urmă cu doar câteva săpătămâni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), proiectele pentru modificarea Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, care ar fi trebuit să intre în vigoare din 2015, au fost înlocuite, vineri, cu unele proiecte revizuite ce propun o serie de creşteri importante de taxe şi impozite.

Doar că sâmbătă Guvernul a retras iniţiativele de pe site-ul MFP, la cererea premierului Victor Ponta, care a spus că doreşte ca acestea să fie analizate de Executiv, înainte de a fi iniţiată "o dezbatere publică deschisă şi transparentă".

În jurul acestor mişcări s-au conturat opinii variate, experţii fiscali şi oamenii de afaceri reacţionând în mod diferit faţă de nehotărârea guvernanţilor.

Consultantul Dan Schwartz a reiterat că autorităţile ar fi trebuit să rescrie Codul Fiscal, nu să-l regândească.

Domnia sa ne-a declarat: "Guvernul nu s-a ţinut de cuvânt. A spus ceva şi a făcut altceva. Codul Fiscal ar fi trebuit rescris, nu regândit. Retragerea iniţiativei de la dezbatere a venit ca urmare a introducerii unor creşteri semnificative de taxe, mai ales în zona locală, propuse fără a fi anunţate sau discutate în prealabil, dar şi ca urmare a reacţiei foarte dure venită atât din partea presei, cât şi din partea oamenilor de afaceri".

Dan Schwartz ne-a precizat că proiectul care a stat în dezbatere o singură noapte transfera o parte semnificativă din puterea fiscală către autorităţile locale, arătându-se sceptic cu privire la corectitudinea cu care banii colectaţi vor fi utilizaţi de aleşii locali. "Toate taxele la care se făcea referire în proiect revin autorităţilor locale. De aceea, nu cred să existe vreo legătură între majorarea acestor impozite şi reducerea CAS", ne-a mai spus domnia sa, adăugând că, în cazul în care propunerile vor fi menţinute şi aprobate, impactul asupra contribuabililor va fi deosebit de mare: "Noi nu vom agrea aceste propuneri, întrucât nu există motivare economică pentru susţinerea lor. În orice caz, acum suntem în aşteptare.

După ce proiectul a fost retras de pe site, au fost amânate şi întâlnirile de lucru, pentru că nu mai există un material pe marginea căruia să facem dezbateri".

Pârvan: "Premierul a retras proiectele de gura presei"

Oamenii de afaceri consideră că premierul Ponta a retras proiectele de pe site-ul MFP "de gura presei", care ar fi mediatizat în mod excesiv propunerile de majorare a respectivelor taxe.

"Vom insista ca proiectul să fie repus în dezbatere. Trebuie să înţelegem că este mai bine ca iniţiativa să fie făcută publică. Ori vom discuta şase luni pe marginea acestui proiect, ori va fi aprobat direct, după alegeri", ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Ultima variantă a proiectului în discuţie prevedea impozitarea suplimentară cu până la 2% a imobilelor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi care sunt folosite în scop nerezidenţial. De asemenea, impozitele pentru unele autoturisme ar fi urmat să crească. Majorări de impozit erau prevăzute şi pentru maşinile de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă, iar din 2015 autorităţile locale ar fi fost îndreptăţite să majoreze impozitele şi taxele cu până la 50%, faţă de 20% în prezent.

Consultantul Luminiţa Ristea ne-a precizat că încă de la începutul acestui an, reprezentanţii MFP au anunţat că intenţionează să modifice modul de impozitare a clădirilor care au o altă funcţiune decât cea rezidenţială.

Domnia sa ne-a explicat: "Sunt multe firme cu sediul la domiciliul acţionarului, impozitul pe imobilul respectiv fiind cel aferent unei locuinţe, întrucât acest aspect nu este reglementat, în prezent.

Este foarte interesant care vor fi implicaţiile dacă propunerile făcute la finalul săptămânii trecute vor rămâne şi vor fi aprobate, pentru că sunt foarte multe sedii de firme înregistrate la domiciliile rudelor sau prietenilor. În străinătate funcţionează aşa zisele sedii virtuale, respectiv cele înregistrate la sediile specialiştilor care intermediază anumite servicii pentru companiile respective. La noi, nu este reglementat acest lucru decât pentru avocaţi, nu şi pentru experţii contabili sau pentru alţii. Cu alte cuvinte, sunt companii care vin în România şi activează la noi doar prin intermediul unei persoane juridice, acestea având nevoie de un astfel de sediu virtual pentru corespondenţă".

Şi Cristian Pârvan ne-a spus că unele dintre propuneri erau în discuţie de multă vreme, săptămâna trecută premierul stabilind cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României că vor discuta împreună fiecare capitol din proiectul de modificare a Codului Fiscal.

"Cele două proiecte vor fi relansate în dezbatere publică, întrucât aşa prevede legea", ne-a asigurat analistul economic Ionel Blănculescu, domnia sa reprezentând şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Acesta susţine că premierul este împotriva majorării taxelor şi impozitelor: "În toate întâlnirile pe care mediul de afaceri le-a avut cu primul ministru, acesta din urmă a reiterat că urmăreşte îngheţarea nivelului fiscalităţii pentru acest an. Probabil că propunerile apărute în acele proiecte erau modificări de care nu se ştia şi de aceea premierul a considerat că trebuie să revizuiască respectivele proiecte şi să le discute în Guvern. În timpul întâlnirilor cu Coaliţia, premierul a spus de mai multe ori că doreşte îngheţarea şi, dacă se poate, reducerea taxelor, în acest an şi, în măsura posibilităţilor, în 2015. În aceste condiţii, nu discutăm despre majorarea impozitelor, cine ştie ce s-a întâmplat la nivelul tehnic al MFP...".

Într-un interviu acordat de Victor Ponta unor publicaţii media, acesta a spus că i-a dat voie "doamnei ministru Petrescu să pună în dezbatere ceea ce au reprezentat de mai mult timp solicitări ale Comisiei Europene şi ale FMI, referitoare la schimbarea bazei de impozitare". "Care din acestea vor fi adoptate şi care nu este decizia Parlamentului", a adăugat şeful Guvernului.

Oficialul a mai declarat că reducerea CAS va fi făcută fără creşterea altor taxe, susţinând că, având în vedere proiecţiile privind creşterea economică şi creşterea încasărilor la buget şi dacă există o flexibilizare, la nivel european, a calendarului Pactului de stabilitate şi creştere, bugetul multi anual 2015-2016 poate să absoarbă fără nicio problemă impactul negativ al scăderii CAS.

"Eu, dacă voi fi preşedintele României, nu pot să fac promisiunea că scad taxe sau cresc taxe. E treaba guvernului. Dar, în viziunea mea, pe baza datelor din primul semestru, cred că se poate construi un buget 2015-2016 fără a mai avea creşteri semnificative de taxe", a mai spus Ponta.

Aseară, şeful Executivului a spus că nu el a retras proiectul de pe site-ul MFP, adăugând că discuţiile cu mediul de afaceri şi cu cel academic pe tema modificării Codului Fiscal vor continua.

Ponta şi Băsescu s-au certat, ieri, pe tema reducerii CAS

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu s-au certat, ieri, la Cotroceni, pe marginea reducerii CAS cu 5%.

În mai puţin de jumătate de oră, cât a durat întâlnirea dintre cei doi oficiali, la care a participat şi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, premierul ar fi prezentat argumentele pentru menţinerea contribuţiilor de asigurări sociale la un nivel scăzut şi în următorii ani, iar preşedintele şi-ar fi expus reţinerile legate de sustenabilitatea măsurii.

După întâlnirea de la Cotroceni, şeful Guvernului a precizat că Traian Băsescu ar putea ataca la Curtea Constituţională proiectul CAS, subliniind că discuţia nu a avut sens deoarece preşedintele a vrut să facă doar propagandă politică şi a avut un "ton bădărănesc" la adresa ministrului Finanţelor.

În replică, Traian Băsescu a negat acest lucru, spunând că va face publică înregistrarea discuţiilor. Acesta a adăugat că s-ar fi aşteptat ca Ioana Petrescu să vină la discuţii cu un desfăşurător al măsurilor prin care va fi combătut efectul reducerii CAS, ceea ce nu s-a întâmplat.

"În opinia mea, este o măsură electorală critică, ce va aduce taxe suplimentare la populaţie", susţine Băsescu, arătând că acest lucru se va întâmpla în 2015.

Şeful statului a mai menţionat că urmează să aibă o discuţie şi cu mediul de afaceri, după care va lua o decizie în ceea ce priveşte promulgarea acestei legi.

Chiţoiu: "Reducerea CAS - perfect fezabilă"

Fostul ministru de finanţe Daniel Chiţoiu este de părere că diminuarea CAS va avea efecte pozitive în economie. Domnia sa a declarat, ieri, printr-un comunicat: "Indiferent de piedicile pe care încearcă să le pună Traian Băsescu acestui demers, sunt sigur că măsura reducerii CAS va produce efecte pozitive începând cu 1 octombrie 2014. Este o măsură benefică pentru economie şi perfect sustenabilă, în acest moment".

Daniel Chiţoiu consideră că adoptarea acesti măsuri reprezintă respectarea unei promisiuni pe care Uniunea Social- Liberală a făcut-o mediului de afaceri, prin care este urmărită reducerea presiunii fiscale, dar şi costurile privind forţa de muncă.

"Traian Băsescu încearcă să blocheze atingerea unui obiectiv asumat de către USL în momentul intrării la guvernare. Trebuie întreprinse toate eforturile pentru ca de la 1 octombrie 2014 contribuţiile de asigurări sociale plătite de către angajator să fie reduse cu 5%. (...)

Reducerea contribuţiilor sociale este o măsură cu o puternică amprentă liberală, pe care am introdus-o în programul de guvernare al USL, în calitate de co-autor, alături de neimpozitarea profitului reinvestit. În perioada în care am condus Ministerul de Finanţe am susţinut şi promovat aceste măsuri, inclusiv în cadrul negocierilor cu instituţiile financiare internaţionale şi am convingerea că scăderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator reprezintă o gură de oxigen pentru mediul de afaceri, cu un impact important în scoaterea la suprafaţă a unui număr semnificativ de locuri de muncă".

Deputatul Daniel Chiţoiu susţine că această măsură va conduce şi la creşterea investiţiilor, "ceea ce va ameliora inclusiv încasările bugetare".

Guvernul a aprobat, în luna iunie, proiectul de lege care prevede reducerea CAS la angajator de la data de 1 octombrie. Ulterior, iniţiativa legislativă adoptată de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat, însă, Legea, subliniind, săptămâna trecută, că dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, va fi obligat să retrimită documentul în Parlament.

Şeful statului a chemat Guvernul la discuţii, menţionând că va avea şi o consultare cu FMI pe acest subiect.

Miercuri seara, premierul afirma că Executivul nu are ce căuta la Cotroceni şi că el nu are ce discuta preşedintele despre reducerea CAS, deoarece proiectul de lege este votat de Parlament.

Anterior, premierul Ponta a afirmat că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Băsescu şi chiar "cu teroriştii" dacă acest lucru este bine pentru ţară, dar că pentru diminuarea CAS şeful statului trebuie să se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul.

O nouă amânare a reducerii CAS la angajator ar afecta în mod semnificativ credibilitatea ţării noastre, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"Mediul de afaceri va ajunge la concluzia că în România nimic nu este concret, că nu se poate avea încredere în nicio promisiune până când aceasta nu este pusă pe hârtie. La noi, toate măsurile stau luni de zile în discuţii, după care ajung la Curtea Constituţională", ne-a declarat reprezentantul AOAR, amintind că măsura a fost deja amânată o dată, de la 1 iulie, când s-a anunţat, iniţial, că ar trebui să intre în vigoare, la 1 octombrie.

Reducerea CAS a fost subiect de discuţie în cadrul negocierile purtate, în iunie, între autorităţile noastre şi reprezentanţii delegaţiei FMI la Bucureşti.

Organismele internaţionale nu au susţinut reducerea CAS, amânând pentru luna noiembrie evaluarea acordului preventiv în valoare de 4 miliarde euro pe care România îl are în derulare cu FMI şi Uniunea Europeană.

După plecarea delegaţiei FMI, primul ministru a anunţat că măsura privind reducerea CAS va fi aplicată de la 1 octombrie, deşi Consiliul Fiscal a avizat negativ această propunere, apreciind că forma sa curentă nu este de natură să nu afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Ministrul Muncii Rovana Plumb a spus, săptămâna trecută, că reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibilă şi că va intra în vigoare la 1 octombrie, susţinând că această măsură nu va afecta fondul de salarii şi fondul de pensii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. benzile desenate BATMAN se intorc pe marile ecrane. Finalul discutiei presedintelui cu specialista de la Harvard si doctorul in drept s-a incheiat apoteotic cu aceeasi fraza pe care administratorul companiei lui BATMAN i-o spune celui care incerca sa-l santajeze. Intai I'am always back, acum Well. I wish you luck...usor, usor se poate scrie o carte. Daca le-am compune ar iesi: I wish You luck, but I'am always back...BESTIAL

    1. Desi nusunt fan Basescu,cred ca are dreptate in privinta Harvard -ului.La facultatile noastre inveti sa ocolesti legea din vorbe, sa folosesti anumite trucuri (modelarea matematica a proceselor economice) .sa te descurci ,e.t.c Ganditi-va cum s-ar intelege Basescu cu unul care i-ar prezenta niste ecuatii cu variabilele cerute in care matematic i-ar da dreptate lui Ponta . Teatrul lui Ionesco.

      draga Anonim,

      il cunosc personal datorita interventiilor domniei sale pe care le-a avut la Berlin si Bruxelles si crede-ma pe cuvant este imbatabil. Cei cum ar fi doamna Udrea si domnul Ponta care spun ca nu au ce invata de la domnia sa probabil ca nu au avut ocazia sa intalneasca un profesor redutabil in viata lor... 

    Pai dupa cum spunea dottore: "Trebuie întreprinse toate eforturile pentru ca de la 1 octombrie 2014 contribuţiile de asigurări sociale plătite de către angajator să fie reduse cu 5%" eu vin si intreb: de ce nu a avut exmple clare cu care sa raspunda cum acopera aceasta reducere de CAS ( DOAR ) de la angajator, sa nu mai spun ca sunt mii de angajatori care tin tineri si nu numai, faca carti de munca, fara drepturi in caz de concedii medicale, or alte drepturi care decurg in urma completarii contractelor de munca. Eu cunosc oameni care muncesc din 1989, dupa "Faimoasa Revolutie Romaneasca" la aceeasi angajatori , si care nu vor sa le faca carti de munca, din cauza ca nu vor sa plateasca "La stat". De ce nu dati intai niste legi care sa ii impiedice pe acesti angajatori care cer reduceri de CAS, doar din cheltuielile lor, sa mai practice ilegalitati si sa lucreze cate "trei luni de proba" dupa care " nu sunt multumiti de prestatia angajatului" si, ii schimba, fara insa sa plateasca un banut la guvern ( nu la cel a lui dottore).Aceasta "masura" este doar pentru cei care nu vad mai departe de ecranul televizorului, si, cu drag se duc la vot ca deh, "dottore" a redus taxele. Nu vad amaratii ca le vin pe alte n'shpe mii de parti, taxe peste taxe si ca aceasta reducere e doar in folosul "baronilor locali" daca le mai si da voie sa colecteze consiliile locale acele taxe. Chiar nu stiu ce ii mai fata mintea acestui pitic haios care a furat de cand se stie: intelectual, material...si care face mishto de toti romanii: de la presedinte, pana la ultimul muritor de rand. Chiar sunt curios cum o sa tzipe pe la toate colturile ca nu l-a lasat Basescu sa reduca cheltuielile bashtanilor cu bani...dar la omul de rand..s-a gandit vre-un pic? Or nu are de ce..ca nu are pe nimeni in familie cu salariul minim pe economie...si nu are de ce sa-i pese.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb