Guvernul va aloca anul acesta 4.300.662 de lei de la bugetul de stat, pentru finanţarea programelor de conservare şi utilizare a populaţiilor de animale în stare critică, în pericol de dispariţie şi a celor vulnerabile, pe specii şi rase, se arată în Hotarârea de Guvern nr.822/2008. Potrivit lui Ştefan Doroftei, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reproducţie în Zootehnie (ANRZ), programele derulate vor avea ca scop să crească numărul speciilor aflate în pericol de dispariţie. "O populaţie este considerată stabilă când atinge aproximativ 5000 de capete. Programul de conservare se va mai desfăşura până în 2010, când rasele vor intra în programul de ameliorare", a declarat, pentru NewsIn, Ştefan Doroftei.
Totodată, potrivit acestuia, suma alocată de la bugetul de stat este mică, iar împărţită pe crescători nu este suficientă, în condiţiile în care 30% din această sumă merge către asociaţia din care face parte crescătorul şi 70% îi revine deţinătorului animalului.
Potrivit ordinului legislativ publicat în Monitorul Oficial, în programul de conservare pentru 2008 vor intra 45 de capete de taurine, 221 de bubaline, 20.494 de capete de ovine, 3.614 caprine, 325 de capete din diferite rase de porcine.
Tototdată, mai sunt incluse în program 1.000 de familii de albine, 650 de animale de blană precum nurca, vulpea polară, vulpea argintie sau dihorul.
În aceeaşi listă, a speciilor aflate în pericol de dispariţie, mai intră şi 33.993 capete de găini, 3.170 de curci şi 36.720 de peşti.
Printre rasele de taurine aflate în pericol se numără rasa sură de stepă şi bivolul românesc. Suma primită pe cap de vită variază, în funcţie de specie între 760 şi 860 de lei.
Printre rasele de ovine subvenţionate se numără Valah cu coarne în tirbuşon, Karakul, Merinos de Palas, Ţigaie cu cap negru de Teleorman şi Suffolk. Valoarea subvenţiei pe cap de oaie animal este de 75 de lei.
În ceea ce priveşte rasele de porcine, printre cele subvenţionate se numără Mangaliţa şi Bazna, cu o subvenţie de 430 de lei pe cap de animal.
Referitor la subvenţionarea animalelor de blană, pentru o nurcă subvenţia se ridică la 35 de lei, pentru o vulpe polară aceasta este de 69,5 lei iar pentru un dihor este de 30 de lei. Soiul de albine Apis mellifica carpatica este subvenţionat cu 55 de lei pe familie, o familie fiind compusă din aprox. 1.000 de albine.
Pentru rasele de găini declarate în stare critică, sprijinul este de 46 de lei pe cap de pasăre. Printre acestea se numără Rhode Island Alb-Linia S5, Rhode Island Roşu-Linia 3M, Rhode Island Roşu-Linia 3E, Sussex -Linia 32T, Marans Herminat -Linia 54S, Marans Barat -Linia S3 şi Leghorn -Linia 2G.
Sprijinul acordat în cazul peştilor variază între patru şi opt lei, iar printre speciile aflate în pericol de dispariţie se numără Crapul de Dun re,P struga, Morunul, Şal ul, Ştiuca, Cosaşul, Crapul Brateş, Linul, Lop tarul, Somnul, Crapul Fr sinet sau Novacul.