Sistemul de cofinanţare a proiectelor UE de dezvoltare rurală, în care fondurile sunt asigurate din credite bancare obţinute cu ipotecarea echipamentelor care urmează să fie achiziţionate, va fi extins de Guvern şi pentru alt tip de proiecte, a anunţat, vineri, consilierul premierului, Cătălin Vătafu.
În prezent, acest sistem de garantare prin credite bancare contractate cu ipotecarea echipamentelor este acceptat doar pentru proiecte din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, unde împrumuturile sunt garantate cu utilajele agricole pe care beneficiarul urmează să le achiziţioneze.
"În maximum două săptămâni, Guvernul va adopta o hotărâre prin care îşi propune să faciliteze accesul la credite al beneficiarilor (inclusiv cei potenţiali) ai unor proiecte finanţate din fonduri UE, în vederea asigurării cotei de cofinanţare necesară", a declarat consilierul premierului, citat de Mediafax.
El a precizat că Guvernul a decis elaborarea unui astfel de act normativ având în vedere dificultăţile cu care se confruntă beneficiarii proiectelor în asigurarea cotei proprii de cofinanţare, dificultăţi care constituie unul dintre principalele motive pentru care numărul contractelor reziliate a crescut în ultima perioadă.
"Iniţiativa Guvernului se înscrie într-un demers mai amplu având drept obiectiv-cheie accelerarea implementării instrumentelor structurale, inclusiv prin facilitarea accesului la finanţare a beneficiarilor de proiecte derulate cu fonduri europene", a spus Vătafu.
El a amintit că Guvernul a decis capitalizarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM cu aproximativ 46 milioane euro şi reducerea la zero a cotei de cofinanţare pentru microîntreprinderi în cazul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional.