Guvernul vrea să mai amâne legea privind proprietăţile naţionalizate

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 24 aprilie 2012

Guvernul vrea să mai amâne legea privind proprietăţile naţionalizate

Catalogat drept ruşinos şi discriminatoriu de unii jurişti şi confruntat cu oprobriul public, proiectul privind proprietăţile naţionalizate de regimul comunist ar putea să mai aştepte ceva vreme până să devină lege.

Guvernul discută cu CEDO o amânare cu minimum şase luni a termenului în care trebuie să modifice, care expiră în luna iulie a aces-tui an, interval în care să analizeze toate soluţiile posibile de rezolvare a problemei, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Transmiterea către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a unei astfel de solicitări de derogare de la termen a fost avansată în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului, miniştrii Jus-tiţiei şi Afacerilor Externe fiind responsabili pentru analizarea aces-tei probleme, au arătat sursele.

Termenul impus de CEDO în care România trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate expiră la 12 iulie.

Printr-o astfel de amânare de cel puţin şase luni va fi depăşită întreaga perioadă electorală, cu alegeri locale şi parlamentare, iar decizia ar reveni viitorului Cabinet.

Guvernul a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat, într-o emisiune televizată, că plafonarea despăgubirilor este singura soluţie de a evita plata a cel puţin 70 miliarde lei pentru dosarele aflate la CEDO, care vor antrena însă, pe seama precedentului creat, 91% din 170.000 dosare pendinte de rezolvare pe aceeaşi temă.

Asociaţiile foştilor proprietari au avut trei întâlniri, săptămâna trecută, cu autorităţile, solicitând retragerea proiectului de lege.

Senatul înfiinţează o Comisie de anchetă a activităţii Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor

Senatul a decis, ieri, la propunerea grupurilor PSD şi PNL, înfinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în perioada 2009-2012.

La începutul şedinţei, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a solicitat, în numele grupurilor PSD şi PNL, introcerea pe ordinea de zi de luni a unui proiect de hotărâ-re privind înfiinţarea Comisiei de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în perioada 2009-2012.

"Ştim toţi ce se întâmplă la această autoritate. Ar fi cazul ca Senatul să constituie o comisie de anchetă care să încerce să facă lumină asupra acestei autorităţi", a apreciat liberalul.

În schimb, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus că grupul pe care îl conduce este împotriva înfiinţării unei astfel de comisii. "Mă îndoiesc că această Comisie va face lumină, dar, cu siguranţă, va face zgomot", a susţinut acesta.

El a menţionat că există deja un control făcut la ANRP de către Corpul de Control al prim-ministrului şi un audit serios făcut asupra acestei autorităţi, ambele documente fiind în prezent la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Rădulescu a menţionat că acest organism este singurul care poate să fie eficient şi să pună rezoluţia corectă în acest caz. "Restul este numai show parlamentar", a arătat democrat-liberalul.

Pe de altă parte, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a precizat, în intervenţia sa, că propunerea USL nu vine să cenzureze atribuţiile Parchetului sau ale DNA.

"Sunt tot felul de zvonuri, de speculaţii. De ce să ne oprim?", a întrebat senatorul.

Proiectul de hotărâre de înfiinţarea Comisiei de anchetă a întrunit 65 de voturi "pentru" şi 35 de voturi "împotrivă".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu rusinos si discriminatoriu; de-a dreptul jegos!. 

    mafia imobiliara s-a mutat pe specula cu dosare de despagubire si ajutati de acolitii politici (transpartinici), au pus mana pe FP, ptr ca apoi sa-l marite altor speculatori notorii , de aceasta data straini; ajutati evident de FRANKLIN TEMPLETON, cel ce avea sa le apere interesele impotriva celui a micilor actionari, putinii fosti proprietari autentici ramasi in fond. Ptr asta s-au tocat active romanesti de peste 4 miliarde de euro ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb