Guvernul vrea să majoreze impozitele pentru investitorii de la BVB

A.I.
Piaţa de Capital / 1 - 3 august 2023

Guvernul vrea să majoreze impozitele pentru investitorii de la BVB

Impozitele pe care investitorii în titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vor trebui să le plătească este posibil să crească, după cum reiese din draftul cu modificările fiscale ale Guvernului.

Potrivit documentului, câştigurile din transferul titlurilor de valoare vor fi impozitate cu 3% în cazul în care deţinerea a fost mai mare de un an şi 5% pentru deţineri mai mici de un an. În prezent, impozitul reţinut este de 1% pentru deţineri pe o perioadă mai mare de un an şi de 3% pentru deţineri pe o perioadă de sub un an, fără să se realizeze compensarea pierderilor, cote intrate în vigoare chiar de la data de 1 ianuarie a acestui an.

În cazul veniturilor din dividende, inclusiv a câştigurilor obţinute ca urmare a deţinerii de titluri de participare la organisme de plasament colectiv, impozitul va fi de 10% din suma acestora. În prezent, dividendele se impozitează cu o cotă de 8%, după o creştere de la 5%, care a intrat în vigoare tot de la începutul acestui an.

"În cazul dividendelor distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2023, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2023, aprobate potrivit legii", se menţionează în document.

Măsurile se referă la dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2024, se mai menţionează în draftul cu modificările fiscale.

La jumătatea lunii trecute, Asociaţia Brokerilor a solicitat Guvernului menţinerea sistemului actual de impozitare a veniturilor obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital.

"Modificarea actualului cadru fiscal, într-un timp atât de scurt de la intrarea lui în vigoare şi imediat după succesul înregistrat de oferta publică Hidroelectrica, ar induce lipsă de predictibilitate fiscală pentru investitorii individuali şi ar diminua gradul de încredere al acestora în ceea ce priveşte investiţiile în piaţa de capital. De asemenea, ar putea prejudicia implementarea cu succes a măsurilor de dezvoltare a pieţei de capital, aşa cum acestea au fost prevăzute în Strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital 2022-2026, aprobată recent de Guvernul României, proiect realizat cu finanţare de la Comisia Europeană şi cu consultanţa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Mai mult, modificarea ar aduce costuri suplimentare pentru intermediari, cei care realizează reţinerea la sursă a impozitului, care tocmai ce au investit semnificativ în adaptarea sistemelor informatice la cerinţele intrate în vigoare la începutul anului", se menţiona în comunicatul Asociaţei.

Opinia Cititorului ( 66 )

  1. Votați PSD!!!

    1. Ei au chefuit (toata clasa politica si familiile lor angajate angro la stat) si noua ni s-au majorat impozitele si taxele.

      Sa plateasca cei care au chefuit pana acum, nu cei care au muncit! 

      Ciuma ROSIE + Holera GALBENA = LOVE

      LOVE vine de la LOVELE! ;)

      eu anuntam mariri de taxe si impozite de acum 3-2 ani.

      cretinul de mine. 

      s c c r e t 

      votam imediat acus ma duc sa ma pun la coada. abia am trecut de la micro la pfa si acum iar s-a schimbat schimbarea.

      Daca vor mai mult castig de la Bursa, geniile care conduc ar trebui sa mareasca volumele tranzactionate prin listarea companiilor de stat mai putin importante in proportie de minim 50%, prin majorarea procentului listat din companiile esentiale (dar fara a trece pragul de 50% astfel incat statul prin reprezentantii lui necalificati si incompetenti sa poata pastra totusi controlul cu speranta ca poate vreodata vor fi numiti acolo manageri competenti) si prin acordarea de facilitati companiilor care aleg sa se listeze la bursa (de exemplu sa suporte statul costurile de listare). Statul este condus de submediocri incapabili sa gandeasca. La ei totul se reduce la cheltuieli fara limite (risipa) si la majorari de taxe si impozite. Nu au invatat ca bugetul poate fi gestionat mult mai bine prin stoparea risipei, prin investitii viabile (nu cele inutile, scumpe sau nefinalizate de zeci de ani care au produs numai paguba si risipa) si chiar prin majorarea bazei de impozitare (si nu a impozitului) prin cresteri de volume (cum ar fi in domenii precum tranzactiile mobiliare).

      PSD a dat ... PSD a luat, ... dar disproportionat 

      PSD (in cardasie cu PNL, mai nou) a dat ... clanurilor politice centrale si locale care capuseaza sistemul bugetar (de exemplu clanul Firea a primit cadou un intreg minister care a costat contribuabilul, adica pe noi toti, sute de milioane de euro + multe agentii inutile infiintate cu dedicatie), parlamentarilor, primarilor, specialilor, magistratilor etc. si tot PSD (in cardasie cu PNL) a luat ... dar nu de la cei carora le-a dat fara numar si fara merite ci de la ceilalti. 

      Genul asta de politica (smechereasca, de transfer al banilor din buzunarele oamenilor de rand in cele ale clanurilor de toate felurile, pentru ca practic asta s-a tot intamplat la noi) este nedrept si prin urmare deranjant si revoltator. 

      Vor bani guvernantii? 

      Sa ia de la cei carora le-a dat pana acum, exagerat de mult si in mod nejustificat, nu de la omul de rand. Sa ia de la aia "prescrisi" ale caror clanuri au ramas cu furturile de miliarde de euro si in libertate, bine-mersi (toti au matusi Tamara si parinti ultrabogati), de la cei care au primit contracte grase de la stat si de la alesii locali pentru lucrari ieftine si prost executate, de la alesii si emanatii de toate felurile, de la magistrati, de la ciupercile de la Curtea Constitutionala (culmea curtii de justitie, "preacinstitul" nabab Zegrean era revoltat ca UE ne cere sa terminam cu protectia coruptilor prin prescrierea faptelor acestora!!!), de la cei care nu isi pot justifica averile, de la interlopi, de la clientela politica si "nepotii" ei si de la toti cei care au beneficiat de risipa de pana acum. Omul de rand nu a luat parte la "nunta" asta si prin urmare nu are de ce sa platesca "darul". Sa achite nota de plata cei care au chefuit pana acum!

      Desi par mai bine intentionati si mai evoluati decat fostii, actualii guvernanti nu au inteles, timp de 2 ani de zile, ca trebuie sa faca ceea ce este corect pentru toti si au mers aproximativ pe aceeasi linie ca si predecesorii lor, cheltuind mult, protejand coruptia si reformand sistemul incompetent, blazat si delasator prin ... umflarea lui. 

      da,da,da.

      La Craiova, Volguta a angajat la Biblioteca orasului 300 de postaci pzd ca altceva nu fac si un alt mare angajator e APA OLTENIA ca doar de aia a marit tarifele la cer.

      Cam asta e PZD ul, oricum ca Grecia ajungem.Ei se imprumuta isi impart banii, voi ii platiti 

    Asa tapaj pt cresteri de 2% pe diferite componente din investitii ! E absolut rusinos sa punem problema asa cand,in ultimii 30 de ani , portiuni vaste din activele economice ale Romaniei au fost insusite eficace (si discret) de oamenii conectati dintre elite ,care au folosit companii casuta postala off shore (sa nu plateasca nimic ,nu acest puls de 2% !) desi la momentul acesta astfel de ...afaceri sunt interzise si considerate frauda fiscala in EU ! Daca sunt mari proprietari romani care detin legal in Romania active valoroase si care produc ,nu falimenteaza din 2% pe dividende in 2022 ! Cei care protesteaza la aceste cote de impozit, sa verifice la BNR cat e dobanda cheie ,sau mai bine ce dobanzi in Euro si USD plateste statul roman pentru toti cei care ,din proiect, si au construit afacerile ca sa transfere sarcinile catre stat si profiturile catre ei ! Uneori prin arbitraj international ,alteori prin decizii din instante ,etc ...Categoric e mai bine asa decat cu cote crescatoare de impozit pe venit ,care daca ar fi pe bune ,ar extrage mult mai mult din marile averi de mii de ha teren arabil ,multiple cladiri care produc din chirii si conturi bancare care chiar aduc dobanda !

    1. Categoric este mai bine decât impozitul progresiv, cu mențiunea ca marile averi ar deveni doar agenți de extragere a impozitului. Adică din multiplele clădiri diferența de impozit ar fi trasa de pe spinarea chiriașilor. La miile de hectare arabile din prețul final al pâinii la urma urmei. Și tot asa. De fapt orice creștere de taxa în mod real cade exact în sarcina celor care se bucura ca sunt taxați cei bogați.

      Iar de beneficiat o știm foarte bine și nu doar la noi în tara singura beneficiara este clientela politica. Oamenii ar trebui sa înțeleagă ca de fapt atunci când plătesc impozite de fapt sponsorizează corupție,.nepotim, incompetenta. Toate ambalate în cuvinte precum: echitate, redistribuire, mari proiecte publice, securitate sociala.  

      liberalule,

      zi-le la sefii tai ca sunt niste oameni cu viziuni foarte inguste si ca toti oamenii ii urasc - pe ei si pe psd-isti  

      Nu mai bine supraimpozitati cu 90% pensiile speciale si averile ce nu pot fi justificate?

      Nu e mai bine decit impozitul progresiv, ci la fel de rau. Ca si asa am ajuns repede la impozite si taxe multiplicate de citeva ori in doar un an. Si dezmatul bugetar nici gind sa se opreasca, mai ales ca anul viitor e un an electoral, iar realegerea si linistea lor depinde de speciali si bugetari. Ordonanta "austeritatii" data in mai nu a fost decit praf in ochi, angajarile la stat au curs si curg in continuare.

      nu nu

    Atata poate marele jurist Ciolacu.

    1. e o caramida proasta ciolacu, nu intelege mecanismele fine din piata de capital (si asa vai mama ei ca adancime a capitalului) ... la ce fata de coada vacii are se vede de la 10 km nivelului lui cultural si intelectual... ce sa inteleaga din piata de capital... pentru el Bursa e un fel de loto 6/49 pentru oameni mai cu bani si mai cu scoala

      uitasem sa precizez : nici cu pnl-istii nu mi-e rusine la ce japite de oameni sunt ei... au imprumutat perfect comportamentul fsn-istilor din anii '90

      pnl sau psd = acelasi trib infect de hoti la drumul mare 

    Oricum anul asta cred ca le-au scazut incasarile pt aceasta categorie cu acest 1/3%. Cred ca depinde cum incaseaza, nu m-ar mira sa mareasca pt viitor, nu stii ce poate aduce Anul Nou in Romanica ... e cu surprize pt toata lumea.

    Cum zicea el Dulapos: STAAABIIIILIIIITAAAATEEEE ! 

    1. Stabilitate la jupuit bugetul.

      Cum poti la o diferenta de cateva luni sa schimbi o hotarire atat de importanta stabilita si votata in parlament valabila pentru intregul an !

      Apropo ! Introducerea platii CASS pentru dividende pentru PF este profund discriminatorie. Numai PF trebuie sa plateasca CASS pentru dividende ? Persoanele juridice nu ? 

      De asemenea daca si Statul ar fi obligat sa plateasca din partea lui din dividende ,10% la Casa de asigurari de Sanatate cel putin aceasta suma ,deloc neglijabila nu ar disparea in gaura neagra din buzunarul statului ,ar fi o suma in plus pentru Sanatate.

    Au pus administrator pe unu venit de la Romgaz, jurist, din al carui CV lipsesc 10 ani, timp in care se specifica ca a fost "cadru militar". Nevasta-sa lucreaza la SRI. Omul a mai fost administrator la Sare, IOR si alte cateva entitati in fruntea carora, evident, trebuia pus un jurist apevist cu nevasta la sri. Romania este un stat capturat.

    1. La TEL au pus CEO un economist din Buzău.Nu concurs, nu ce MBA sau experienta similara. Nimic. Și tel e centrul revoluției Green ca fără infrastructura de transport n ai realizat nimic.totul se bazează pe oamenii mici din firmele de stat care știu ce au de făcut. Dar e f greu fără management performant.

      ... din ciclul "Marile Realizari PNL-PSD"

      Ban.Cher.Vali 

    a fost mare lauda la burdujel ca scapam de declaratia unica (desi nu scapam prin cass) si fiscul nu tine cont ca am mai plati deja cass acuma cum mai e burdujele? de ce sa nu ne deducem pierderile? de ce ne mariti taxele?

    1. Bine punctat.

      La unison stigau in cor: Hanga,Tanase,Burduja,Dragoi. „creste lichiditatea si incasam taxe mai mari la buget”

      Uite asa imi voi muta tote detinerile pe extern pentru ca acolo deduc pierderile si sa ramana cu BVB grupul de sus.  

    Guvernul este las si nu indrazneste sa ia taurul de coarne. Impozit progresiv si cresterea TVA.

    Pai cu masurile luate de-abia de-abia vor reusi sa ne plateasca pensiile speciale. Ori noi speram la o cresterea a lor de minim 15%, nu vedeti cat e inflatia ?! Am fost intr-un city break de 2 saptamani si m-am ruinat, nu mai este Europa asa ieftina cum credeati. Nu degeaba mi-am pastrat in continuare si slujba la stat, off-off, pai nimeni nu poate trai bine dintr-o pensie, fie ea si speciala. 

    *acesta este un pamflet 

    1. :)) mărirea tva ar fi bomboana de pe colivă la cât s au mărit preturile

    pnl si psd nu vor mai vedea de la mine NICIODATA UN VOT indiferent de tipul alegerilor pentru acest gest dizgratios.

    e un juramant pe care mi-l fac si pe care o sa mi-l respect pana la moarte.  

    ei sparg banii cu o viteza ametitoare si apoi baga mana in buzunarele muncitorilor si celor care produc PENTRU CA POT.  

    eu, prin votul meu aparent neimportant, o sa ii fac sa nu mai poata sa faca asa ceva.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. In acest context iti dai seama cat de paradoxal e afirmatia multora care spun ca ei protesteaza prin nevot? :)

      I mean ... PNL si PSD vor guverna si daca ii votati 10% din populatie ... 

      daca nu votezi nu existi ... esti egal cu catelul vecinei batrane de la etajul 2

      doar oamenii voteaza, cateii indura si au lesa 

      Ban.Cher.Vali 

      si daca votezi.. ce realizezi? ii dai un cec in alb lui ciuca, ciolacu, si mai nou simion. Clasa politica e ca la restaurant. Clientul: vreau supa crema de .. marar!... N-avem!, avem doar bors de cartofi si bors de fasole!. Clientul: Atunci iau bors de fasole.!. :) Noi nu trebuie sa mergem ca legumele la vot, noi trebuie sa schimbam" meniul "din "restaurant"! :)

      Nu lui Simion, ci lui D Voiculescu, uitati-va la cine e pe lista lor la europarlamentare.

      nu prea vad cum ai face asta. poate ne spui cum vezi tu solutia.

      optiunea la indemana este sa mergi la un alt "restaurant" cu un meniu mult mai decent... 

      Daca simti ca nu te poate reprezenta nimeni, atunci invalideaza-ti votul cu stampile peste toti!

      Guvernul actual reprezinta 20% din populatie, pt ca 2 din 3 romani nu au votat.  

      Cum ar fi daca la urmatoarele alegeri vei auzi ca 50% din voturi au fost invalidate? Asta o sa puna presiune, fie sa apara noi actori politici, fie sa se reformeze actualii. 

      un numar mic de electorat care voteaza ajuta doar pe actualii actori politici mari adica psd si pnl.

      votul invalidat sau nul tot pe cei mari ii ajuta in cazul de fata psd si pnl.

      solutia este sa se iasa masiv la vot si votati oameni cu realizari nu liste de partid daca vrei scimbarea clasei politice ca atunci cei doi mari nu mai pot dicta doar ei. 

    SUNT NESIMȚIȚI.Adică de ce să nu poți deduce pierderile.Bursa e aduce doar plusvaloare?Bursa nu însemnă și risc și pierderi?Adică se poate vota ușor pentru măriri de taxare,dar nu poate fi vorba doar de sens unic.Adică taxezi la profit realizat,iar în caz de pierderi,te faci că nu ți pasă.E nesimțire și ar trebui să găndească și cu empatie.Dar,statul găndeste doar ptr angajații lor și pentru ei.Acest stat,care tot el a creat recent azilele groazei,o mașinărie cu angajați la stat,care căpușează sistemul,ca mai apoi să constatăm că există deficit.Și pensii speciale etc.

    Păcat că BVB nu contracarează cu nimic atitudinea Statului. 

    1. SUNT NESIMȚIȚI.Adică de ce să nu poți deduce pierderile?Bursa aduce doar plusvaloare?Bursa nu însemnă și risc și pierderi?Adică se poate vota ușor pentru măriri de taxe,dar nu poate fi vorba doar de un sens unic.Adică taxezi la profit realizat,iar în caz de pierderi,te faci că nu ți pasă.E nesimțire și ar trebui să găndească și cu empatie.Dar,statul găndeste doar ptr angajații lor și pentru ei.Acest stat,care tot el a creat recent azilele groazei,o mașinărie cu angajați la stat,care căpușează sistemul,ca mai apoi să constatăm că există deficit.Și pensii speciale etc.

      Păcat că BVB nu contracarează cu nimic atitudinea Statului.  

      total de acord si la asentimentul tau.

      sunt bolsevici

      > BVB nu contracarează cu nimic atitudinea Statului.

      BVB e practic parte din stat. Sau ma rog, tot ce conteaza pe acolo e parte din sistem. 

      corect.

    nu i nimic ba... exista tezaur...

    La americani, au tot felul de deduceri din "capital gains", astfel incat primii cca 10.000 usd castigati nici nu se impoziteaza. cu cat cresc veniturile cresc si taxele.

    la fel la dividende au zero% impozit pt cei cu venituri sub 41.000 usd /an, 82.000 usd / familie /an. 

    si peste tot, Germania etc.

    la noi te pune dc ai si tu acolo 5000 euro la bvb sa platesti taxe la fel cu cel ce are milioane de euro. asta apropo de "taxarea progresiva ciolacu"  

    O sa mpoziteze până nu o s mai aibă pe cine!

    1. Bine le face la speculanti! Sa se duca pe djia, sa duca banii in america

    Eu unul lichidez portofoliul meu de la bursa si cumpar cateva zeci de hectare pe care le dau in arenda.

    Impozitare redusa, fara schimbari de impozite din jumatate in jumatate de an, fara variatii si manipulari de pret.

    Sa fie sanatosi cu bursa lor.  

    După ce ca aveam o bursa anemica ...

    1. poate ca asta vor. sa distruga si putina lichiditate care mai e

      in decembrie iar fac politrucii bani, ca in fiecare an, ba cu taxa de solidaritate, ba cu impozitul la banci, ba cu ordonanta

    distractia s-a terminat. capu la fund !

    1. Omu' e corect!

      La Ciolac ma refer

      Face ce a promis! ;) 

    pai sa platim la ciolaci cat mai multe taxe, ca apoi baietii sa ruteze banii catre firmele de casa, e simplu, ne conformam

    trebuiau cand au iesit la rampa la listarea h2o ca ce bine e pt romania sa spuna...va marim impozitele pe tranzactionare si pe dividende

    niste personaje incompetente si corupte...tacem si inghitim 

    1. N ai sa vezi!

      Intai cumpara, apoi crestem impozitul pe dividende, taxa pe apa bazinala,impozitul pe piata de capital..

    Sefii de la BVB ce parere au? Sunt bune masurile astea pentru dezvoltarea pietei de capital ?

    Mda... 

    1. Tanase- director BVB tace

      Hanga- presedinte BVB tace 

      Gusta- presedinte AAF tace 

      Dan Paul- presedinte Asociatia Brokerilor tace 

      Beze- Asociatia investitorilor pe piata de capital tace 

      Serban- presedinte Asociatia Romana pentru relatia cu investitorii tace 

      toti directorii de SSIF-uri tac 

      si exemplele pot continua. 

    Masurile sunt in concordanta cu ce vedem in jurul nostru: o natie de nesimtiti si asistati sociali, o vrajeala de capitalism si o gluma de bursa. Romania nu a iesit inca din feudalism, haideti sa fim seriosi, pesedeul stie asta, ii convine si isi intretine baza electorala de pensionari, bugetari incompetenti si corupti, si atarnatori de ajutoarele de la stat, astia in total sunt in jur de 50%. Deci, nicio sansa de progres real inca 20-30 de ani de acum inainte.

    1. problema stii care ii?

      ca generatiile din urma, pe masura ce se scurge vremea, intra in malaxorul de con vertire , sa nu zic pervertire, a PSD si devin militanti convinsi ai acestuia.  

      am observat schimbarea aceasta de ideologie in randul celor din preajma-mi 

      oare tine de inaintarea in varsta? voi experimenta si eu asa ceva la un moment dat? timpul ne va spune... 

      pana atunci pare ca PSD este o hidra de care nu vom scapa prea usor caci se multiplica cu fiecare incercare de a fi anihilata!

      solutia: sa mergem la alt "restaurant"! 

    Armele, subventiile, tirurile incarcate care asteapta sa intre in Ucraina, chiriile de lux ale ucrainienilor, toate acestea costa.

    1. ce are sula cu prefectura?

      aparatul bugetar supradimensionat e buba si contractele statului care sunt supraevaluate pentru a se putea intoarce parandaratul. 

      Tu esti Protzaru de fapt?

      este un mujic convins pe care l-am identificat (cu acest "tz") inca de anul trecut cand le dadea mai mascat

      acum vad ca nu se mai ascunde si le da pe fata 

      deh, cand esti platit ca postac, la un moment dat ti-o asumi si ti se pare normalitate

      Prefecturile nu o sa sufere, se vor taia de la primarii lefurile si vor anula 200000 de posturi vacante, deci 0 barat.

      Nu , trebuie sa si taie parlamentarii si guvernantii, politistii si militari si mai ales judecatorii salariile si pensiile nesimtite.Nici o pensie nu ar trebui sa dpaseasca 5000 lei, caci nu au cotizat pentru mai mult. Nu e moral... si cum mai vreti voi sa primesti o garsoniera pe luna. Lasand la o parte ca 4,5 mil de angajati tin pe mancare si ce mai vreti voi 13 mil.

    Foarte foarte mare agitatie pe aici!

    Hai sa va zic simulu un indicator rapid: Costul chiriilor exprimate in valuta YOY!!! 

    Urmariti cu manuta voastra bula de chirii si spargerea ei exprimata in valute! 

    Aceasta anunta impozite si incasari gov sus - specula sus pe urma spargere specula prabusiri incasari gov si falimente si milioane de familii nenorocite ciclic. 

    e simpla treaba... 

    atat timp cat am vazut balonarea "chiriilor speculative" in expresie valuta... am stiut ca vine calare din spate gov cu taxe si impozite si etc inventii marite... vrea si el parte la cascaval... sa vedem cand ramane doar gaura de la cascaval... fug tot speriati care in ce colt... si "plang" la propriu nu la figurat! 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb