Hackerul "Guccifer", extrădat din România, a compărut în premieră în faţa unui tribunal federal din SUA

Ioana Dogaru
Miscellanea / 2 aprilie 2016

Hackerul român cunoscut drept "Guccifer", care a postat pe internet emailuri neoficiale trimise fostului secretar de stat Hillary Clinton, a fost extrădat din România şi a compărut vineri, pentru prima dată, în faţa unui tribunal federal din Statele Unite ale Americii, informează Reuters.

Marcel Lazăr, 44 de ani, are de înfruntat nouă capete de acuzare, dintre care trei privind accesul neautorizat la computere protejate, a anunţat într-un comunicat Departamentul de Justiţie din SUA.

Lehel a apărut în faţa unui tribunal federal din Alexandria, statul Virginia. Alte învinuiri din rechizitoriu sunt trei acuzaţii de fraudă electronică şi câte una de furt de identitate în formă agravată, hărţuire prin mijloace informatice şi obstrucţionarea justiţiei. Comunicatul nu spune ce pedepse sunt prevăzute pentru respectivele acuzaţii, mai notează Reuters.

Potrivit rechizitoriului, Lehel a "spart emailurile şi conturile de pe reţelele de socializare ale unor victime de înalt nivel, inclusiv un membru de familie a doi foşti preşedinţi americani, un fost membru al Cabinetului SUA, un fost membru al statului major SUA şi un fost consilier prezidenţial", arată comunicatul citat.

Rechizitoriul nu dă numele victimelor, dar în 2013 site-urile de ştiri au publicat emailuri trimise lui Hillary Clinton de către fostul său consilier, Sidney Blumenthal, oferind primele indicii publice despre aranjamentele neconvenţionale facute prin email de către aceasta.

Aflată în fruntea cursei democrate pentru nominalizarea în alegerile prezidenţiale din 2016, Hillary Clinton şi-a cerut scuze pentru folosirea unui server de mail privat pentru probleme oficiale în timp ce era secretar de stat între 2009 şi 2013. FBI investighează respectivul caz.

"Guccifer" a devenit celebru în 2013 după ce a clamat responsabilitatea pentru spargerea emailurilor familiei lui George W.Bush şi a postat lucrări artistice ale fostului preşedinte al SUA, inclusiv autoportrete în cada de baie.

De asemenea, hackerul a distribuit emailuri schimbate între fostul secretar de stat american Colin Powell şi europarlamentarul român Corina Creţu, Powell negând o relaţie cu aceasta.

Lehel, şofer de taxi, a fost arestat în Bucureşti în ianuarie 2014.

Conform rechizitoriului american, Lehel "a făcut publice corespondenţa privată prin email a victimelor sale, informaţii medicale şi financiare, precum şi fotografii personale", arată comunicatul Departamentului de Justiţie din SUA.

La Bucureşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 4 martie, cererea de extrădare a hackerului Marcel Lehel Lazăr, alias Guccifer, în Statele Unite ale Americii.

ÎCCJ a admis astfel contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara faţă de decizia instanţei inferioare şi a dispus arestarea în vederea predării a lui Marcel Lazăr Lehel, care a violat corespondenţa electronică a mai multor personalităţi americane, cel mai mediatizat caz fiind al lui Colin Powell.

Potrivit deciziei instanţei supreme, magistraţii au dispus predarea temporară a lui Marcel Lazăr Lehel, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acestuia de către autorităţile statului solicitant.

FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lazăr Lehel, pentru a răspunde în faţă unui tribunal din Statele Unite ale Americii pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalităţi şi ar fi dezvăluit corespondenţa lor privată.

Marcel Lehel Lazăr, hackerul cunoscut sub numele de "Guccifer" sau "Micul Fum", devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, printre care şi pe cel al fostul director al SRI George Maior, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr Lehel că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de "Guccifer" se află George Maior şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.

Marcel Lazăr Lehel a spart şi conturi de e-mail ale unor oficiali americani, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi ale unor vedete din SUA.

"Guciffer" a spart şi conturile de e-mail şi Facebook ale unor vedete din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb