Hezbollah: Prioritatea este oprirea ofensivei Israelului

A.D.
Internaţional / 9 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Oficialii Hezbollah au anunţat că nu mai condiţionează încetarea focului în Liban de un un armistiţiu în Gaza, transmite Reuters.

De când Hezbollah foloseşte rachete din Liban în Israel, la o zi după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, reprezentanţii grupării au declarat în repetate rânduri, că nu se vor opri până când Israelul nu va înceta războiul din Gaza.

Cu toate acestea, Naim Qassem, liderul adjunct al Hezbollah, a declarat că va continua să fie alături de Hamas şi de palestinieni în lupta lor cu Israelul.

Qassem, acum primul oficial al Hezbollah după ce şeful său, Sayyed Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un atac israelian, a afirmat că susţine eforturile preşedintelui parlamentului libanez, Nabih Berri, un aliat al Hezbollah, de a obţine un armistiţiu în Gaza, dar acesta nu este o condiţie în sine.

"Susţinem activitatea politică condusă de Berri sub titlul de încetare a focului", a declarat Qassem. "Dacă inamicul îşi continuă războiul, atunci câmpul de luptă va decide", a adaugat el.

Un oficial al guvernului libanez care şi-a păstrat ascunsă identitatea, a declarat că Hezbollah şi-a modificat poziţia din cauza unei serii de presiuni, inclusiv strămutarea în masă a oamenilor din principalele circumscripţii în care trăiesc susţinătorii grupului şiit musulman - sudul Libanului şi suburbiile sudice ale Beirutului, relatează Reuters.

Recent, parlamentari importanţi din alte grupuri politice ale Libanului au cerut o rezoluţie pentru încetarea luptelor, care să nu lege viitorul Libanului de războiul din Gaza. "Nu ne vom lega soarta de soarta Gazei", a declarat luni Walid Jumblatt, un veteran libanez druz.

Politicieni libanezi consideră că "prioritatea" este oprirea ofensivei Israelului şi păstrarea unităţii. Există voci în Hezbollah care spun că gruparea ar fi "pregătită să înceapă examinarea soluţiilor politice după oprirea agresiunii asupra Libanului", din nou fără a face legătura cu Gaza.

Schimbarea poziţiei grupării este considerată un pic tardivă de către diplomaţia internaţională şi nu se întrevede niciun semn de încetare a focului la orizont.

Totodată, renunţarea Hezbollah la condiţia prealabilă de a înceta focul în Gaza este considerată de SUA un semn că Hezbollah se află pe "picior greşit"

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb