HIDROELECTRICA Insolvenţa consolidează neîncrederea investitorilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2012

Ministrul Lucian Isar a deschis, pe 17 mai, şedinţa de tranzacţionare la Bursa din Londra, dar a ratat ocazia să o deschidă şi pe cea a Bursei de Valori Bucureşti...

Ministrul Lucian Isar a deschis, pe 17 mai, şedinţa de tranzacţionare la Bursa din Londra, dar a ratat ocazia să o deschidă şi pe cea a Bursei de Valori Bucureşti...

UPDATE: Reacţia Hidrosind

În sedinţa de astăzi de la Tribunalul Bucureşti, Hidrosind, în calitate de acţionar indirect al Hidroelectrica prin acţiunile deţinute la Fondul Proprietatea, a depus cerere de intervenţie împotriva cererii de intrare în insolvenţă a societăţii înaintată de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica, arată un comunicat remis redacţiei.

Hidrosind mai precizează că judecatorul Moldovan Mircea a respins cererea de intervenţie pe motiv că nu poate fi formulată pe procedura necontencioasă, fără a pune însă cererea în discuţia părţilor, conform procedurii. Din această cauză, a fost depusă o cerere de recuzare a judecătorului respectiv, pentru ante-pronunţare, şi plângere la Preşedintele Tribunalului, pentru încălcarea drepturilor procedurale.

Hidrosind si Hidroelectrica se afla în proces cu Guvernul României, privind datoriile neplătite către Administraţia Naţională Apele Romane, în valoare de 200 milioane lei, fiind atacată legalitatea HG 1202 / 2010 prin care se măreşte de 4 ori redevenţă la apa uzinată.

UPDATE: Hidroelectrica, în insolvenţă

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, conform deciziei Tribunalului Bucureşti.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat că s-a dechis procedura şi că nu se pot pronunţa ce contracte urmează să fie denunţate.

UPDATE: "Moody's" a retrogradat "Hidroelectrica"

Agenţia de evaluare "Moody's" a retrogradat ratingul pe termen lung şi probabilitatea de default ale "Hidroelectrica" la "B2" de la "Ba1", conform unui comunicat al agenţiei. De asemenea, agenţia a pus sub supraveghere ratingul companiei în vederea unei alte retrogradări.

Retrogradarea a venit ca urmare a anunţului de insolvenţă, care indică un risc ridicat de neplată şi imprevizibilitate privind dezvoltările viitoare, a declarat Richard Miratsky, vicepreşedinte "Moody's" şi analist senior pentru "Hidroelectrica".

De asemenea, scăderea ratingului reflectă faptul că Guvernul şi-ar putea reduce sprijinul faţă de companie, dar şi inactivitatea şi lipsa de transparenţă privind dezvoltările recente ale companiei, a adăugat Richard Miratsky.

--------

Ministrul Lucian Isar: "Din punct de vedere tehnic, privatizarea Hidroelectrica rămâne în picioare"

Chiar dacă cererea insolvenţei ar fi respinsă, întreg programul de listări are deja de suferit

Cererea de intrare în insolvenţă a "Hidroelectrica" dăunează grav investitorilor, în plin program de privatizare prin bursă a companiilor de stat.

Mesajele de credibilitate şi predictibilitate transmise investitorilor în "road-show"-urile făcute în străinătate au fost spulberate, luni, la publicarea în presă a cererii insolvenţei Hidroelectrica, depusă vineri la Tribunal.

Deşi tot mai multe voci spun că lis-tarea "Hidroelectrica" a devenit imposibilă, pentru o perioadă de timp, atât din cauza cerinţelor de admitere la cotă, cât şi din cauza distrugerii încrederii investitorilor, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a transmis, ieri, că din punct de vedere tehnic, privatizarea "Hidroelectrica" rămâne în picioare, intrarea în insolvenţă fiind o procedură judiciară.

Prin acordul cu FMI, privatizarea "Hidroelectrica" urmează să se facă prin listarea la bursă.

Astfel, declaraţiile ministrului Isar pot însemna fie că şi-a luat gândul de la listare, fie că nu cunoaşte regulile Bursei.

Bursa de Valori Bucureşti nu poate accepta la cotă, prin regulile sale (Codul Bursei), o societate în insolvenţă, potrivit unor surse avizate, precum şi avocaţilor din domeniu.

Situaţiile de faliment sau dizolvare sunt, din contră, condiţii de retragere de la tranzacţionare.

În luna mai, Lucian Isar, minis-trul desemnat pentru mediul de afaceri, a reafirmat angajamentul guvernului României să respecte programul de privatizări şi să facă tot posibilul pentru a respecta termenele.

În urma vizitei la Londra, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, era convins că tot ceea ce va depinde de stat se va face, astfel încât, dacă ar fi vreo întârziere, aceasta să fie recuperată (n.r. în ceea ce priveşte privatizările). Domnul Anghel ne declara: "În faţa investitorilor, este esenţial pentru România să respecte acest mesaj transmis de domnul ministru Lucian Isar, deoarece credibilitatea se clădeşte foarte greu, dar se pierde foarte uşor. Dacă nu eşti credibil, investitorii nu se mai întâlnesc cu tine. Ceea ce este foarte important este reafirmarea angajamentului pentru Romgaz şi Hidroelectrica".

Acum, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au rămas muţi faţă de situaţia de la "Hidroelectrica", spunând că aşteaptă mai multe detalii.

Chiar dacă, la termenul de astăzi, Tribunalul respinge insolvenţa "Hidroelectrica", mai multe voci au vorbit despre crearea unui precedent periculos, care vizează toate ofertele statului programate în acest an.

"O listare până la sfârşitul anului, în momentul de faţă, într-adevăr nu mai pare posibilă", a declarat, ieri, Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI.

Domnia sa a declarat că planul de privatizare trebuie înţeles prin prisma scopurilor privatizării, care vizează în primul rând introducerea unor mecanisme de management la nivelul companiilor prin intermediul acţionarilor privaţi, care să permită acestor companii să funcţioneze în mod eficient şi competitiv: "Astfel, primul scop al privatizării este eficientizarea întreprinderor de stat. Al doilea este cointeresarea şi implicarea mediului investiţional privat în economia naţională, iar al treilea se referă la obţinerea unor sume contra acţiunilor vândute de stat, existând un mecanism alternativ de privatizare care era avut în vedere în cazul Hidroelectrica şi anume majorarea de capital social".

Remus Vulpescu a anunţat procesul de privatizare va continua: "Nu este nici eliminată şi nici exclusă şi nici nu am renunţat la ideea de a majora capitalul sau de a vinde din acţiunile deţinute de stat, dacă scopurile acestei operaţiuni vor subzista la acel moment şi dacă ne vor fi utile".

Cristian Ionescu, şeful Coface România, ne-a declarat, ieri, că nu crede că "Hidroelectrica" mai poate fi listată la bursă, întrucât este greu de marketat în situaţia în care bursa este oricum stresată de contextul internaţional.

Pariul riscant

Procesul de insolvenţă al Hidroelectrica ar fi fost planificat, în mare secret, de premierul Victor Ponta şi de şeful OPSPI Remus Vulpes-cu, până la cele mai mici detalii, susţin surse din piaţa de energie. Cei doi oficiali s-ar fi asigurat că cererea de intrare în insolvenţă a celei mai mari companii producătoare de energie va fi aprobată, astăzi, de Tribunalul Bucureşti, mai spun sursele noas-tre. Astfel, şeful Executivului s-ar fi asigurat că administratorul judiciar şi judecătorul sindic nu-i vor da peste cap planurile de a scăpa de contractele cu "băieţii deştepţi" din energie prin diverse soluţii de reorganizare.

Miza insolvenţei Hidroelectrica ar fi, după sursele noastre, câştigarea unui imens capital de imagine pentru alegerile generale din toamnă, prin trâmbiţarea anulării celebrelor contracte directe.

Această ipoteză privind pariul insolvenţei Hidroelectrica SA, care circula ieri dimineaţă pe holurile forumului energetic regional FOREN, a căpătat greutate la prânz, după conferinţa susţinută de Remus Vulpes-cu, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei. Domnia sa şi-a început discursul în forţă, spunând că instanţa şi administratorul judiciar vor hotărî mersul insolvenţei, că nu mai e treaba Consiliului de Administraţie şi a Ministerului Economiei. Şeful OPSPI a spus apoi că insolvenţa este necesară din cauza managementului dezastruos şi a lipsei lichidităţilor, completând că administratorul judiciar poate lua orice hotărâre de restructurare, începând de la contractele existente până la salariaţi.

Remus Vulpescu a continuat apoi să spună că ziarele şi televiziunile au aberat alaltăieri şi că insolvenţa nu vizează contractele cu băieţii deştepţi, iar restructurarea nu va presupune vânzarea pe bucăţi la preţ de nimic a activelor societăţii. Hopa! Dar de unde ştie şeful OPSPI ce decizii vor lua administratorul judiciar şi creditorii?

S-o fi exprimat greşit sau ne-a dat un pont, exasperat de întrebările ziariştilor?

Presupunând că intenţia autorităţilor este doar să anuleze contractele păguboase ale Hidroelectrica, pariul lui Ponta cu insolvenţa companiei tot rămâne riscant.

Procesul de restructurare al Hidroelectrica va rămâ-ne la latitudinea creditorilor (în principal bănci) şi administratorului judiciar, care nu sunt specialişti în energie şi care pot adopta oricând măsuri de vânzare de active potrivite pentru fabrici de pantofi dar nu şi pentru o companie strategică de importanţă naţională. (ALINA TOMA VEREHA)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Stimata doamna Ardeleanu,

    articolul dumneavoastra este extraordinar de bun, insa cateodata anumite declaratii ar fi mai bine sa fie trecute cu vederea. " Domnia sa a declarat că planul de privatizare trebuie înţeles prin prisma scopurilor privatizării, care vizează în primul rând introducerea unor mecanisme de management la nivelul companiilor prin intermediul acţionarilor privaţi, care să permită acestor companii să funcţioneze în mod eficient şi competitiv: "Astfel, primul scop al privatizării este eficientizarea întreprinderor de stat. Al doilea este cointeresarea şi implicarea mediului investiţional privat în economia naţională, iar al treilea se referă la obţinerea unor sume contra acţiunilor vândute de stat, existând un mecanism alternativ de privatizare care era avut în vedere în cazul Hidroelectrica şi anume majorarea de capital social".

    Deci intelegem ca prin privatizare companiile pot fi eficientizate. Buuun. Apoi se face marire de capital social. Buuuun. Si unde mai apare bursa in poza ? Cine sustinea in urma cu cativa ani ca o companie mixta hidro si hidrocarburi pentru generare de curent electric este nedorita deoarece investitorii nu vor fi interesati de activele neperformante pe baza de carbune? N-au auzit chiar domnii respectivi de notiunea de hedging, sau este doar un simplu mijloc de a fi cool daca intrebuintezi aceste operatii. Cu catva timp in urma Petrom dorea marire de capital , iar FP dorea micsorare. Mai exista si alte posibilitati de a face o companie rentabila? 

    daca Hidroelectrica a cerut insolventa in conditiile in care are barajele pline de apa (apropo, poate le spune cineva si celor din CA ca a trecut seceta din 2011) atunci Oltchimul ce ar trebui sa faca???

    1. Draga Anonim,

      sa fii cumva in alta multime decat cea a brutelor si rezidand pe continentul european pentru a nu intelege ca cei care doresc sa cumpere aceste firme nu vor decat sa ne scape de datorii ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb