HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SUSŢINE: "Nu am ameninţat niciodată Guvernul României cu iniţierea de litigii internaţionale"

C.I.
Ziarul BURSA #Companii / 15 mai 2015

"Nu am ameninţat niciodată Guvernul României cu iniţierea de litigii internaţionale"

Compania austriacă spune, totuşi, că, dacă nu vor fi excluse din noua legislaţie prevederile care încalcă tratate internaţionale şi legea europeană în domeniul concurenţei, orice investitor străin din domeniul forestier nu va avea altă soluţie decât aceea de a se adresa justiţiei

----------------

Actualizare 20:02 Holzindustrie Schweighofer: "Am depus toată documentaţia necesară"

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer SRL susţin, cu privire la situaţia actuală a fabricii din Reci, că au "depus toată documentaţia necesară pentru toate permisele, în mod corespunzător şi în conformitate cu legislaţia românească", potrivit unui răspuns oficial al companiei transmis redacţiei.

(E.D.)

---

Actualizare 18:06 Ponta: "Eu am acuzat deputaţi PNL în cazul Holzindustrie-Cod Silvic, nu oameni de lângă Iohannis"

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că acuzaţiile sale legate de un sprijin politic pentru firma austriacă Holzindustrie Schweighofer pentru Codul Silvic au vizat doar "o doamnă deputat PNL, fost ministru" şi alţi deputaţi PNL şi nu s-au referit la persoane din jurul Preşedintelui Iohannis, potrivit surselor din presă.

"Cred că lucrurile s-au lămurit după ce a citit toată lumea ceea ce am spus eu la postul B1. Lucrurile sunt foarte clare: eu am acuzat şi acuz în continuare o doamnă deputată PNL şi câţiva domni deputaţi PNL care s-au întâlnit şi care în Parlament promovează interesele unei singure companii împotriva intereselor publice. N-am afirmat niciodată şi am fost foarte clar - că m-a întrebat: «Vorbiţi de oameni din jurul preşedintelui?» Nu, dimpotrivă. Şi chiar cred că, printr-un efort comun, Preşedinte, Guvern, Parlament, servicii de informaţii şi jandarmerie, poliţie, putem să luăm măsuri concrete pentru ca să fie o strategie de protejare a pădurilor. Deci, lucrurile sunt foarte clare, iar acuzaţiile mele la adresa, repet, a unei doamne deputat, fost ministru, şi a câtorva domni deputaţi din PNL în continuare le consider legitime şi chiar aşa s-a întâmplat", a declarat, astăzi, Ponta.

(A.C.)

--------------

Actualizare 16:37 Holzindustrie Schweighofer ameninţă că s-ar putea retrage din România

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a avertizat, azi, că s-ar putea retrage din România, din cauza noului Cod Silvic, al cărui impact nu poate fi prevăzut, decizie care ar pune în pericol 3.000 de locuri de muncă, potrivit agenţiei APA, citată de presa centrală.

Holzindustrie Schweighofer are în prezent 2.670 de angajaţi în România, iar numărul acesta ar fi urmat să ajungă în acest an la peste 3.000.

În toamna anului 2014, compania a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care ameninţa că ar putea avea loc concedieri în masă.

Purtătorul de cuvânt al Schweighofer a subliniat că scrisoarea a fost făcută publică din cauza naturii competitive a Codului Silvic.

Un articol din proiectul de lege prevede că o companie poate procesa doar 30% dintr-un tip de lemn. Schweighofer prelucrează în prezent 27%, dar intenţionează să deschidă un nou centru de producţie.

Potrivit Schweighofer, discuţiile din România sunt exagerate, fiind declanşate de un film realizat pe ascuns, care ar trebui să dovedească faptul că ar fi cumpărat lemn tăiat ilegal. Holzindustrie Schweighofer respinge acuzaţiile.

(Alexandru Costea)

-------------------

Actualizare 14:41 ONG-URI: "Autorizarea fabricii Schweighofer de la Reci continuă în mod nelegal"

Asociaţia Bankwatch România, Fundaţia Greenpeace România, Asociaţia Neuer Weg şi Asociaţia E-JUST au cerut săptămâna aceasta Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna să respingă cererea de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru proiectul prelucrării lemnului de la Reci şi să anuleze dezbaterea publică programată pentru data de 18.05.2015.

Potrivit asociaţiilor, beneficiarul proiectului nu a depus întreaga documentaţie pentru emiterea autorizaţiei, lipsind astfel elemente cu privire la gestionarea deşeurilor, prevenirea şi combaterea poluărilor accidentale, autorizaţia de gospodărire a apelor. Acestea arată că din documentaţie lipseşte şi autorizaţia de construire a centralei, deşi aceasta este un act esenţial în procedura de emitere a autorizaţiei integrate de mediu.

"Evaluarea impactului asupra mediului este făcută numai pentru centrala de cogenerare a energiei termice şi electrice de 60 MW putere termică instalată, nu şi pentru fabrica de prelucrare a lemnului ce ar urma să prelucreze anual 848.000 metri cubi de lemn", spun asociaţiile.

Acestea transmit, într-un comunicat, că fabrica de cherestea de la Reci a fost construită de Schweighofer Holzindustrie fără a se realiza o evaluare a impactului asupra mediului (EIM). "În schimb, proiectul companiei a inclus şi construirea unei centrale de cogenerare, pentru care a existat procedura EIM. În continuare, fabrica de prelucrare a lemnului ar urma să prelucreze anual aproximativ 1.000.000 de arbori fără ca acest aspect să intre în atenţia APM Covasna", se arată în document.

"Centrala de cogenerare constituie parte integrantă a fabricii de cherestea, formează un proiect pentru care trebuia realizată o singură procedură de emitere a acordului de mediu. Împărţirea proiectului în porţiuni mai mici şi evaluarea impactului asupra mediului doar pentru anumite părţi contravine prevederilor legislalaţiei europene în vigoare", a declarant Hans Hedrich, preşedintele asociaţiei Neuer Weg.

"Considerăm că procedura de consultare a publicului este nelegală. Nu se poate organiza o dezbatere publică fără ca în prealabil întreaga documentaţie să fie comunicată publicului în mod efectiv. Menţiunea că documentaţia se găseşte la sediul autorităţii de mediu este nelegală şi încalcă Convenţia de la Aarhus" a declarat Cătălina Rădulescu, membru al Asociaţiei Bankwatch România.

În decembrie 2013 APM Covasna a emis Decizia etapei de încadrare nr. 76/12.12.2013 prin care a concluzionat că proiectul fabricii de la Reci nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate. Greenpeace România a atacat în instanţă această decizie.

În decembrie 2013, Consiliul Judeţean Covasna a emis autorizaţia de construire nr. 220 pentru fabrica de cherestea; asociaţiile Neuer Weg şi Bankwatch România au atacat în instanţă această autorizaţie, precum şi planul urbanistic zonal aprobat de Consiliul Local Reci.

(Elena Deacu)

---

Compania Holzindustrie Schweighofer susţine orice măsură eficientă împotriva tăierilor ilegale de lemn şi care asigură un sistem de exploatare sustenabilă a resursei forestiere în România, potrivit unei scrisori deschise adresată membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Oficialii austrieci susţin: "Salutăm decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a implica în această problemă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în calitatea sa de autoritate administrativă autonomă şi independentă. O analiză obiectivă a situaţiei actuale este esenţială pentru că poate genera o serie de recomandări în conformitate cu legislaţia internaţională, bazate pe date şi fapte corecte".

Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare deschisă adresată fiecăruia dintre membrii CSAT pentru a le aduce la cunoştinţă obiecţiile privind proiectul de lege de modificare a Codului Silvic.

Conducerea "Holzindustrie Schweighofer" precizează că, în forma sa iniţială, aprobată de Parlamentului României, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la încălcarea mai multe acorduri comerciale şi de investiţii internaţionale, precum şi a legislaţiei europene în domeniul concurenţei.

În scrisoare se menţionează: "Scrisoarea deschisă explică faptul că o abordare a problemei tăierilor ilegale care nu include toate părţile implicate, o limitare unilaterală a pieţei forestiere susţinută de un grup de interese, ar putea avea ca efect dispariţia a mii de locuri de muncă din România şi ar putea pune în pericol investiţii viitoare ale Holzindustrie Schweighofer dar şi ale altor investitori potenţiali. Mai mult, o legislaţie care încalcă legi şi acorduri internaţionale ar putea decredibiliza România ca mediu competitiv pentru investitori din lumea întreagă.

Holzindustrie Schweighofer nu a ameninţat niciodată Guvernul României cu iniţierea de litigii internaţionale. În acelaşi timp însă, compania Holzindustrie Schweighofer este gata să-şi apere dreptul său de participant la viaţa economică a ţării şi pe acela al partenerilor, angajaţilor săi şi al familiilor acestora.

În cazul în care Guvernul României şi în special Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu vor considera oportun să convingă sau nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislaţie a prevederilor care încalcă tratate internaţionale şi legea europeană în domeniul concurenţei, orice investitor străin din domeniul forestier nu va avea altă soluţie decât aceea de a se adresa justiţiei".

Compania afirmă că este gata să pună la dispoziţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării informaţii suplimentare în scopul sprijinirii acestuia în procesul de luare a unor decizii.

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe localităţi au fost organizate proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat în această săptămână în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă. Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.

Iohannis cere SRI să verifice declaraţiile lui Ponta privitoare la relaţiile dintre anumiţi politicieni şi procesatori de lemn

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, ieri dimineaţă, directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta, despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său, cu procesatori de lemn, arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă.

Şeful statului a reacţionat, la Aeroportul Otopeni, la afirmaţia premierului Ponta de miercuri seara, dintr-o emisiune TV, când a spus că "lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis" şi că "are informaţii concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic şi care a fost programată pentru luna iunie".

Şeful statului a reacţionat: "Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui".

Klaus Iohannis a spus că acest lucru este "surprinzător şi fals", adăugând: "Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat niciun fel de discuţii, nici cu lobby-işti şi nici măcar cu foşti colegi din PNL, pe această temă"

Klaus Iohannis a anunţat că a avut o discuţie cu directorul SRI şi l-a rugat foarte oficial să analizeze cu maximă eficienţă şi seriozitate aceste afirmaţii ale premierului.

Preşedintele a mai menţionat că, atunci când a retrimis Codul Silvic în Parlament, a existat un document pe care s-au bazat. "Este documentul care ne-a fost transmis, fără să fie cerut, de către Consiliul Concurenţei, prin care ne-a atras atenţia că există riscul de infringement pentru România, există riscul să nu fie conformă legea cu legislaţia europeană", a explicat şeful statului, citat de Mediafax.

Victor Ponta a declarat, referitor la scrisoarea primită din partea Holzindustrie Schweighofer - în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic şi este invocată posibilitatea acţionării în instanţă a statului român - că ameninţări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat. "Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firmă care-l foloseşte", a spus Ponta. El a susţinut totodată că reprezentanţii companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.

La remarca moderatorilor că Preşedinţia a prezentat opinia Consiliului Concurenţei, din care rezultă că această instituţie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a răspuns: "Nu aţi văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer ?".

El a adăugat, însă, imediat că a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurenţei, care este o instituţie certificată de Uniunea Europeană, şi că nu vrea să lanseze acuzaţii fără probe concrete, precizând însă că în cazul liderilor liberali care au avut întâlniri cu firma austriacă se bazează pe lucruri concrete.

Băsescu: "Se strânge laţul cu jaful pădurilor"

Fostul preşedinte Băsescu susţine, într-o postare pe Facebook, că premierul Ponta "încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor" în chestiunea pădurilor, "profitând de faptul că preşedintele a fost suficient de inabil să nu explice public motivul întoarcerii la Parlament a Codului Silvic".

Băsescu precizează: "Tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, a patronat semnarea, în 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. La semnarea contractului, şeful corpului de control era actualul premier, VV Ponta. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Crăciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu pădurile în Ministerul Agriculturii atunci când s-a semnat contractul cu austriecii. În 2013, când contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor şi terenurilor agricole ale României. Niciunul nu a făcut nimic pentru a pune frână lăcomiei austriecilor".

Fostul preşedinte arată că eventuale informaţii de la servicii pe acest subiect ar fi trebuit să ajungă simultan la premier şi preşedinte:

"Mai mult, ticălosul plagiator şi mincinos face aluzie la faptul că, în susţinerile lui, are argumente primite de la servicii de informaţii, lucru absolut imposibil fără informarea simultană a preşedintelui, având în vedere magnitudinea subiectului".

ASOCIAŢIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA: Guvernul blochează o industrie de patru miliarde de euro, prin interzicerea exporturilor de lemn

După ce Guvernul a anunţat că intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă, Asociaţia Forestierilor din România a reacţionat, anunţând că o asemenea măsură ar produce un blocaj general, ceea ce va determina o scădere semnificativă a preţului lemnului pe picior, cu pierderi mari pentru deţinătorii de păduri şi cu afectarea gravă până la faliment a multor agenţi economici.

"În România se recoltează anual cantitatea de aproximativ 19 milioane de metri cubi de masă lemnoasă volum brut. Douăsprezece milioane de metri cubi se prelucrează industrial, iar diferenţa de şapte milioane de metri cubi este destinată încălzirii şi altor utilizări", precizează preşedintele asociaţiei, Nicolae Ţucunel, într-un comunicat.

Exportul de lemn brut (n. red. - de buşteni) nu reprezintă decât 0,8 milioane de metri cubi. "Diferenţa se prelucrează în cherestea, furnir, panouri din lemn masiv şi diferite tipuri de plăci (PAL, MDF, Panel). Industria mobilei din România preia din aceste produse prin capacităţile existente la această dată cantitatea totală de 1,6 milioane metri cubi", se mai arată în documentul citat.

Consumul intern nu este în măsură să utilizeze întreaga cantitate de produse de lemn rezultată în urma industrializării, iar, în aceste condiţii, valorificarea se face pe pieţe externe cu o creştere de peste 12 ori a valorii adăugate a lemnului - de la 125 de lei preţul mediu al unui metru cub de lemn pe picior la 1.600 de lei preţ mediu al unui metrul cub de lemn industrializat.

"Chiar dacă face şi importuri de lemn, România a fost întotdeauna un exportator net. Este de remarcat că la această dată producţia industriei lemnului din România se situează la cel mai înalt nivel istoric, atât ca valorificare a masei lemnoase, cât şi sub aspectul productivităţii randamentelor şi preţurilor obţinute pe pieţele noastre tradiţionale", mai arată preşedintele ASFOR.

În aceste condiţii, întreruperea, fie şI temporară, a relaţiilor comerciale dintre producătorii locali şi partenerii externi ar produce un blocaj general la nivelul industriei lemnului, la închiderea unui număr de 12.000 de agenţI economici care activează în acest domeniu, precum şi la trimiterea în şomaj a 100.000 de angajaţI de la nivelul acestei industrii. Cifra de afaceri generată de producţia şi industrializarea lemnului se ridică la 18 miliarde de lei (patru miliarde de euro). (O.V.)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Vedeti d-le prim ministru Ponta ce se intampla cand toate hotararile pe care le luati mai nou toate sunt luate "pe genunchi"..nu consultati pe nimeni si mergeti cu capul inainte...ca....

    Imaginati-va c-am fi intr-o tara dezvoltata, frumoasa si cu relief complex, ca al Romaniei. Acum, imaginati-va cum cetatenii tarii se trezesc cu un sfert din padurile lor seculare si frumoase defrisate ilegal, in cea mai mare parte. Imaginati-va ca in acel moment, institutiile abilitate merg si iau din urma pe toti cei care au facut aceste defrisari si au profitat financiar de ele, ma refer la cei care au facut peste 1 milion de euro din asa ceva. Si imaginati-va ca-i ancheteaza, acuza si condamna la 10 ani de inchisoare. Credeti ca mai face cineva asa ceva? Acum imaginativa ca guvernul acelei tari incepe o campanie de impadurire investind 300 milioane euro. Imaginativa ca se lucreaza un studiu amplu si se dezvolta un turism extrem de civilizat prin acordarea unor credite din fonduri europene, catre dezvoltatorii de pensiuni, dar cu respectarea anumitor criterii de arhitectura "urbanistica", specifica ar trebui tarii respective. Fondurile n-ar trece de 500 milioane euro. Cate 500.000-1.000.000 euro de "caciula". Si inca vreo 2 miliarde euro pentru finalizarea anumitor centuri la statiunile de pe Valea Prahovei, un anumit pod strategic care ar deschide 1/2 din tara pentru transportul comercial si turistic, terminarea anumitor drumuri expres, si vreo 5 tuneluri ultra-necesare pentru descongestionarea traficului rutier pe anumite rute. Munca tata... Si uite cum tara respectiva recupereaza investitia in vreo 3 ani si castiga apoi de nu mai stie de ea ulterior. Va imaginati? Acum duceti-va la culcare, ca n-o sa vedeti asa ceva. Sau mai stii? Poate mor toti coruptii din administratia superioara, indiferent de rang, grad si functie, si ne trezim singuri-singurei, de capul nostru, dupa capul nostru, condusi de sportivi de performanta educati, de intelectuali rezonabili, de tineri fara "spate" si fara SNSPA-uri si alte alea. Va imaginati? Eu nu mai pot, dar o sa-mi intreb copiii mei si pe-ai vecinilor, cine stie, poate pot ei sa-si imagineze. Pardon, am uitat, si incurajarea unor firme germane si britanice sa investeasca in litoralul romanesc, asa de vreo 2-3 miliarde euro, sa castige ei profitul si sa ne plateasca impozite. E dimineata, sa ne trezim in crunta realitate, totusi, uitandu-ne la jaful dement, iresponsabil si condamnabil facut in padurile noastre, cu care ne mandream acum 20 de ani.

    "Nu am ameninţat niciodată Guvernul României cu iniţierea de litigii internaţionale", dar aveti grija!, “compania Holzindustrie Schweighofer este gata să-şi apere dreptul său de participant la viaţa economică a ţării şi pe acela al partenerilor, angajaţilor săi şi al familiilor acestora.” Deci austriecii, dispretuitori, bagind tot felul de texte umanisto-bombastice, sunt hotariti sa-si apere dreptul de a ne jefui tara. Pentru ca asta fac, in prezent se exporta cca 5 mil to masa lemnoasa sub forma de lemn de foc, busteni, cherestea, mobila: cca 1.7 mil tone sub forma de mobiala, in valoare de cca 2.2 mil euro si 3 mil tone sub forma de lem de foc, busteni si cherestea in valoare de cca 0.8 mld euro! Pina cind ne vor ameninta? Pina vor termina de taiat toate padurile; pe urma vor pleca, raminind cu teschereaua burdusita, iar noi mai saraci, cu dealurile si muntii golasi si sterpezi.

    Karl Schmid: “Am inceput sa fim presati de Guvern pentru ca suntem deja prea mari. Cica vor sa schimbe codul silvic impotriva noastra si prostii din astea... Ei au facut asta... In Romania s-a taiat ilegal la greu, s-a furat si asa mai departe in ultimii ani... a ajuns subiectul (taierilor) pe agenda politica, pentru ca a fost an electoral, ca sa faca galagie si sa se laude ca opresc ei tot, ca o sa faca tot. Asa cum a aparut, sunt siguir ca va si disparea.” 

    Pozitia acestui Schmid este similara cu aceea de mai anii trecuti a scotianului Elliott: "Da, vom ucide toţi urşii voştri, toate păsările voastre din Delta Dunării, toţi cocoşii de munte, toţi mistreţii şi toţi cerbii. Sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritaţi".

    Ei, amu-i amu! Sa vedem de ce suntem in stare! Vom da drumul la taieri la liber in padurile sub 10 ha, sau vom limita taierile facute de giganti la 30% si vom interzice exporturile de produse cu grad de prelucrare scazut? 

    1. 1.) Sa nu se faca taieri indiferent de marimea lotului...respectand "normele si rglementarile silvice " care existau.si trebuie foarte clar revizuite si introduse in lege.

      2. Stabilirea unui program clar ( cu respectarea de catre oricare guvern care vine la conducere) a valorificarii potentialului lemnos,dela brut la nivel de valoare adaugata cat mai mare ( redeschidem fabrici de mobila din Romania care au fost destule in Moldova,Maramures etc.) 

      3. Discutam cu Putin pentru un export in sistem "barter" mobila contra gaz metan... Nu dece sa dam semifabricate in Asia ,Japonia etc.

      Va rog sa ma contraziceti daca gresesc in afirmatiile mele ?? Nu va faceti probleme vom convinge si UE si chiar pe d-na Merkel sa ne dea voie sa exportam lin Rusia la Putin... Cat priveste -piata- .Rusia "inghite" mult mai mult.... si poate cu aceasta ocazie ne lipim si de construirea conductei de gaz-transmarina- care sa treaca prin Romania.... Pai de ce nu ca doar germanii pana si-au construit conducta de gaz spre tara lor ,fostul cancelar Schroder al Germaniei a fost si cred ca mai este membru in Consiliul de Administratie al marelui concern Gazprom din Rusia ... Nu va dati seama ce AGEAMII avem noi in clasa asta politica?! 

      Aproape toată piață de mobilă din Rusia este ocupată de China, Italia, Polonia și Belarus (cam în această ordine, iar trei dintre ei sunt cam prieteni cu Rusia). Greu să te bați acolo.

      May 8 2015, in the presence of the Russian President Vladimir Putin and the President of China Xi Jinping, Serghei Zhvachkin the Governor of the Tomsk Region will sign a memorandum on 50 billion ruble worth (~$979.4 million) Beloyarsky forest industry complex construction financed by Chinese investors.

      De ziua Victoriei, planul mai vechi al chinezilor de a cuceri piața rusească de mobilă a devenit realitate. Chinezii vor construi un complex industrial de prelucrare a lemnului în valoare de 1 MILIARD de $. 

      Lasa d-le enciclopedia asta. Am inteles ,chinezii sunt peste tot nunumai inRusia ci si in Europa in aproape toate domeniile. Problema noastra este sa ne imbunatatim in primul rand relatiile politice... si apoi sa facem mobila de lux pe care rusii o primesc cu "brio" din Romania. Fiecare tara isi cauta propria "nisa " comert. Daca gasim numai motive si justificari...nu mai facem nimic. Concurenta,asta e capitalismul. ... Ne i-e frica de apa nu mancam peste.

      Cel putin pina cind acest mare, bogat si puternic popor nu ne va restitui Nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Repubilica Moldova si Sudul Basarabiei. In cadrul discutiilor intelegerilor care vor avea loc intre Apus si Rasarit realizarea acestei reparatii istorice n-ar trebui sa fie o problema. Odata realizat acest mare deziderat al poporului roman, relatiile de toate felurile dintre cele doua popoare ar putea intra pe un fagas normal. In cadrul acestor relatii, rezolvarea vechii probleme, a tezaurului, n-ar tebui sa fie dificila.

      Cu primele doua puncte sunt intru totul de acord. Societatea civila este in fata unui mare examen. Cu aceasta ocazie are posibilitatea sa dovedeasca ca intr-adevar ca si-a luat tara inapoi si va face acest lucru daca va reusi ca in noul cod silvic sa fie cuprinse prevederile: padurile sub 10 ha sa fie cuprinse in amenajamente silvice, o companie poata exploata si procesa cel mult 30% dintr-o specie de lemn. Daca Ponta va reusi sa limiteze exporturile de lemn cu grad de prelucrare scazut, reusita ar fi un bonus, pentru care va binemerita o bila... rosie.

      Vad ca nemtii astia tot guita, desi n-au de ce. Ca sa rezolve problema, adica sa faca nestingheriti afaceri in scumpa noastra patrie, ar fi bine pentru ei ca sa deschida 10-20 de combinate de prelucrare a mobilei si sa angajaze cca 50 mii de oameni. Acesta-i mersul vremii si ar trebui sa-l inteleaga si ei! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb