Inspectorii de la protecţia consumatorilor au aplicat în acest an amenzi în valoare de 109 milioane de lei, iar cuantumul încasat a fost de 12,5 milioane de lei, conform datelor prezentate, astăzi, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, informează Agerpres.
"De la începutul anului şi până acum s-au aplicat amenzi de 109 milioane de lei, faţă de 59 de milioane, în 2019, alte 32 de milioane în 2020 şi 45 de milioane în 2021. S-au înregistrat amenzi încasate de 12,5 milioane de lei în acest an, faţă de 10 milioane de lei, în anul 2019, de 4 milioane în 2020 şi 6 milioane în 2021, undeva aproape dublu. De asemenea, au fost retrase mărfuri în valoare de 8 milioane de lei, faţă de anii precedenţi când au fost retrase undeva până la două milioane de lei. Vorbim de un număr de procese verbale de prelevare în sensul analizării mărfurilor ce au fost considerate cu abateri. S-a înregistrat de asemenea o creştere de aproape opt ori, în anul 2022 faţă de anii precedenţi. O să amintesc şi de acţiunea ce a vizat activitatea marilor retaileri", a spus Constantinescu.
Oficialul ANPC a menţionat, totodată, că au fost derulate pe parcursul acestui an în privinţa comercializării băuturilor în perioada de caniculă.
"De asemenea, au fost desfăşurate acţiuni ample legate de comercializarea băuturilor în perioadele de caniculă şi s-au constatat abateri majore, aşa cum şi în mandatul meu din 2019 am vizat, pentru că multe dintre aceste produse sunt depozitate în vederea încărcării în camioane, direct sub razele soarelui. Şi atunci, şi acum, au fost vizaţi inclusiv producători mari, cum ar fi Pepsi, cum ar fi Coca-Cola şi depozitele de distribuţie ale acestora din mai multe oraşe. S-au oprit temporar produse la momentul acţiunii de control la marii retaileri de peste 150.000 de lei. Au fost trei propuneri de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult şase luni. Unele dintre acestea au avut activitatea suspendată o perioadă de până la două sau trei săptămâni, din câte îmi aduc aminte", a susţinut Horia Constantinescu.
Acesta a negat faptul că instituţia pe care o conduce derulează controale în teren doar la operatorii economici mici.
"Permanent, autoritatea noastră a fost acuzată că vânează operatorii economici mici. Nu este adevărat. Normal că ponderea acestora este mult mai mare decât cea a operatorilor economici de anvergură, dar la începutul anului, în perioada 23 februarie - 4 martie, a fost vizată activitatea tuturor marilor lanţuri de magazine. S-au desfăşurat, atunci, peste 330 de astfel de acţiuni, vizând magazine ca Mega Image, Carrefour, Lild, Penny, Profi, Kaufland, Auchan, Selgros şi Cora. S-au aplicat amenzi în valoare de 3,9 milioane RON, acţiuni ce continuă şi astăzi punctual. Unul dintre aceste lanţuri este verificat dacă respectă sau nu măsurile din cadrul acţiunii, de la începutul anului luându-se măsurile complementare ce se impun acolo unde se constată abateri repetate", a subliniat şeful ANPC.
În ceea ce priveşte comerţul cu metale preţioase din România, ANPC estimează încasări de 11 milioane de lei din amenzile aplicate, în 2020, în creştere cu 35% faţă de cele din anul anterior.
"O altă activitate desfăşurată de către autoritatea noastră este cea care vizează comerţul cu metale preţioase. Suntem organizaţia ce autorizează această activitate şi suntem una dintre autorităţile ce verifica anumite valenţe acestei comercializări. Am modificat un Ordin, în sensul că am actualizat preţurile din tot ceea ce înseamnă tarifările aplicate de autoritatea noastră, pentru că ajustarea acestora nu s-a făcut de foarte mult timp la presiunea mediului de afaceri din domeniu. Ar fi vrut probabil ca la sfârşitul activităţii de marcare, noi să nu încasăm bani, eventual să le şi dăm pentru a le sprijini activitatea. Creşterea este de 35% şi dacă vorbim de încasări, de undeva la 8 milioane, anul trecut, în 2022 vor fi undeva la 11 milioane", a subliniat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2022, 14:24)
Cam slabut
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2022, 19:34)
Sigur că-i slăbut că doar s-au concentrat pe micul afacerist. Au dat buzna peste pensiunea X și i-au amendat pe ăia cu 5000 de lei că n-aveau termometru în frigider sau că nu aveau afișată la vedere hârtia cu autorizația de turism.
Nu s-au dus la barosanii de la multinaționale care trag țepe și fac escrocherii. Sau dacă s-au dus, i-au amendat pe ăia cu 5000 lei (exact ca pe micul anteprenor) în timp ce directorul multinaționalei se ținea cu mâinile de burtă de râs vâzând cuantumul amenzii primite.