----------------
Actualizare 18:17 DNA: Deputatul Nicolescu, acuzat că a luat mită 6,2 milioane lei
Procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de deputatul Theodor-Cătălin Nicolescu, la data faptelor vicepreşedinte ANRP şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru infracţiunea de luare de mită, pe lângă cele 3 infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, reţinute anterior în sarcina acestuia.
În ordonanţa de extindere a urmăririi penale întocmită de procurorii DNA se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
"În cursul anului 2007, Nicolescu Theodor-Cătălin, care la momentul respectiv deţinea funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În schimbul banilor, Nicolescu Theodor-Cătălin, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire.
Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha, teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor. Banii au fost remişi în general, în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul".
(A.C.)
----------------
Actualizare 16:00 Deputatul Theodor Nicolescu, la DNA
Deputatul Theodor Nicolescu a venit azi la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde urmează să fie audiat de procurori în dosarul ANRP, potrivit surselor din presă.
La intrare în sediul DNA, Nicolaescu a declarat că el crede că justiţia se face în sala de judecată şi în faţa procurorului şi că ceea ce va decide justiţia va fi adevărul.
"Nu am prezentat un punct de vedere, nu pentru că nu l-aş avea, ci pentru că, aşa cum am spus întotdeauna, eu cred într-o justiţie civilizată, decentă, normală şi, indiferent de situaţia neplăcută în care mă aflu astăzi, ba chiar datorită acestei situaţii neplăcute, trebuie să demonstrez că eu chiar cred în lucrul acesta. Tocmai de aceea vreau să vă spun că nu voi face nicio declaraţie cu privire la dosar, la probele pe care intenţionez să le depun sau apărările pe care le voi face. Eu cred că justiţia se face în sala de judecată şi în faţa procurorului şi, evident, ceea ce va fi decis de justiţie va fi adevărul", a afirmat el.
(Alexandru Costea)
--------------
Actualizare 06:55
Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, a decis instanţa supremă. Decizia instanţei nu este definitivă.
Horia Georgescu s-a predat în această dimineaţă la arestul Poliţiei Capitalei, potrivit surselor din presă.
Totodată, şase inculpaţi din dosarul fostul şef ANI au primit mandate de arestare pentru 30 de zile, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
(Elena Deacu)
---
Dosarul în care Horia Geogescu a fost reţinut pentru abuz în serviciu a fost deschis de procurorii DNA în urma unor denunţuri formulate de Dorin şi Alin Cocoş, legate de presupuse fapte de corupţie care au avut loc la ANRP, potrivit referatului cu propunere de arestare, citat de Mediafax.
Conform sursei citate, în 4 martie, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită, constând în primirea de către Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a sumei de 400.000 de euro pentru urgentarea soluţionării a patru dosare. În cazul acestuia, procurorii DNA au deschis un nou dosar, pentru luare de mită.
După sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la şase zile distanţă, Guvernul a transmis Raportul de control al Corpului de control al primului-ministru privind verificările făcute la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în legătură încălcarea legii în cazul unor imobile retrocedate.
Anchetatorii arată în referatul cu propunerea de arestare pentru Horia Georgescu şi celelalte şapte persoane reţinute în dosar: "În 4 martie 2015, ca urmare a denunţurilor formulate de Cocoş Dorin şi Cocoş Alin (...) s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, constând în primirea de către Diacomatu Sergiu a sumei de 400.000 euro pentru urgentarea soluţionării dosarelor cu nr. 21567/FFCC/2010, 21997/FFCC/2010, 22139/FFCC/2010 şi 22076/ FFCC/2010. După sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 10 martie 2015 Guvernul României a transmis Raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru privind verificările efectuate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în legătură cu modul de îndeplinire a atribuţiilor în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001, prin care se sesizează încălcări ale dispoziţiilor legale privind modul de îndeplinire a atribuţiilor în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, pentru perioada 2008-2011".
În urma analizării celor două sesizări, precum şi a celei făcute de ANRP în luna ianuarie privind retrocedarea unor imobile şi terenuri, procurorii au deschis un dosar penal.
Referatul DNA mai arată: "Din probele administrate în cauză rezultă că, prin rapoartele de evaluare întocmite în dosarele nr. 8745/CC/2006, 26600/CC/2006 şi 13653/FFCC/ 2008, evaluatorii desemnaţi de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au supraevaluat terenurile evaluate, contribuind în acest fel la prejudicierea bugetului de stat prin prezentarea rapoartelor de evaluare Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi aprobarea lor de această comisie formată din: Ingrid Zaarous, Mihnea-Remus Iuoraş, Attila-Gabor Marko, Ingrid-Luciana Popa-Marcu, Remus-Virgil Baciuc, Constantin-Cătălin Canangiu, Theodor-Cătălin Nicolescu şi Horia Georgescu, care au aprobat rapoartele de evaluare ale experţilor evaluatori: Gheorghe Vişoiu - angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Neculai Nistor - angajat în cadrul Rom-Consultin Co SRL, Dorin-Cornel Drulă - angajat în cadrul Preciss Consulting SRL şi Florin Alexandru Hanu".
Horia Georgescu, alături de alte şapte persoane, au fost aduşi, marţi, la instanţa supremă, pentru judecarea cererii de arestare preventivă, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în cazul unor despăgubiri acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro.
Din Arestul Central al Poliţiei au fost aduşi Mihnea-Remus Iuoraş şi Ingrid Popa-Mocanu, fost vicepreşedinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
Un alt fost membru al aceleiaşi comisii, despre care se presupune că a acordat despăgubiri în mod ilegal, este Constantin-Cătălin Canangiu. De asemenea, procurorii propun arestarea a patru experţi evaluatori - Gheorghe Vişoiu, Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu şi Dorin-Cornel Drulă.
Până la închiderea ediţiei print, instanţa nu luase nici o hotărâre.
În acelaşi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.
Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.
Toţi cei 11 foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Horia Georgescu şi celelalte şapte persoane au fost reţinuţi luni de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
După ce a fost reţinut, Georgescu şi-a înaintat demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate.
Georgescu, Mocanu Popa şi Zaarour, alături de alţi foşti membri ai Comisiei ANRP, ar fi aprobat despăgubiri pentru trei imobile pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele legii, supraevalând aceste bunuri cu aproximativ 75 de milioane de euro.
1. Trebuie sa pastram in gand.
(mesaj trimis de eu în data de 18.03.2015, 08:35)
Ieri am postat ceva despre retinerea lui Georgescu si apoi am avut remuscari gandindu-ma ca poate acuzatiile nu se sustin, ca denunturile impotriva lui sunt facute de niste derbedei. Odata cu arestarea nu mai am dubii si il privesc pe Georgescu in lumina pe care o merita. Trebuie sa avem in gand ca asta este individul care l-a prigonit pe Mircea Diaconu ca si-a platit sotia pe drepturi de autor si sa remarcam probitatea morala a individului. Asta a fost PDL-ul si daca se va intoarce este doar vina clor care au uitat.
1.1. rectificare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de eu în data de 18.03.2015, 08:36)
vina celor care au uitat :=)