HOTĂRÂRE DE GUVERN CU DEDICAŢIE Companiile din industria de apărare scapă de o parte din datoriile la bugetul de stat

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 15 aprilie 2022

Companiile din industria de apărare scapă de o parte din datoriile la bugetul de stat

Arierate scăzute pentru zece companii din industria naţională de apărare Valoarea totală a debitelor care vor fi şterse - 137,2 milioane lei Reducerea debitelor pentru cele zece companii reprezintă 7% din totalul datoriilor acumulate de acestea, afirmă reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare

Guvernul a diminuat, ieri, prin aprobarea unei ordonanţe de urgenţă, arieratele bugetare înregistrate de mai multe companii de stat din industria naţională de apărare.

"Din datele prezentate de operatorii economici se constată că aceştia au înregistrat obligaţii fiscale la bugetul de stat, provenite din contracte încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale, în cuantum de peste 100 milioane lei pe care nu le pot achita şi care conduc la creşterea plăţilor restante, creează instabilitate şi afectează semnificativ situaţia economico-financiară a acestora. Scopul principal al acestui act normativ este acela de a lua toate măsurile necesare redresării activităţii operatorilor economici cu capital integral de stat din punct de vedere economico-financiar, al eficientizării şi dezvoltării pe termen mediu şi lung a acestora", se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Economiei, după şedinţa de guvern.

Conform noului act normativ, ANAF ar urma să şteargă obligaţii fiscale în valoare totală de 137,2 milioane lei, pentru următoarele companii: Uzina Mecanică Bucureşti, Uzina Automecanica Moreni, Uzina Mecanică Plopeni, Metrom Braşov, Tohan Zărneşti, Fabrica de Pulberi Făgăraş, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil Braşov şi Fabrica de Arme Cugir.

Este vorba despre companiile din producţia sau comerţul cu armament, muniţii şi material de război, iar datoriile care vor fi şterse se referă la impozite, taxe, contribuţii sociale şi alte sume datorate bugetului general consolidat, precum şi cele accesorii. Excepţie de la acest act normativ o vor face obligaţiile fiscale principale cu reţinere la sursă şi a accesoriilor aferente acestora.

"În actualul context geopolitic, se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic din industria naţională de apărare, astfel încât Forţele Sistemului Naţionale de Apărare (FSNA) să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru UE şi NATO", a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Domnia sa a precizat că importanţa strategică a acestor operatori, prin menţinerea potenţialului capacităţilor de producţie pentru apărare, impune scutirea de la plată a obligaţiilor datorate la data punerii în aplicare a prevederilor prezentului proiect de act normativ.

Reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare consideră însă că ştergerea datoriilor aprobată de Guvern nu este suficientă, deoarece valoarea ei este mult prea mică faţă de cuantumul datoriilor înregistrate de companiile respective.

"De exemplu, Uzina Automecanica Moreni are debite totale de 435 milioane lei, la care se adaugă încă 200 milioane lei penalităţi de întârziere. Conform proiectului de act normativ, Uzinei Moreni i se şterg doar 8 milioane din datoria totală, ceea ce reprezintă nici 2%. Cele 137,2 milioane lei pentru cele zece companii reprezintă cam 7% din totalul datoriilor acumulate de acestea. Efectul acestei ştergeri este zero pentru industria de apărare", a spus recent, pentru ziarul BURSA, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

Menţionăm că tot ieri Cabinetul Ciucă a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs pentru Compania Naţională Romarm SA, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei. Conform hotărârii de guvern, Romarm va înregistra în cursul anului 2022 o creştere cu 97,83% a veniturilor totale ( de la aproape 145,3 milioane lei la peste 287,4 milioane lei, ca urmare în principal a creşterii cu 138,46% a veniturilor din vânzarea mărfurilor, care sunt strâns legate de contractele încheiate cu MApN la finalul anului 2021. Prin aceeaşi hotărâre de guvern s-a aprobat şi creşterea cu 97,76 a cheltuielilor totale (de la aproape 145 milioane lei la peste 286,7 milioane lei), fiind corelate cu creşterea veniturilor totale.

"Aprobarea bugetului Romarm reprezintă un pas important pentru companie, mai ales că investiţiile prognozate pentru acest an ar urma să se ridice la peste 13,9 milioane lei. Finanţarea investiţiilor se va efectua din surse proprii, pe baza amortizării, precum şi din alte surse, prin finanţare de la bugetul de stat", a declarat ministrul economiei, Florin Spătaru.

Romarm propune în anul 2022 profit în valoare de 700.000 lei, în creştere cu 133,34% faţă de nivelul realizat la finalul anului 2021.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb