IAA ROMÂNIA: "Interzicerea publicităţii la medicamente va avea consecinţe economice negative"

Andrei Stan
Companii / 16 decembrie 2015

IAA România a luat cunoştinţă cu surprindere de votul Senatului României pentru proiectul ce prevede interzicerea publicităţii pentru medicamentele fără prescripţie şi a tratamentelor medicale în televiziune şi radio, se arată într-un comunicat de presă trimis redacţiei.

"Aşa cum am argumentat în consultările cu Comisiile pentru Cultură şi Media şi de Sănătate Publică, cât şi în toate documentele de poziţie emise pe această tema, proiectul votat astăzi în Senat reprezintă o nouă intervenţie nenecesară a statului în modul de operare al unor industrii cu capital privat şi cu investiţii importante în România ce va avea consecinţe economice negative fără a aduce niciun beneficiu cetăţeanului român", se arată în comunicat.

IAA România argumentează că măsura propusă este "fără precedent" în Europa şi contrară Directivei 2001/83/CE care permite statelor europene publicitatea la medicamentele de uz uman disponibile fără reţeta şi exclude posibilitatea că statele membre să introducă în legislaţia internă restricţii în această privinţa. "Aşa cum a confirmat şi Curtea Europeană de Justiţie, introducerea unor restricţii în alte cazuri decât cele permise expres de directiva compromite obiectivul de armonizare a pieţei interne şi echivalează cu o încălcare a obligaţiilor asumate în baza tratatelor Uniunii Europene", precizează sursa citată.

IAA consideră că legea adoptată limitează fără un motiv clar dreptul consumatorilor de a se informa în privinţa ofertei farmaciilor şi a tratamentelor medicale disponibile fără reţeta, drept susţinut şi de politicile guvernamentale de creştere a sănătăţii publice, politici susţinute la nivel european de AESGP (Association of the European Self-Medication Industry).

"Nu există studii care să ateste o tendinţa de consum exagerat şi nejustificat de medicamente în România", menţionează IAA.

În consecinţă, asociaţia solicită Preşedintelui României să nu promulge această Lege şi să o trimită Parlamentului pentru reexaminare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb