Ialomiţianu flutură steagul alb

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 15 octombrie 2010

Ialomiţianu flutură steagul alb

Situaţia explozivă de la Ministerul Finanţelor Publice, care a degenerat, ieri, într-o revoltă în mai multe instituţii publice din întreaga ţară, i-a determinat pe capii ministerului să caute un armistiţiu cu protestatarii.

Ministrul Gheorghe Ialomiţianu s-a întors la minister, după ce cu o noapte înainte a avut nevoie de ajutorul Serviciului de Protecţie şi Pază ca să părăsească incinta instituţiei scăpată de sub control.

Rundele anterioare de negocieri au eşuat, angajaţii ministerului au înnoptat pe holurile instituţiei şi au refuzat să reînceapă lucrul iar activitatea instituţiei a fost blocată pentru a doua zi consecutiv.

Mai întâi prin intermediul liderilor de sindicat, apoi de la înălţimea unui scaun în mijlocul mulţimii, ministrul Ialomiţianu le-a promis angajaţilor săi că situaţia se rezolvă.

Gheorghe Ialomiţianu le-a dat asigurări protestatarilor că Parlamentul va vota, marţi, o lege prin care veniturile lor, acum cele mai mici din sectorul bugetar, vor fi similare celor acordate în celelalte ministere.

În ceea ce priveşte stimulentele, "oferta" a constat în plata acestora pentru lunile august şi septembrie, însă doar în urma unei analize pe care o va face o comisie formată din reprezentanţii ministerului şi liderii de sindicat.

Ialomiţianu a explicat că această comisie va analiza modul de acordare a stimulentelor pentru ca acestea să nu mai fie repartizate după bunul plac al directorilor, ci după criterii de performanţă.

Ministrul nu a vorbit şi despre ce sume este vorba, în schimb liderul de sindicat Vasile Marica a susţinut că fondul de stimulente va fi redus cu 25%, pe fondul scăderii salariilor.

Ialomiţianu le-a mai promis angajaţilor săi din control că vor primi asistenţă juridică din partea statului, în situaţia în care vor mai fi daţi în judecată pentru abuzuri.

Deşi situaţia rămâne încordată, autorităţile i-au atenţionat pe protestatari că "oferta este valabilă doar dacă vor relua lucrul începând de vineri dimineaţă", în caz contrar existând posibilitatea acţionării în instanaţă.

"Această ofertă (n.r. - făcută de ministrul Ialomiţianu) este valabilă cu o singură condiţie. Lucrul să fie reluat de mâine dimineaţă (n.r. astăzi). Interesul lor este să muncească, nu să stea pe holurile instituţiei şi să politizeze o mişcare spontană. Avem şi varianta de a ne adresa în instanaţă pentru suspendarea protestului, care de fapt este o grevă", a spus Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. Sorin Blejnar a precizat că nu crede că protestul angajaţilor ministerului a fost unul spontan.

Până la închiderea ediţiei, angajaţii Ministerului Finanţelor Publice nu au luat o decizie dacă vor continua protestul şi dacă vor înnopta, din nou, în incinta ministerului.

Cert este că au câştigat o bătălie...

< link >https://www.bursa.ro/politica/miscarile-sociale-pun-presiune-pe-leu-si-slabesc-increderea-investitorilor-98456&articol=98456.html< link2 >Mişcările sociale pun presiune pe leu şi slăbesc încrederea investitorilor< link3 >

Când a vorbit serios ministrul Ialomiţianu?

Ieri, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a susţinut că nu a fost împotriva acordării de stimulente, numai că a dorit ca acestea să fie acordate transparent, după criterii de performanţă, şi nu după criterii subiective.

În luna septembrie la preluarea mandatului, Gheorghe Ialomiţianu a declarat, potrivit Mediafax: "Stimulentele acordate angajaţilor unor ministere trebuie să dispară şi să fie înlocuite cu un sistem echitabil pentru toţi funcţionarii publici".

Când a vorbit serios ministrul de Finanţe? (C.D)

Marica: "Fondul de stimulente pe august şi septembrie, diminuat cu 25%"

Fondul de stimulente pentru angajaţii din Finanţe va rămâne la nivelul de 1,5 ori salariul, dar va fi mai mic cu 25% ca urmare a scăderii salariilor, a declarat liderul Sed Lex, Vasile Marica, citat de Mediafax.

Liderul de sindicat a explicat: "Fondul de stimulente nu va fi ca în lunile anterioare. Va fi diminuat cu 25% aşa cum au fost şi salariile. Va rămâne pe media de 1,5 salarii".

Liderul Sed Lex a arătat că în discuţiile cu ministru Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, s-a stabilit ca directorii să primească mai puţine stimulente şi reducerea numărului de posturi de conducere.

"În unele judeţe avem şi 14 directori. Trebuie redus numărul de posturi şi să rămânem cu 3-4 directori", a afirmat sindicalistul.(F.A.)

Blejnar anunţă restructurarea ANAF

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a anunţat, ieri, că agenţia şi instituţiile din subordine - Garda Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Autoritatea Naţională a Vămilor - vor fi supuse unui proces de restructurare.

Printre măsurile anunţate se numără desfiinţarea unor administraţii fiscale din ţară, din cele 424 de astfel de unităţi, în care eficienţa este foarte redusă şi care deservesc aceeaşi localitate.

Blejnar a precizat că angajaţii acestor administraţii vor fi redistribuiţi spre zonele sensibile de evaziune fiscală.

De asemenea, Sorin Blejnar a menţionat că ia în calcul înfiinţarea unei singure instituţii de control, informatizarea sistemului pentru eliminarea birocraţiei, precum şi posibilitatea de externalizare a unor servicii, printre care cele privind încasarea datoriilor la stat. (C.D.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb