Ialomiţianu: Propunerile USL pentru buget înseamnă reducerea pensiilor şi închiderea de spitale şi primării

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 decembrie 2011

Ialomiţianu: Propunerile USL pentru buget înseamnă reducerea pensiilor şi închiderea de spitale şi primării

Aplicarea măsurilor propuse de USL pentru bugetul pe 2012 ar conduce la reduceri de pensii şi închiderea unor spitale şi primării sau la nerespectarea legislaţiei europene privind deficitul bugetar excesiv, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. Acesta a precizat că propunerile USL pentru bugetul pe 2012 au un impact asupra deficitului bugetar de 3,8% din PIB.

Ialomiţianu a mai arătat că propunerea de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS ar diminua veniturile bugetare cu 6,1 miliarde lei. "Bugetul asigurărilor sociale nu se finanţează în totalitate din CAS şi trebuie un transfer de la bugetul de stat de 13,1 miliarde lei", a spus Ialomiţianu care a adăugat că reducerea CAS ar influenţa deficitul bugetar cu 1,1% din PIB, iar transferul de la bugetul de stat ar trebui să crească la peste 19 miliarde lei. Pentru încadrarea într-un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, propunerea USL ar însemna ca pensiile pe 2012 să scadă cu 13%, a spus ministrul Finanţelor.

De asemenea, reducerea TVA cu un punct procentual şi scăderea TVA de la 24% la 9% pentru produsele agricole ar avea un impact asupra bugetului de 11,7 miliarde lei şi ar creşte deficitul cu 2,01% din PIB.

Ministrul Finanţelor a mai spus: "Dacă USL nu doreşte respectarea legislaţiei europene, atunci reducerea TVA ar pune în pericol o serie de cheltuieli la nivel local, care sunt finanţate din TVA prin sume defalcate - salariile profesorilor şi sistemul de asistenţă socială. Înseamnă că USL doreşte reducerea salariilor profesorilor şi a cheltuielilor cu funcţionarea şcolilor. Ar însemna să închidem primării, şcoli şi să nu plătim salariile profesorilor".

Ministrul Finanţelor a criticat şi propunerea USL de reducere cu 50% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, care ar duce la închideri de spitale şi primării. Ialomiţianu s-a referit şi la propunerea de suspendare a PNDI, afirmând că acest program rezolvă practic problema celor 3.000 de amendamente la buget, depuse de Opoziţie, care vizează creşterea bugetului MDRT.

În ceea ce priveşte propunerea de îngheţare a contribuţiei la sistemul de pensii private obligatorii, Ialomiţianu a spus că USL doreşte "naţionalizarea sistemului de pensii private". "Măsurile propuse de USL nu le găsim la niciun guvern, nici de stânga, nici de dreapta, nici la un guvern socialist", a apreciat oficialul MFP care a adăugat că se solicită practic scăderea veniturilor bugetare în paralel cu creşterea cheltuielilor, închiderea spitalelor şi a primăriilor sau un deficit excesiv, greu de finanţat.

"Nu s-a modificat nimic în gândirea USL faţă de anul 2008, când au umflat veniturile ca să poată angaja cheltuieli mai mari", a subliniat Ialomiţianu.

Acesta a afirmat că autorităţile române au luat măsuri dure dar corecte, pentru ca ţara să nu intre în colaps, iar acum multe state europene sunt nevoite să ia măsurile pe care România le-a luat în 2010. Ministrul Finanţelor a mai spus că experţii MFP au analizat foarte atent măsurile propuse de USL, dar Opoziţia nu a oferit fişe financiare pentru evaluarea impactului, aşa cum prevăd legea finanţelor publice şi Legea Responsabilităţii Fiscale. "Bugetul pe 2012 cuprinde date realiste, ţinând cont de ceea ce poate oferi economia românească şi ce se întâmplă în ţările din zona euro", a declarat oficialul MFP.

Bugetul Ministerului Comunicaţiilor pentru 2012 a primit avizul comisiilor

Bugetul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCSI) pentru anul 2012 a primit ieri avizul comisiilor parlamentare de specialitate. Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat: "Bugetul Ministerului Comunicaţiilor pentru 2012 prevede o creştere de 24%, la 266 milioane de lei. Pentru cheltuielile de personal, bugetul este unul de austeritate, pentru că, faţă de 2011, suma prevăzută va fi cu 18,2% mai redusă, respectiv 7,5 milioane de lei. În schimb, cheltuielile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi cele de cercetare-dezvoltare au crescut". Astfel, suma alocată pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile a urcat de peste patru ori, la 53 milioane de lei, iar cheltuielile de cercetare-dezvoltare vor atinge 3,71 milioane de lei, de la 2,39 milioane de lei în acest an. Vreme a adăugat că au fost depuse două amendamente la proiectul de buget, ambele respinse. Vreme a precizat: "Unul viza finanţarea unui proiect IT în cadrul primăriei municipiului Lugoj în valoare de 1,8 milioane de lei, din care contribuţia ministerului se ridică la circa 400.000 de lei, iar altul se referea la înjumătăţirea creşterii bugetului instituţiei în 2012 şi redirecţionarea sumei către Ministerul Administraţiei şi Internelor", a mai spus Vreme.

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare

Comisiile pentru Agricultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, ieri, bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2012, de 14,9 miliarde de lei, cu aproape un miliard de lei mai mic decât cel din anul în curs, de 15,8 miliarde de lei. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a precizat: "Nu sunt mulţumit de acest buget şi nu aş fi fost mulţumit nici dacă ar fi fost mai mare cu 10%. Şi anul trecut agricultura a avut un buget care a avut un anumit grad de austeritate. Niciodată, pentru agricultură, nu sunt suficienţi bani". Pe fondul diminuării bugetului, şi subvenţiile acordate producătorilor vor scădea, de la 1,99 miliarde de lei în acest an la 1,8 miliarde de lei în 2012. Cofinanţările şi finanţările nerambursabile vor avea de asemenea de suferit, pentru că bugetul alocat acestora se va diminua de la 2,9 miliarde de lei în acest an la 1,8 miliarde de lei anul viitor. Pentru subvenţionarea accizei la motorină se vor acorda anul viitor 380 de milioane de lei, subvenţiile pentru bunăstarea porcilor vor însuma 155 de milioane de lei, iar pentru plăţile complementare directe pentru sectorul animal se vor aloca 892 de milioane de lei. Ameliorarea raselor la animale va fi subvenţionată cu 21 de milioane de lei, iar pentru cheltuielile cu finanţare externă rambursabilă se vor acorda 50 de milioane de lei.

Bugetul Ministerului Public, avizat de comisiile juridice ale Parlamentului

Bugetul Ministerului Public pentru 2012 a fost avizat, ieri, de comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat. Proiectul de buget pentru anul viitor în forma aprobată de Guvern prevede majorări ale bugetului Ministerului Public de la 572,8 milioane de lei la 597,3 milioane de lei.

Baconschi: Dacă nu va fi o rectificare a bugetului în 2012, revenim la subiectul închiderii de misiuni

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, le-a spus, ieri, parlamentarilor din comisiile de specialitate că este necesară o rectificare pozitivă a bugetului MAE în a doua jumătate a anului 2012, el adăugând că, în caz contrar, se va redeschide subiectul închiderii de misiuni diplomatice.

"Statul român posedă 110 proprietăţi în afara graniţelor şi, dat fiind faptul că în ultimii 4-5 ani nu au fost posibile intervenţii decisive de reabilitare a acestora, o mare parte dintre ele sunt într-o situaţie imobiliară, patrimonială, necorespunzătoare", a explicat ministrul Teodor Baconschi.

El a precizat că este vorba despre misiunile României de la Tokyo, Washington, Praga, Paris, Beijing, Cairo şi Moscova.

Ministrul a menţionat că, deşi este o creştere a bugetului MAE pe 2012, aceasta nu acoperă creditele deja angajate pentru EXPO Coreea, unde MAE are de plătit 9.900 mii lei.

Bugetul MAE a fost aprobat, ieri, de comisiile parlamentare de politică externă cu 9 voturi "pentru" şi 8 voturi "împotrivă", ministrul Teodor Baconschi explicând că, deşi acesta a crescut cu 20% comparativ cu cel alocat în anul 2011, el reprezintă 0,0048% din PIB. Bugetul total alocat MAE pe 2012 este de 646.272.000 lei, în creştere cu 19,53% faţă de anul precedent. Din această sumă, 84,45% este suportată de la bugetul de stat, iar restul din finanţări nerambursabile sau venituri proprii.

Discuţiile privind bugetul MMFPS, întrerupte

Discuţiile privind bugetul Ministerului Muncii au fost întrerupte după o jumătate de oră pentru ca deputaţii să meargă în plen, PSD ameninţând că nu votează proiectul de buget pentru asigurările sociale dacă amendamentele propuse, printre care şi indexarea punctului de pensie, nu vor fi acceptate. Deputatul Ioan Cindrea a spus că bugetul asigurărilor sociale este "un buget al neputinţei actualului Guvern, care este incapabil să înţeleagă efectul măsurilor propuse". Cindrea a susţinut că Guvernul continuă să prezinte "un buget al tăierilor" care încalcă prevederi din Legea pensiilor, cu "efect distrugător" asupra pensionarilor.

De asemenea, în opinia sa, Guvernul Boc simulează investiţiile doar teoretic, în realitate măsurile active care ar putea fi finanţate, nu sunt finanţate sau sunt finanţate insuficient.

La rândul său, deputatul liberal Mariana Câmpeanu a arătat că bugetul este unul nerealist, precizând că nu ştie în ce măsură vor putea creşte contribuţiile în contextul economic anunţat pentru anul viitor. De asemenea, ea a făcut apel la utilizarea banilor din fondul pe accidente, precizând că este al patrulea an când acest fond este excedentar.

Dan Mircea Popescu a cerut reprezentanţilor Ministerului Muncii să prezinte un raport din care să arate ce s-a întâmplat în sistemul pensiilor în ultimul an în care a fost aplicată noua lege. În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat în fapt este că există în continuare pensii speciale, modalităţi diferite de calculare a pensiilor, iar deficitul fondului de pensii s-a accentuat de la 10 miliarde de lei la aproape 15 miliarde de lei în acest an.

Totodată, el a sugerat ca la discutarea următorului buget să existe o discuţie de fond privind sistemul public de pensii şi cel privat.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a făcut însă apel la responsabilitate, arătând că orice decizie luată trebuie să ţină cont de contextul economic european: "Cred că este de spus cu voce tare că suntem toţi datori să fim responsabili şi asta i-am rugat pe colegii din opoziţie, care vin cu propuneri de creşteri de salarii şi pensii fără să spună care sunt sursele de finanţare. Să ne uităm toţi cu ochii larg deschişi către ceea ce se întâmplă în Europa, pentru că vedem că Europa este preocupată de salvare şi măsuri de austeritate se iau peste tot".

Întrebată dacă există vreo şansă ca salariile şi pensiile să fie majorate în 2012, Sulfina Barbu a spus că guvernanţii au datoria să ia toate măsurile pentru ca acest lucru să se întâmple, dar nu depinde doar de ei.

Bugetul MCPN pe 2012, de 713 milioane lei, a fost aprobat în comisiile de cultură ale Parlamentului

Bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) pe 2012, negociat cu Ministerul de Finanţe la 713 milioane de lei, a fost aprobat, ieri, în comisiile de cultură ale Parlamentului, cu 15 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi trei abţineri. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a spus că acest buget iniţial este uşor mai ridicat decât cel de anul trecut, care a fost iniţial de 612 milioane de lei, însă bugetul de execuţie pe 2011 se va ridica la 828 de milioane de lei. Kelemen a precizat că, la începutul anului viitor, vor fi organizate licitaţiile pentru restaurarea a trei obiective - Opera Naţională Bucureşti, Muzeul "George Enescu" (Palatul Cantacuzino) şi Muzeul Ţăranului Român din Capitală -, incluse în programul de restaurare realizat printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Lucrările la aceste trei obiective ar putea începe în cea de-a doua jumătate a anului viitor, în funcţie de contestaţiile care se fac la licitaţii.

Pe de altă parte, va fi alocată suma de 55 de milioane de lei pentru Programul Naţional de Restaurare în 2012, când vor începe lucrările la 30 - 35 de monumente. Anul acesta, vor fi finalizate lucrările la 38 de monumente, a precizat ministrul. Chiar dacă Festivalul Internaţional "George Enescu" nu va avea loc în 2012, trebuie totuşi să fie alocată o sumă de 3 - 4 milioane de lei, spre sfârşitul anului, pentru pregătirea ediţiei din 2013, a mai menţionat Kelemen.

În schimb, anul viitor, MCPN va demara un proiect de cercetare sistematică la Sarmizegetusa, pe patru ani, ce va fi gestionat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Alocaţia bugetară pentru desfăşurarea acestui program în 2012 va fi de 9,8 milioane de lei.

Bugetul ICR pe 2012, de 44 de milioane lei, a fost aprobat în comisiile de cultură ale Parlamentului

Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012, de 44 de milioane de lei, similar cu cel de anul trecut, a fost aprobat, ieri, în comisiile de cultură reunite din Parlament, cu 14 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi o abţinere. ICR a negociat cu Ministerul de Finanţe un buget de 44 de milioane de lei pentru anul viitor, similar cu cel pe 2011, din care 97,73% reprezintă bugetul de stat, iar 2,27% - venituri proprii. Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, a spus la şedinţa comisiilor de cultură reunite că bugetul instituţiei pentru anul viitor este construit pe "structura de austeritate" pe care a fost construit şi cel de anul precedent. Suma este aceeaşi ca în 2011, însă structura este "îmbunătăţită", deoarece proporţia alocată programelor şi proiectelor culturale a crescut de la 75% la 81,5%, a mai spus Patapievici. Pe lângă acestea, cheltuielile cu salariile reprezintă 13%, iar alte cheltuieli de capital, întreţinere, deplasări pentru angajaţi şi artiştii implicaţi în programele institutului - 5,5%, a adăugat preşedintele ICR. Conform proiectului de buget, ICR va finanţa acţiuni de promovare a culturii române în ţară şi în străinătate, activitatea sa editorială, organizarea de târguri de carte, programe adresate românilor din afara ţării şi alte activităţi (10.052.000 de lei), programe şi proiecte culturale desfăşurate la institutele culturale româneşti în străinătate (17 milioane de lei), acordarea de burse pentru studii, diplome şi premii (333.000 de lei), programul Cantemir de promovare a produselor şi serviciilor culturale româneşti în mediul internaţional şi a cooperării culturale (1.700.000 de lei) şi un program de promovare a culturii scrise (4.890.000 de lei). Astfel cheltuielile pe proiecte şi programe se ridică la 33.975.000 de lei.

Bugetul CNA pe 2012, de 7.112.000 de lei, aprobat de comisiile de cultură ale Parlamentului

Comisiile de cultură ale Parlamentului au aprobat, ieri, bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru anul 2012, res-pectiv 7.112.000 de lei, suma fiind cu 2,48% mai mare faţă de bugetul instituţiei pe anul în curs. Bugetul pe anul 2012 al CNA - o instituţie finanţată 100% de la bugetul de stat - a fost aprobat de comisiile reunite de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 13 voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă" şi o abţinere. Prezent la comisiile de cultură ale Parlamentului, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat că proiectul de buget al CNA pentru anul 2012, aşa cum a fost adoptat de Guvern, are o valoare totală de 7.112.000 lei, din care 1.141.000 lei la titlul de bunuri şi servicii, alte transferuri şi cheltuieli de capital şi 5.971.000 lei la titlul cheltuieli de personal.

CNA se confruntă în prezent cu situaţia în care există un număr de 12 judeţe în care instituţia nu are inspectori audiovizuali, pentru supravegherea activităţii a câtorva sute de pos-turi de radio, televiziune şi cablu, care, în anul 2012, vor fi cu siguranţă angrenate în reflectarea campaniilor electorale. Răsvan Popescu a spus: "Neasigurarea finanţării la nivelul minim necesar este de natură să genereze serioase dificultăţi în desfăşurarea activităţii instituţiei în anul 2012, an electoral, în care volumul activităţii Consiliului va fi unul fără precedent. Astfel, CNA va trebui să acopere activitatea de monitorizare şi control pentru un număr de 639 de posturi de radio, 384 de posturi de televiziune şi 4.393 reţele de cablu din care 423 difuzează şi programe proprii. Desigur, vom face tot ce depinde de noi, chiar şi în aceste condiţii de austeritate. În consecinţă, faţă de limita comunicată la titlul cheltuieli de personal, solicităm suplimentarea acesteia cu suma de 255.000 de lei, respectiv de la 5.971.000 lei la 6.226.000 lei". Amendamentul pentru mărirea bugetului CNA pe 2012 cu suma de 255.000 de lei a fost însă respins de comisiile de cultură ale Parlamentului.

Bugetul SRI pe anul 2012, avizat de comisia pentru controlul parlamentar al activităţii Serviciului

Comisia parlamentară specială privind activitatea SRI a aprobat, ieri, în unanimitate, bugetul SRI pe anul 2012, a declarat preşedintele comisiei Cezar Preda, precizând că parlamentarii au stabilit ca acesta să fie de 989 milioane lei, în timp ce SRI ceruse 1048 de milioane lei.

Bugetul Ministerului Economiei pentru 2012 a primit avizul comisiilor de specialitate

Bugetul pentru anul viitor al Ministerului Economiei a primit ieri avizul comisiilor parlamentare de specialitate, cu 26 de voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere. Pentru 2012 instituţia are un buget de 1,436 miliarde lei, valoare apropiată celei din anul în curs.

"Bugetul pentru anul viitor s-a menţinut aproape de nivelul de anul precedent. În buget transferăm sume la Ministerul Adminstraţiei şi Internelor pentru stocul de apă grea şi uraniu", a declarat ministrul de resort, Ion Ariton, la prezentarea bugetului în faţa comisiilor reunite.

Ariton a adăugat că principalele proiecte ale instituţiei pe care o conduce sunt reactoarele 3 şi 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa şi participarea la proiectele internaţionale Nabucco şi AGRI. Cea mai mare parte a bugetului Ministerului Economiei, respectiv 1,37 miliarde lei, va fi asigurată de la bugetul de stat.

Din total, 447,1 milioane lei vor fi alocate proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă. Pentru închiderea unor mine neviabile ale CNH vor fi direcţionate 182 milioane lei, iar pentru conservarea sau închiderea unor mine ale Conversmin vor fi alocate 150 milioane lei.

Sectorul pentru IMM-uri va primi anul viitor 130,5 milioane lei, din care 70 milioane lei pentru programul Kogălniceanu.

Sectorul de cercetare-dezvoltare are o alocare de 86 milioane lei.

Pentru cheltuieli de personal, Ministerul Economiei va avea la dispoziţie 65 milioane lei, iar pentru achiziţia de bunuri şi servicii va beneficia de 34 milioane lei.

Ritli: Bugetul Ministerului Sănătăţii creşte cu 4,8%

Ministrul Ritli Ladislau a declarat, ieri, că bugetul Ministerului Sănătăţii în 2012 va fi mai mare cu 4,8%, dar speră că vor fi încasate unele sume restante foarte mari din taxa clawback şi aşteaptă rectificarea bugetară de anul viitor, precizând însă să funcţionarea sistemului este asigurată.

"Bugetul Sănătăţii este uşor mai mare decât în 2011, cu toate acestea sperăm în încasarea unor sume foarte mari din taxa clawback ce nu a fost încasată din 2009, dar şi pe o rectificare bugetară. Putem asigura funcţionarea sistemului în 2012", a declarat ministrul Sănătăţii în discuţiile din comisiile de sănătate pe tema bugetulului Ministerului Sănătăţii pe 2012. La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a spus că pentru 2012 este o creştere bugetară de 7,7% a bugetului CNAS faţă de 2011 şi a vorbit despre 17,7 miliarde de lei, faţă de 16,4 în 2011. De asemenea, Lucian Duţă a spus că pentru prima dată în 2012 vor fi alocate 920 de milioane de lei de la buget pentru plata contribuţiei pensionarilor la asigurările de sănătate, ceea ce până în ultimii ani nu s-a întâmplat. Totodată, preşedintele CNAS a subliniat că în 2012, potrivit proiectului de act normativ, există o creştere de 13,3% a bugetului pentru medicamentele cu şi fără contribuţie, de 19,9% la dializă, de 14,3% la asistenţa medicală primară, de 10,3% în paraclinic şi de 7% la spitale. În schimb cheltuielile de administrare şi funcţionare sunt cu 1,8% mai mici decât în 2011.

El a precizat că nu mizează pe încasările din taxa clawback, a căror valoare este 400-500 de milioane de lei, pentru că această măsură vizează numai reglarea pieţei de medicamente şi controlul acesteia.

Lucian Duţă a precizat că din bugetul CNAS prevăzut pentru 2012, 20 de procente sunt pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală, 10% pentru programele naţionale, 7% pentru asistenţa medicală primară şi 42% pentru spitale.

Propunerile de buget pe 2012 pentru Ministerul Sănătăţii şi CNAS au fost avizate, ieri, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 14 voturi "pentru" şi zece "împotrivă". La proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii au fost respinse toate cele 83 de amendamente propuse.

În 2012, va fi continuat programul de investiţii atât pentru unităţile aflate în administrarea ministerului, cât şi pentru cele care se află în subordinea administraţiilor publice locale. "Vom asigura finalizarea sau continuarea proiectelor prioritare de investiţii, ca de exemplu Institutul Oncologic de la Iaşi - pe care intenţionăm să îl finalizăm la începutul anului viitor. Acest proiect presupune un efort financiar destul de important, de aproximativ 114 milioane de lei. De asemenea, vom continua programul de înnoire a parcului auto şi aero prin achiziţionarea de ambulanţe şi elicoptere, am crescut fondurile pentru derularea programelor naţionale de sănătate, cu aproximativ 31 milioane de lei", a precizat ministrul Sănătăţii. În plus, ca noutate, în anul 2012 vor fi alocate fonduri pentru suplimentarea numărului de asistenţi comunitari şi mediatori sanitari.

Bugetele MJ, ICCJ şi CSM, avizate de comisiile juridice ale Parlamentului

Bugetele Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru 2012 au fost avizate, ieri, de comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat. Membrii comisiilor juridice au dat aviz favorabil, cu unele amendamente, la bugetele instanţei supreme şi Consiliului Superior al Magistraturii pe 2012. Totodată, comisiile de specialitate au dat aviz favorabil şi pentru bugetul Ministerului Justiţiei.

Proiectul de buget pentru anul viitor în forma aprobată de Guvern prevede majorări ale bugetelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la 60,9 milioane de lei la 62,7 milioane de lei şi Consiliului Superior al Magistraturii de la 71,7 milioane lei la 79,1 milioane lei.

La aprobarea bugetului pe 2012 în Guvern, în 25 noiembrie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a spus premierului Boc că bugetul pe 2012 nu permite angajarea personalului suplimentar necesar implementării codurilor juridice. Premierul i-ar fi dat atunci asigurări ministrului că, în a doua parte a anului viitor, va primi fondurile necesare.

Bugetul Ministerului Dezvoltării pentru 2012 a primit avizul comisiilor de specialitate

Bugetul MDRT pentru anul viitor a fost avizat favorabil, cu cinci voturi împotrivă, în şedinţa de ieri a Comisiilor parlamentare reunite de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

"Bugetul MDRT, de 3,45 miliarde de lei este al 8-lea în ierarhia bugetelor. Investiţiile se fac în cea mai mare parte prin autorităţile locale, deci nu putem fi acuzaţi că favorizăm pe cineva", a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, care a prezentat bugetul celor două comisii. Udrea a mai spus că cele mai multe investiţii finanţate de către MDRT sunt decise de consiliile judeţene, nu de minister. "Bugetul nu acoperă nici pe departe finanţările începute. Numai în acest an avem lucrări facturate de un miliard de lei şi am reuşit să obţinem o rectificare bugetară de 450 de milioane de lei", a precizat ministrul Dezvoltării.

În varianta iniţială a proiectului de buget pentru anul 2012, bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului scădea de la 3,4 miliarde lei la 3,1 miliarde lei. La sfârşitul lunii noiembrie, guvernul a decis însă să modifice bugetul acestui minister în creştere, comparativ cu alocările din acest an şi cu proiectul iniţial, la 3,45 miliarde lei.

În acest an, bugetul instituţiei a fost de 3,44 miliarde de lei.

Proiectul de buget pe anul 2012 pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului are o valoare de 3,45 miliarde de lei, din care 88,47% este alocarea de la bugetul de stat, 7,42% sunt fonduri externe nerambursabile şi 4,11% venituri proprii. Bugetul MDRT pe anul 2012 este cu 11,2% mai mic faţă de ultimul buget rectificat pe anul 2011.

Pentru programul de construcţii locuinţe pentru tineri destinate închirierii, pentru anul viitor s-au alocat 110 milioane de lei. "Se urmăreşte în principal realizarea a 2.500 de obiective (unităţi locative) în execuţie, din care până la sfârşitul anului vor fi finalizate 1.500", a spus Udrea.

Programul de construcţii de locuinţe sociale are alocată pentru anul viitor suma de 35 de milioane de lei, din care MDRT are în vedere recepţionarea a 423 apartamente şi finanţarea obiectivelor aflate în execuţie din anii anteriori, respectiv 883 apartamente.

Programul pentru construcţii locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi are alocată suma de 50 de milioane de lei şi vizează recepţionarea a 329 apartamente şi finanţarea obiectivelor aflate în execuţie din anii anteriori, care însumează 1.127 de apartamente.

Alt proiect al ministerului se referă la reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 locuitori. Alocarea prin bugetul instituţiei va fi de 85 de milioane de lei, prin care se vor finanţa 36 de obiective.

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe va fi finanţată cu 70 de milioane de lei, bani cu care se vor putea finaliza 420 de obiective.

Totodată, proiectul de diminuare a riscului în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă are alocată suma de 9,8 milioane de lei.

Reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritorile cu resurse turistice este structurată pe două subprograme. Subprogramul privind reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes are alocată suma de 450 de milioane de lei şi vizează în principal finanţarea a aproximativ 481 kilometri de drum la nivel naţional şi finalizarea a aproximativ 150 de kilometri. Subprogramul privind alimentarea cu apă va beneficia de 150 de milioane de lei, bani cu care se urmăreşte finanţarea a 445 de sisteme de alimentare cu apă şi a 20 de sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate.

Programul de reabilitare a unor blocuri situate în zone defavorizate va primi două milioane de lei. Autorităţile urmăresc în principal finalizarea a două obiective din cele trei care vor fi finanţate. Programul de consolidare a clădirilor de locuit multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care reprezintă pericol public are alocată suma de 5 milioane de lei.

Pentru construcţia de săli de sport s-au alocat 83,8 milioane de lei, bani din care vor fi finalizate 80 de obiective şi finanţate alte 130.

Consolidarea şi reabilitarea de săli de sport vor beneficia de alocări financiare de 4 milioane de lei.

"Când am ajuns la minister, în urmă cu doi ani, am găsit 1.000 de săli de sport terminate şi alte 350 începute. În ultimii doi ani am început doar 15 săli de sport şi am finanţat ce era în lucru", a mai spus Udrea.

Anul viitor se vor construi 15 bazine de înot şi se va finanţa începerea lucrărilor de construcţie la alte 30, valoarea investiţiilor fiind de 63 de milioane de lei. Proiectarea şi construirea de sedii pentru aşezăminte culturale, de drept public, în localităţile unde nu există astfel de instituţii vor beneficia de 30 de milioane de lei, urmărindu-se finalizarea a 20 obiective şi finanţarea a 70 obiective.

Pentru restaurarea cazinoului din Constanţa s-au alocat 10 milioane de lei, iar pentru finalizarea apartamentelor începute înainte de 1989 două milioane de lei. Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii are alocată suma de 100 de milioane de lei.

O sumă importantă (150 de milioane de lei) va fi alocată investiţiilor în infrastructura turistică. Se vor finaliza astfel 15 obiective din 27 finanţate.

Bugetul SGG, avizat de comisiile pentru administraţie publică din Parlament

Bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru 2012 a fost avizat, ieri, de comisiile de administraţie publică din Camera Deputaţilor şi Senat, varianta propusă fiind de peste 700 milioane de lei, cu peste 250 milioane mai mic decât în 2011. "Bugetul din acest an se include şi el în poziţia de restructurare, astfel încât faţă de execuţia preliminară din 2011 de 964.821 de mii de lei, propunerea pentru 2012 este de 712.362 mii lei, ceea ce înseamnă că raportul 2012/2011, execuţia preliminară faţă de prevederea bugetară reprezintă 73,83%", a declarat secretarul de stat din SGG, Eugen Georgescu.

El a precizat că doar în cazul a două instituţii aflate în subordine bugetul va fi mai mare faţă de anul precedent, deoarece au în derulare proiecte cu fonduri nerambursabile şi cofinanţarea trebuie asigurată.

"În rest suntem în restricţie bugetară", a adăugat Georgescu.

Chestionat despre imobilele pe care RA-APPS, regie aflată în subordinea SGG, le va vinde, el a precizat că sumele astfel obţinute se fac venituri la bugetul de stat.

Bugetul MAI, avizat de comisiile de specialitate ale Parlamentului

Propunerea de buget pe 2012 pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost avizată, ieri, de comisiile de apărare ale Parlamentului, care au menţinut forma înaintată de Guvern. Comisiile de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil bugetul pentru 2012 al ministerului, parlamentarii coaliţiei având doar două voturi în plus faţă de cei ai opoziţiei. Proiectul de buget de stat pe 2012 prevede pentru MAI o alocare de la bugetul de stat în valoare de 7.294.435.000 lei, cu 11,39% mai puţin decât în 2011. Bugetul total al MAI, în care sunt incluse sumele realizate din venituri proprii, credite externe şi fonduri nerambursabile, este de 8.095.226.000 lei. Din suma alocată MAI de la bugetul de stat, pentru cheltuieli de personal sunt prevăzute 5.988.178.000 lei. Pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii a fost prevăzută suma de 369.836.000 lei, cu 38% mai puţin decât în 2011.

Proiectul de buget urmează să fie dezbătut, începând de astăzi, de comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului.

Potrivit opoziţiei, bugetul MAI, de 1,24% din PIB, ar fi suficient doar pentru primele şase luni ale anului 2012. Potrivit unor surse din cadrul comisiilor, ministrul Igaş ar fi răspuns, la întrebările parlamentarilor despre fondurile insuficiente, că aşteaptă cu încredere rectificările bugetare de anul viitor.

Bugetul MApN, aprobat în comisiile de apărare, fără amendamente

Comisiile parlamentare de apărare au aprobat, ieri, fără amendamente, bugetul propus pentru Ministerul Apărării, acesta fiind de 7,57 miliarde de lei, sumă care va permite iniţierea procesului de achiziţie a unui avion multirol şi a altor două avioane de tip Spartan. "Bugetul pentru anul 2012 este unul mai mare decât cel de anul trecut cu aproximativ 60 de milioane de euro", a spus secretarul de stat în MApN Vasile Ozunu. "MApN, pentru anul 2012, a fundamentat şi transmis MFP un necesar de 14,25 miliarde lei, reprezentând 2,38% din PIB, aşa cum România s-a angajat la intrarea în NATO. Din păcate, economia nu a permis decât alocarea unui procent de 1,31% din PIB pentru MApN, ceea ce reprezintă totuşi un plus de 60 de milioane de euro. Acest buget va permite îndeplinirea principalelor obiective pe care armata le are", a explicat Ozunu.

El a spus că bugetul MApN este de 7,57 miliarde de lei, respectiv 1,78 miliarde de euro, iar din această sumă 67,8% vor reprezenta cheltuielile de personal. El a precizat că MApN are planuri pentru noi achiziţii.

"Se va iniţia procesul de achiziţionare a unui avion multirol care să satisfacă cerinţele MApN şi se vor continua procesele de înzestrare. Se vor achiziţiona încă două avioane Spartan chiar în acest an. Până la sfârşitul anului vor fi achiziţionate", a spus Ozunu.

Bugetul ANI, respins de comisiile juridice ale Parlamentului

Comisiile juridice ale Parlamentului au dat, ieri, un aviz negativ la proiectul de buget al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru anul 2012, voturile "împotrivă" aparţinând parlamentarilor USL, cărora li s-a alăturat şi deputatul UDMR Mate Andras Levente, aflat în vizorul ANI.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PDL Daniel Buda, a anunţat că bugetul ANI a primit aviz negativ cu "majoritate de voturi împotrivă" şi doar cinci voturi "pentru". Anterior, deputatul Mate Andras Levente a cerut verificarea cvorumului de lucru, după ce la votul la amendamentele sale numărul de voturi înregistrate fusese mai mic decât numărul de voturi necesare cvorumului, respectiv 23.

El a propus mai multe amendamente, care nu au fost însuşite de majoritatea parlamentarilor jurişti. Unul dintre aceste amendamente propunea ca ANI să poată utiliza doar 5% din totalul bugetului alocat pentru anul 2012, "până la recuperarea irevocabilă a sumelor stabilite prin raportul Curţii de Conturi". Propunerea făcută de parlamentarul Uniunii, susţinută prin vot de parlamentari ai USL, precum şi de senatorul UDMR Cseke Attila, a fost criticată atât de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), cât şi de cel al Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL).

Greblă a apreciat că amendamentul făcut de deputatul UDMR nu poate fi acceptat, deoarece acesta ar însemna blocarea activităţii acestei instituţii.

El a arătat că, deşi solicitarea lui Mate este îndreptăţită, nu se poate concretiza într-o modificare la proiectul de buget deoarece în acest caz se poate ca o mare parte din aceste sume să nu poată fi recuperate într-un an.

În cadrul şedinţei, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a spus că un astfel de amendament nu poate fi inclus în proiectul de buget al acestei instituţii.

"Acest aspect a fost dezbătut anul trecut şi Comisarul pe justiţie a ridicat probleme privind bugetul ANI şi raportul din 2011. Noi am urmat toate procedurile legale. Curtea de Conturi, dacă avea unele probleme, putea să se adreseze altor instituţii, ceea ce nu s-a făcut. Se referă la 2008. Sunt aspecte ce ţin de raportul public al Curţii de Conturi privind toate instituţiile statului, nu numai ANI", a spus Georgescu.

Bugetul pentru ANI în anul 2012 este de 20.610.000 lei, semnificativ mai mare faţă de execuţia preliminată pe 2011, de 13.724.000 lei.

ANI a cerut Parchetului, în 19 septembrie, să-l cerceteze pe Mate Andras Levente pentru conflict de interese, alături de alţi parlamentari, acuzaţi că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare, potrivit Mediafax. András-Levente Mate a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, informa ANI.

Bugetul SIE, avizat în comisia parlamentară de specialitate

Parlamentarii din Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe au avizat, ieri, bugetul SIE pe anul 2012 cu unanimitate de voturi în forma primită de la Guvern. "Şi noi eram curioşi, până la urmă, să vedem de ce bugetul SIE apare mai mare decât cel pe 2011. Apare mai mare din cauza CAS-ului. Creşterea de 3,5% tocmai din cauza aceasta apare. Nu l-au plătit până acum şi trebuie să-l plătească. Şi au avut şi un buget care în 2011 a fost mult diminuat faţă de 2010 şi au datorii rămase pe < bunuri şi servicii > care trebuie achitate anul acesta. Bugetul, încă, ar mai trebui suplimentat, dar, din păcate...", a declarat secretarul comisiei, deputatul PNL Mihăiţă Calimente. Liberalul a mai explicat că, deşi avizarea unor bugete cum este cel al SIE, stârneşte interesul mass-media, având în vedere că este vorba de un serviciu secret, de fapt cuantumul acestuia nici nu reprezintă un procent foarte mare din PIB.

"Bugetul lor, de exemplu, reprezintă 0,35 % din PIB. Şi pe operativ, ceea ce contează, 0,004 %", a mai declarat Mihăiţă Calimente, citat de Agerpres. Potrivit proiectului Ministerului Finanţelor Publice, bugetul Serviciul de Informaţii Externe pe 2012 va fi de 193.946.000 de lei, cu aproape 3,4 % mai mare decât în 2011. La capitolul "Asistenţă Socială" SIE va primi anul viitor un buget de trei ori mai mare decât în 2011, adică 2.573.000 lei.. Cheltuielile cu personalul cresc în 2012 în bugetul SIE cu aproximativ 2,81%, la valoarea de 106.229.000 de lei, iar cheltuielile cu bunuri şi servicii scad cu aproape 4,76%, suma alocată pentru 2012 fiind de 47.467.000 de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb