Iancu Guda a efectuat primul studiu de impact al blocajului autorizării noilor construcţii din Bucureşti

V.G.
Macroeconomie / 27 septembrie 2022

Iancu Guda a efectuat primul studiu de impact al blocajului autorizării noilor construcţii din Bucureşti

Aportul direct al industriilor de construcţii şi tranzacţii imobiliare la formarea PIB-ului generat în Bucureşti a scăzut de la 14,2% în 2019 la 13,3% în 2021.

Contribuţia Bucureştiului la formarea PIB-ului la nivel naţional a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021.

9 din 10 companii active în sectoarele analizate, care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, sunt expuse riscului de insolvenţă.

Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro) pentru 2022-2026.

Pierderea întreagă de valoare adaugată în economie este estimată la 52 miliarde de lei (10,4 miliarde de euro pentru 2022-2026.

Contribuţia Bucureştiului la formarea PIB-ului la nivel naţional a scăzut cu 2,4 puncte procentuale din 2019 până în 2021, estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale fiind de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro) până în 2026, arată principalele concluzii ale primului studiu de impact privind blocajul procesului de autorizare din Bucureşti, efectuat de analistul financiar Iancu Guda şi prezentat astăzi în premieră la evenimentul organizat de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB, RESIDENTIAL CONFERENCE: The Future of Quality Living, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Conform sursei citate, blocajul administrativ şi incertitudinea climatului urbanistic se reflectă şi în aportul direct al industriilor construcţiilor şi tranzacţiilor imobiliare la formarea PIB-ului din Bucureşti. Astfel, dacă în 2019, acesta se situa la 14,2%, în 2020 a ajuns la 14%, iar în 2021 la 13,3%.

La nivel naţional, industriile construcţiilor şi tranzacţiilor imobiliare au fost foarte dinamice în ultimii ani, contribuid cel mai mult la revenirea economiei după impactul pandemiei Covid-19. Aceste sectoare au înregistrat cea mai mare creştere a locurilor de muncă în 2021 comparativ cu anul 2019 (+80.703 noi locuri de muncă), cea mai mare creştere a veniturilor (+90 miliarde de lei), cea mai mare creştere a soldului activelor fixe (+44 miliarde de lei), reflectând cele mai mari investiţii comparativ cu orice alt sector de activitate. Datele statistice arată că deşi la nivel naţional a existat un trend ascendent, Bucureştiul a înregistrat o scădere considerabilă.

Având în vedere polarizarea acestui sector (95% din companii au venituri sub 1 milion euro, reprezentând 29% din total venituri), scăderea numărului de autorizaţii de construire determină ca 9 din 10 companii active în sectoarele analizate, care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, să fie expuse riscului de insolvenţă. Principala vulnerabilitate a acestor companii este dimensiunea redusă, în contextul unui grad de îndatorare foarte ridicat (aproape 80%).

Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro), în timp ce pierderea întreagă de valoare adaugată în economie este de aproximativ 52 de miliarde de lei (10,4 miliarde de euro) pentru 2022-2026, precizează sursa citată.

"Costurile de oportunitate sunt enorme, în condiţiile în care veniturile fiscale potenţiale care se pot pierde s-ar putea orienta către construcţia a 5 spitale, 5 licee şi 10 şcoli primare cu grădiniţe, în fiecare sector din Bucureşti. Alternativ, cu aceste fonduri se poate reface întreaga reţea uzată de termoficare a Bucureştiului", a declarat analistul financiar Iancu Guda în cadrul conferinţei BREC.

"Consecinţele lipsei de predictibilitate şi a blocajului administrativ pot genera pierderi financiare mai mari decât cele 10,4 miliarde de euro estimate în studiu, prin reticenţa investitorilor internaţionali şi locali în a-şi plasa capitalul în noi investiţii pe piaţa bucureşteană. Valorea acestor pierderi este imposibil de cuantificat", a declarat Despina Ponomarenco, Preşedinte Bucharest Real Estate Club.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dar Inacu uita sa zica ca:

    "valoarea / Specula" ACTIVELOR IMOBILIARE pe REGIUNI depasea cu mult valoarea GDIului NET pe REGIUNI!!! 

    Iancu uita sa zica in "analiza" ca Multe orase Romania puteau sa intre lejer in cartea recordurilor cu "panouri publicitare la imobiliare" mai ceva ca la produsele de consum sau de uz casnic. 

    Noi si China ce am putut sa facem asemenea nerusinari!!! 

    Acum sa bage paine cu sare... ajunge cate miere au inbuibat.... 

    Imobiliarsitii nu se intreaba ca supraindatorarea zonelor respective va duce la perioade depresive... nu ii intereseaza cand vand supraevaluat activele in raport cu gdpul local si veniturile locale. 

    Abea astept sa mai vad postarile imobiliaristilor pe aici. 

    Si aia cu comercial de aberau pe aici ... unde veniturile au cazut in medie deja cu 40-50-60% in unele cladiri... atentie vorbim de venit real!!! 

    The Great Fall Of China's Housing Market: Who Will Pay The Price? | Insight | China Mortgage Boycott 

    s c cret 

    1. GDP - PIB

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb