ÎCCJ A DECIS: Elena Udrea, 6 ani de închisoare cu executare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 6 iunie 2018

Elena Udrea, 6 ani de închisoare cu executare

Elena Udrea a fost condamnată, ieri, definitiv, la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute. Udrea a primit pedeapsa pentru săvârşirea a două infracţiuni: luare de mită şi abuz în serviciu.

Şapte ani. Atât a trecut de la desfăşurarea galei, în care boxeurul român Lucian Bute l-a învins pe Jean-Paul Mendy în lupta pentru titlul mondial, în versiunea IBF. Gală care s-a desfăşurat în România şi a fost organizată de Federaţia Română de Box, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării.

Eveniment în urma căruia statul român a fost prejudiciat cu 3 milioane de euro.

A fost necesară o campanie în presă, demarată în anul 2011, pentru ca în anul 2015 DNA să întocmească un dosar penal în care a urmărit tragerea la răspundere a mai multor inculpaţi, printre care şi doi foşti ministri: Elena Udrea - ministrul Dezvoltării la data comiterii faptelor, şi Ion Ariton, ministru al Economiei în aceeaşi perioadă.

A urmat un proces lung, de doi ani, în urma căruia instanţa de fond din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit că infracţiunile sunt reale, că au fost comise de inculpaţi cu gradul de vinovăţie prevăzut de Codul Penal şi că prejudiciul este unul considerabil.

În urma acestor constatări, completul de trei magistraţi din cadrul ÎCCJ a condamnat-o pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare şi la recuperarea prejudiciului de 3 milioane de euro. În cauză au mai fost condamnaţi Rudel Obreja - preşedinte al Federaţiei Române de Box la data comiterii faptei - care a primit 5 ani de închisoare, Tudor Breazu - prieten al Elenei Udrea - 3 ani de închisoare cu executare.

Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia - fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, a primit 4 ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere judiciară, iar Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naţionale de Investiţii - a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării.

În cauză a mai fost condamnat la 2 ani şi şase luni de închisoare cu suspendare şi Dragoş Mariu Botoroagă patronul unei societăţi.

Singurul care a scăpat de condamnare a fost Ion Ariton, care a fost achitat de magistraţii instanţei de fond.

Udrea, în goană după lichidităţi

Această sentinţă i-a nemulţumit pe inculpaţii condamnaţi, care au formulat apel, cererile lor fiind soluţionate în dosarul nr. 2303/1/2017 de către un complet de cinci judecători ai Secţiei Penale ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În apărarea lor în faţa instanţei de apel, inculpaţii au formulat mai multe cereri, care le-au fost respinse. Magistraţii au respins inclusiv solicitarea Elenei Udrea de a adresa, din Costa Rica, un ultim cuvânt prin intermediul mijloacelor audio-video.

Având precedentul dintr-unul din dosarele lui Liviu Dragnea, inculpaţii au solicitat, înainte de pronunţarea sentinţei în apel, ca magistraţii ÎCCJ să nu ţină cont de probele administrate în dosar şi care au fost eventual obţinute în urma celebrului protocol de colaborare între SRI şi DNA. Mai mult, avocaţii inculpaţilor au solicitat că, dacă aceste probe au fost obţinute ilegal, sentinţa dată de instanţa de fond să fie casată şi dosarul să fie trimis la DNA pentru refacerea urmăririi penale.

Parcă presimţind verdictul instanţei de apel, Elena Udrea a făcut o ultimă mutare înainte de pronunţarea sentinţei. Refugiată în Costa Rica, Udrea şi-a vândut toate acţiunile deţinute la o companie privată care operează pe calea ferată şi a retras împrumutul acordat administratorului acestei societăţi comerciale. O afacere care i-a adus în conturi 560.000 de euro şi 527.000 de lei. Sume care, dacă am fi avut o sentinţă definitivă, ar fi fost confiscate de stat în contul prejudiciului de 3 milioane de euro din dosarul Gala Bute.

Iar completul de cinci judecători ai instanţei de apel din cadrul ÎCCJ a stabilit că sentinţa de la fond este corectă.

Marţi, 5 iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare, decizia fiind definitivă. Elena Udrea a primit pedeapsa pentru săvârşirea a două infracţiuni: luare de mită şi abuz în serviciu.

Şi în privinţa celorlalţi inculpaţi, completul de cinci judecători al secţiei penale din cadrul ÎCCJ a menţinut pedepsele stabilite de instanţa de fond. Astfel, Rudel Obreja va executa 5 ani de închisoare, Tudor Breazu - 3 ani, în timp ce inculpaţii condamnaţi la pedeapsa închisorii, dar cu suspendarea executării, vor beneficia în continuare de acest privilegiu.

Rămâne de văzut dacă în cazul Elenei Udrea pedeapsa va fi efectiv executată, ţinând cont de faptul că ea are statutul de refugiat în Costa Rica şi România nu are semnat un tratat de extrădare cu acest stat din America Latină.

Elena Udrea, după condamnare: "Sistemul încă funcţionează"

Reacţiile la hotărârea de condamnare a Elenei Udrea nu au întârziat să apară. Primul care a ieşit public a fost Traian Băsescu, fostul Preşedinte al României, care a spus: "Am primit vestea cu foarte mare părere de rău. Femeia asta n-a primit geanta cu bani şi nici n-a făcut un abuz în serviciu, atât timp cât n-are o semnătură pe un document de achiziţii sau ceva. Cred că are calea revizurii. Să îşi pună avocaţii să strângă documentele şi să ceară revizuirea sentinţei. Nu aş comenta mai mult, acum. Şi eu am vrut să se facă Gala Bute, nu am zis să nu boxeze campionul mondial Bute în România. A avut avizul ministrului Justiţiei. A fost o decizie de Guvern. Îi recomand să se apare, ea decide dacă revine în ţară. Am şi vorbit cu ea. Nu e o zi bună. Pentru mine e o zi grea cu partidul, dar îmi pare rău şi de Elena Udrea".

La câteva ore după pronunţarea sentinţei, Elena Udrea a comentat pe pagina sa de Facebook: "Mulţumesc tuturor celor care aţi crezut şi credeţi în dreptatea mea, tuturor celor care m-aţi susţinut, mă susţineţi, v-aţi rugat şi vă rugaţi pentru mine. Mulţumesc presei care a dus şi duce o luptă mai aprigă şi mai determinată pentru adevăr şi pentru oprirea abuzurilor din România, decât o duc aleşii poporului, cei care ar avea obligaţia să o facă.

Sistemul încă există şi funcţionează, Protocoalele şi culoarele din justiţie sunt în continuare eficiente, sunt încă judecători şi procurori care execută ordinele şi comenzile generalilor SRI.

Până decid ce voi face în continuare, vă rog să acceptaţi că nu voi face nicio declaraţie.

Doamne-ajută tuturor!"

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cel mai probabil, nu va face parnaie in Romania. Exact pentru atingerea acestui obiectiv, ea a si decis sa nasca in Costa Rica.Iar la demnitatea ei, ea putea fi însămânţată oriunde, locul nefiind cu nimic important pentru ea.

    Prafului de pe tobă.

    M-am băgat în ceață cu generali Sri. 

    Statul nu recupereaza nimic. Elena nu va face nicio zi de puscarie. O condamnare care nu aduce nimic folositor pentru bugetul de stat si nici pentru scopul final al pedepsei. Elena nu se va reeduca, asa cum se spune ca este scopul final al unei pedepse. Ea continua sa macane si sa ameninte din Costa Rica institutiile de forta ale statului.

    1. Instituțiile de forță ale statului au condamnat-o pentru o găinărie.

      Raptul miliardelor de la Ministerul Dezvoltării, cu firmele mafiei securiste, rămâne să fie investigat de istorici. 

      la nea Cutare still ca a pus termopane la matusa. La.dumneaei ce s-a intamplat. Cand nea Mugurel primeste indemnizatie desi scrie clar ca se da la pensionare:-) e la categoria stiri de la Las Fierbinti

      Jaful de milioane de EURO din Gala Bute este o gainarie?!

      Telegondolele, pârtiile de schi la șes, terenurile de fotbal în pantă, patinoarele din sate părăsite, parcurile din pădure au păpat miliarde.

      În consecință, PDL-ul s-a ascuns sub denumirea ARD, iar apoi s-a infiltrat în PNL.

      Securitatea să ne lase, fraudele mafiei securiste trebuie anchetate, iar prejudiciile, recuperate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb