Fostul preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a pierdut, ieri, orice speranţă de a-şi petrece Crăciunul şi sfârşitul de an în libertate. Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins contestaţia în anulare făcută de Liviu Dragnea împotriva deciziei de condamnare, din 27 mai, prin care instanţa a dispus ca fostul şef al PSD să execute 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia de ieri este definitivă. ÎCCJ a respins şi contestaţiile formulate de Olguţa Şefu şi Floarea Alesu, care au fost condamnate şi ele în respectivul dosar.
Pe de altă parte, un complet de 5 judecători de la ÎCCJ a admis în principiu recursul în casaţie formulat de Liviu Dragnea, dar a stabilit ca termen pentru judecarea acestei căi extraordinare de atac data de 14 ianuarie 2020.
Acest lucru înseamnă că fostul preşedinte al PSD îşi va petrece Crăciunul şi Revelionul în spatele gratiilor de la Penitenciarul Rahova, acolo unde îşi execută pedeapsa stabilită de instanţa supremă în urmă cu şase luni.
Atât în contestaţia în anulare, cât şi în recursul în casaţie, avocaţii lui Liviu Dragnea au invocat constituirea nelegală a completului de la instanţa de apel, care ar fi fost alcătuit prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii şi ale colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ce nu au fost făcute publice, nefiind publicate în Monitorul Oficial.
Practic, avocaţii lui Dragnea au invocat aceleaşi motive precum cele de care s-a folosit judecătoarea Camelia Bogdan la Curtea de Apel Bucureşti, cea din urmă obţinând anularea hotărârii din 2018 a Secţiei pentru judecători a CSM privind componenţa completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a hotărârilor colegiului de conducere al instanţei supreme privind numărul şi tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători pentru anul 2019. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este însă definitivă.
Amintim că Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, în 27 mai, de către un complet de cinci judecători din cadrul ÎCCJ la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. În acest dosar, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
Conform rechizitoriului, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman, a arătat DNA.
Potrivit procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.