ÎCCJ A DECIS ÎN CAZUL DESCHIS DE PIPEREA: Raportul asupra recursului din procesul cu cele 8 bănci - admisibil

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 octombrie 2018

Raportul asupra recursului din procesul cu cele 8 bănci - admisibil

Raportul Parakletos asupra recursului formulat în procesul deschis împotriva celor opt banci comerciale care au acordat credite în franci elveţieni (CHF) a fost declarat admisibil, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), după cum a anunţat avocatul Gheorghe Piperea, preşedintele Asociaţiei, pe pagina sa de Facebook. Domnia sa a menţionat: "Nu înseamnă că am câştigat, ci doar că putem să mergem mai departe, la analiza în camera de consiliu a raportului şi, ulterior, la ju­decata pro­priu-zisă a cauzei.

Banii de cheltu­ieli de judecată ne-au fost traşi din cont, pe neanunţate (ca să mă exprim eufemistic), dar dacă vom fi câştigat, măcar o casare cu trimitere, o sa îi luam înapoi, cu dobânzi".

În luna mai, Gheorghe Piperea a depus o cerere de recurs împotriva deciziei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care Asociaţia Parakletos a deschis proces împotriva celor opt bănci. În cadrul acestuia, reclamanta a solicitat instanţei de judecată să dispună încetarea practicilor comerciale înşelătoare, cu consecinţa îngheţării cursului de schimb leu/CHF pentru toate contractele de credit acordate în moneda elveţiană.

Recursul urmează să fie soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cererea de recurs, avocatul Piperea solicită casarea deciziei atacate şi trimiterea cauzei spre o nouă judecată instanţei de apel, cerând să se constate că instanţa de apel a aplicat greşit legea în soluţionarea excepţiei inadmisibilităţii. Instanţa a încălcat regulile de procedură, iar hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material, arată cererea de recurs.

Amintim că avocatul Piperea a pierdut, la Curtea de Apel Bucureşti, acest proces colectiv.

Procesul a fost pierdut şi pe fond, în urmă cu un an, în favoarea băncilor, ulterior Asociaţia Parakletos făcând apel.

Printre altele, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că Parakletos are de achitat băncilor reclamate cheltuieli de judecată în sumă de aproape 90.000 de lei, care se adaugă la cheltuielile solicitate pe fond, de circa 60.000 de lei.

Băncile reclamate sunt Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank România, Banca Românească, OTP Bank România, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, Credit Europe Ipotecar IFN, iar obiectul contractului este reprezentat de practicile comerciale considerate incorecte din contractele de credit în CHF încheiate de instituţiile financiare menţionate mai sus. Pe lângă cele opt bănci, Banca Naţională a Româ­niei (BNR) fusese şi ea acţionată în judecată, în acelaşi dosar, dar instanţa a eliminat Banca Centrală din această cauză.

Potrivit avocatului Piperea, printre practicile considerate înşelătoare invocate în dosarul din justiţie se numără vânzarea creditelor în moneda elveţiană (CHF) unei nişe restrânse de persoane.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Corb la corb ...

    1. Acum, poate poate se va schimba ceva în bine... Dar nu prea cred... În Europa de deciziile CJUE au fost puse în aplicare. Mii de oameni și-au recuperat viata și demnitatea... La noi NU! Instanțele din Ro, în special cele din București au lucrat pentru bănci și Isărescu... Rușine să le fie!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb