ÎCCJ a stabilit primul termen al apelului în dosarul "Bombonica"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 20 septembrie 2018

ÎCCJ a stabilit primul termen al apelului în dosarul "Bombonica"

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că, în 8 octombrie, va avea loc primul termen al apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a judeţului Teleorman. Acest dosar este cunoscut şi sub denumirea de dosarul Bombonica, deoarece unul dintre inculpaţi este Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea.

În primă instanţă, completul de trei judecători din cadrul ÎCCJ l-a condamnat, în 21 iunie, pe Liviu Dragnea, şeful PSD, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu. În acelaşi dosar Liviu Dragnea a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la fals intelectual. Totodată, instanţa de fond a anulat suspendarea executării din dosarul "Referendumul".

Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitarea liderului PSD.

Cererile de apel din acest dosar vor fi judecate de un complet alcătuit din cinci judecători, condus de magistratul Iulian Dragomir.

Primele cercetări în acest dosar au fost făcute de procurorii DNA în decembrie 2013, după ce au înregistrat o sesizare din oficiu în care se spunea că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, des-făşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman.

DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. Şeful PSD mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Dosarul a iscat un întreg scandal între Liviu Dragnea şi Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, după ce aceasta a solicitat magistraţilor să motiveze până la 1 septembrie toate sentinţele apelate. Liviu Dragnea a declarat: "Am văzut-o pe doamna Tarcea, preşedinta Curţii Supreme. Pentru mine a fost mai mult decât şocant să citesc şi ulterior să urmăresc ce a spus cu presiune clară asupra judecătorilor. A spus-o cu subiect şi predicat că se face presiune să se facă motivarea mai repede, să se facă presiune să se facă procesul mai repede şi că acum sunt în căutare de judecători să se găsească minimum trei din cinci".

Referitor la acuzaţiile aduse, Cristina Tarcea a replicat: "Se pare că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare marea maşină a manipulării. Şi de ce spun asta? Pentru că mi se impută faptul că am pus presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat ca în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motivat hotărâ-rile restante. Subliniez: hotărârile res-tante. De ce spun că este o manipulare? La data de 1 martie a fost analizată în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii candidatura fostului preşedinte al Secţiei penale pentru a fi reînvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat Inspecţia Judiciară pentru redactarea hotărârilor restante. Să înţeleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor? Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu".

Într-un răspuns transmis în urma unei solicitări formulate de Ziarul BURSA, document pe care l-am publicat luna trecută, ÎCCJ arată că în această vară magistraţii Înaltei Curţi au fost nevoiţi să motiveze 27 de sentinţe, dar că din acestea doar 6 erau apelate, printre acestea din urmă fiind şi hotărârea pronunţată în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

În motivarea deciziei din 21 iunie, doi dintre cei trei judecători ai completului instanţei de fond "apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de func-ţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floa-rea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu (...) În reuşita demersului său infracţional, inculpatul Drag-nea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb