Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, printr-o decizie pronunţată ieri, rejudecarea de către Curtea de Apel Bucureşti a dosarului privind anularea acordurilor petroliere pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist în zonele Bârlad, Vama Veche, Costineşti, Adamclisi.
Acordul petrolier pentru zona Bârlad a fost emis prin Hotărârea de Guvern 2238/2004 pentru compania Regal Petroleum. Prin Ordinul ANRM 25/2011 acordul petrolier a fost transferat către compania Chevron. Acordurile petroliere pentru zonele Vama Veche, Costineşti, Adamclisi au fost emise prin Hotărârile de Guvern 188/2012, 189/2012 şi 190/2012 pentru compania Chevron.
În anul 2012 ONG-urile România Dreapta, Greenpeace România, Euro Agora şi Salvaţi Bucureştiul au solicitat Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul 5347/2/2012, anularea celor patru acorduri petroliere. Motivele invocate au fost emiterea acordurilor petroliere în lipsa unei legislaţii care să permită în procedura de evaluare a impactului asupra mediului prevenirea contaminării mediului şi în special a contaminării apei potabile, precum şi emiterea acordurilor petroliere în lipsa prevederilor legale de informare a populaţiei şi în special a comunităţilor locale.
În cursul judecării cauzei, ONG-urile au solicitat depunerea de către Guvern a întregii documentaţii pe care Regal Petroleum / Chevron le-au depus în cadrul apelului de ofertă şi constatarea unui nou motiv de nulitate a acordurilor petroliere, faptul că prevăd explorarea şi exploatarea gazelor neconvenţionale, deşi Legea petrolului nu prevede decât explorarea şi exploatarea gazelor convenţionale, prin urmare a fost depăşit cadrul Legii petrolului.
Curtea de Apel a respins acţiunea ONG-urilor, reţinând că nu s-a făcut dovada că acordurile petroliere permit explorarea şi exploatarea gazelor de şist, nici a prejudiciului pentru mediu al explorării şi exploatării acestora. Instanţa a decis că nu se impune depunerea la dosarul cauzei a întregii documentaţii din cadrul apelului de ofertă, iar motivul privind depăşirea cadrului Legii petrolului a fost formulat tardiv.
Prin decizia pronunţată ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că este necesar ca Guvernul să depună la dosarul cauzei întreaga documentaţie din cadrul apelului de ofertă şi că motivul privind depăşirea cadrului Legii petrolului nu a fost formulat tardiv.
În concluzie, după depunerea întregii documentaţii, va fi rejudecat dosarul, inclusiv motivul privind depăşirea cadrului Legii petrolului.
După redactarea deciziei Înaltei Curţi, dosarul va fi înapoiat Curţii de Apel Bucureşti, unde judecata va fi reluată.