ÎCCJ: Ghiţă are voie să exercite funcţia de deputat şi să se deplaseze pe teritoriul ţării

Elena Deacu
Anticorupţie / 3 iulie 2015

Actualizare 13:27 Directorul România TV, la ieşirea de la DNA: "M-au întrebat de Ghiţă"

Directorul general al România TV(RTV), Alexandru Iacobescu, a declarat vineri, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, unde a fost audiat în calitate de martor, că procurorii au fost interesaţi de relaţia lui cu deputatul Sebastian Ghiţă.

"M-au întrebat de relaţia mea cu domnul Ghiţă", a declarat Alexandru Iacobescu, răspunzând unor întrebări.

Alexandru Iacobescu a fost audiat în calitate de martor în dosarul lui Iulian Herţanu, acesta fiind una dintre persoanele pe conturile căreia procurorii DNA Ploieşti au dispus instituirea sechestrului asigurător, ca de altfel şi pe conturile societăţii care deţine licenţa pentru televiziunea România TV.

---

Actualizare 11:54

Înalta Curte a decis că Sebastian Ghiţă îşi poate desfăşura activitatea în calitatea de deputat în Parlament şi i-a extins acestuia limita în care are voie să se deplaseze la tot teritoriul ţării.

Hotărârea ÎCCJ este definitivă.

"Admite plângerea formulată de inculpatul Ghiţă Sebastian împotriva ordonanţei din 24 iunie 2015 emisă în dosarul nr.218/P/2014 (...). Modifică conţinutul controlului judiciar faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian după cum urmează: - extinde limita teritorială pe care inculpatul are obligaţia de a nu o depăşi decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent de la teritoriul localităţii Ploieşti la teritoriul României; - înlătură obligaţia de a nu desfăşura activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României. Menţine celelalte obligaţii din conţinutul controlului judiciar", se arată în minuta ÎCCJ.

În 24 iunie, DNA a informat că procurorii au dispus faţă de Sebastian Ghiţă, cercetat în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului, modificarea condiţiilor controlului judiciar, având printre obligaţiile suplimentare să nu desfăşoare activitate în calitatea de deputat şi să nu părăsească localitatea Ploieşti.

Acestora li se adaugă obligaţiile anterioare, respectiv: să se prezinte la DNA Ploieşti ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat, să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

DNA preciza că măsura controlului judiciar cu noile obligaţii se aplică începând din 24 iunie până la 14 august, când expiră durata măsurii.

Obligaţiile suplimentare din conţinutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acţiunii penale faţă de Sebastian Ghiţă pentru trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.

Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

---

Actualizare 11:45 Ghiţă, despre împrumutul dat lui Iacobescu: "O chestiune ce a avut loc între două persoane fizice"

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat vineri, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, unde a stat timp de aproximativ o oră, că a verificat aspecte din cuprinsul dosarului în care este urmărit penal şi că a dat o scurtă declaraţie procurorilor, acesta refuzând să răspundă întrebărilor referitoare la împrumutul de 90 milioane de euro pe care i l-a acordat directorului general al RTV, Alexandru Iacobescu.

Deputatul Sebastian Ghiţă a reiterat, în cadrul unor declaraţii, că măsura prin care i se interzice exercitarea funcţiei de parlamentar poate avea efecte negative pe termen lung, el arătând că deputaţii din Comisia juridică au elaborat un punct de vedere prin care susţin că mandatul unui parlamentar nu poate fi întrerupt.

"Comisia Juridică mi-a trimis un document pe care l-am depus la ÎCCJ în care poziţia mea e susţinută şi vizează în primul rând chestiunea cu întreruperea mandatului unui parlamentar şi împiedicarea acestuia de a participa la lucrările Camerei (....) Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a elaborat un document în care precizează că poziţia sa e că mandatul unui parlamentar nu poate fi întrerupt şi că nu i se poate interzice accesul la lucrările Camerei", a declarat Ghiţă.

De asemenea, Sebastian Ghiţă a refuzat să comenteze aspectele care vizau împrumutul de 90 de milioane euro pe care acesta i l-a acordat directorului general al RTV, Alexandru Iacobescu, punctând că aceasta este o chestiune care a avut loc între două persoane fizice.

---

Actualizare 10:02 Directorul România TV, prezent la DNA Ploieşti

Directorul postului de televiziune România TV (RTV), Alexandru Iacobescu, s-a prezentat vineri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, unde va fi audiat de procurori în calitate de martor în dosarul Herţanu, transmit surse din presă.

---

Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat vineri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, unde va fi audiat în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, transmit surse din presă.

Sebastian Ghiţă este acuzat în acest dosar de săvârşirea mai multor fapte penale între care acelea de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi coruperea alegătorilor.

Sebastian Ghiţă este cercetat sub control judiciar în acest dosar, procurorii DNA Ploieşti dispunând săptămâna trecută extinderea măsurii sechestrului asigurator în cazul lui Ghiţă şi interzicându-i acestuia să părăsească Ploieştiul şi să-şi exercite funcţia de deputat, decizia fiind luată în cadrul măsurii controlului judiciar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb