Identificarea digitală a persoanelor fizice - măsură dorită de MF în Codul Fiscal

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 1 august 2024

Sursa: facebook / Marcel Bolos

Sursa: facebook / Marcel Bolos

English Version

Utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la codul numeric personal, opţiunea de a alege modalitatea de plată a taxelor şi modernizarea vânzării bunurilor confiscate prin licitaţii online reprezintă măsurile pe care Ministerul Finanţelor le doreşte a fi incluse în Codul Fiscal, în scopul accelerării recuperării de la contribuabili a datoriilor către bugetul de stat. În ceea ce priveşte persoanele fizice acestea ar urma să utilizeze un număr de identificare digitală în locul CNP-ului atunci când vor interacţiona cu autorităţile fiscale. Practic, este vorba despre un alt cod unic pentru dovedirea identităţii persoanei în relaţia cu statul, ceea ce ar putea fi mai sigur şi mai simplu de gestionat în mediul digital.

Ministerul Finanţelor a pus, ieri, în dezbatere publică proiectul de act normativ prin care aduce o serie de modificări şi completări Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislaţiei fiscale, astfel încât gradul de colectare şi conformare la plată să crească.

Printre modificări se mai regăsesc acordarea eşalonării la plată în formă simplificată, inclusiv pentru obligaţiile fiscale cu reţinere la sursă, în anumite condiţii, precum şi posibilitatea plăţii obligaţiilor fiscale în conturile de venituri bugetare aferente fiecărui tip de obligaţie fiscală. Se propune totodată simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate şi confiscate.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a precizat: "Efectul sinergic al tuturor măsurilor pe care le implementăm pentru a ţine sub control evaziunea fiscală va fi vizibil în contul de execuţie bugetară. Din experienţa noastră, în combaterea evaziunii fiscale şi având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcţii, pentru a monitoriza şi reveni la normalitate. Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite şi taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obţinut rezultate semnificative. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanţele bugetare, să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor şi astfel să generăm finanţări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice".

Una dintre principalele propuneri este eşalonarea datoriilor fiscale, inclusiv pentru acele taxe care sunt colectate direct la sursă, cum ar fi impozitele pe salarii. Practic, dacă o firmă are dificultăţi financiare temporare şi nu poate plăti toate taxele dintr-o dată, aceasta va putea plăti în rate, dar trebuie să achite măcar 15% din suma totală datorată de la început.

Proiectul de act normativ propune o nouă metodă de plată a taxelor, oferind contribuabililor opţiunea de a alege cum să facă aceste plăţi: fie într-un cont unic, fie în conturi separate pentru fiecare tip de obligaţie fiscală. Aceasta ar putea simplifica procesul pentru cei care au mai multe tipuri de taxe de plătit.

În iniţiativa legislativă, Ministerul Finanţelor propune ca firmele să poată comunica online cu autorităţile fiscale şi să îşi exprime acordul pentru debitele automate din conturile bancare pentru plata taxelor. Astfel, în momentul în care o taxă devine scadentă, suma va fi retrasă automat din contul firmei. Prin manifestarea opţiunii de plată recurentă, contribuabilii/plătitorii sunt de acord, ca la împlinirea termenelor de plată, să fie debitat contul bancar în limita sumelor aferente achitării obligaţiilor fiscale declarate, a ratelor cuprinse în graficele de eşalonare, precum şi a altor obligaţii care reprezintă condiţie de menţinere a valabilităţii înlesnirii la plată acordate.

Totodată, reprezentanţii Ministerului Finanţelor doresc să simplifice procedurile de valorificare a bunurilor sechestrate şi confiscate. Proiectul de act normative propune simplificarea principiilor de valorificare a bunurilor la licitaţie, având drept scop, pe de o parte, flexibilizarea condiţiilor de participare la licitaţie, iar pe de altă parte, crearea cadrului legal pentru efectuarea publicităţii bunurilor prin platforme specializate, precum şi pentru digitalizarea activităţii de organizare a licitaţiilor prin platforma on-line.

O altă modificare se referă la micşorarea plafoanelor existente în vigoare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în cazul debitorilor care au înfiinţate popriri asupra disponibilităţilor băneşti, până la emiterea deciziei de ridicare a acesteia, având în vedere gradul scăzut de recuperare a datoriilor, ca urmare a faptului că lichidităţile financiare ale acestora nu se rulează prin conturile bancare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Musteste de autoritarianism tara asta. Casele amaratilor de marcat trimit date in cont real stapanitorilor, curierii raporteaza cine cat si-a cumparat si tot nu se satara de spionat si de intrat in viata privata a oamenilor.

    Desigur, tu daca vrei sa aflii ceva despre functionarea statului asta mafiot primesti un non-raspuns in 30 de zile. 

    toti evazionistii tipa acum.in rest masuri de bun simt.

    1. ...sa recuperezi N milioane de euro de la voiculescu & altii? sa faci toate companiile de stat sa-si plateasca datoriile la stat? exemplele pot continua..

      Statul o sa-ti blocheze conturi+carduri cu un simplu clic.ca asa vor ei.plus ca fiscul va sti tot ce vinzi si cumperi,cat cheltuiesti si cat castigi.daca-ti blocheaza id-ul,adio benzina,vacante,berici,papica etc.ai deci dreptate.masuri de bun simt.

      avand in vedere ca platesti folosind cardul, deja stie cand ai cumparat, unde si ce suma, trebe doar sa interogheze datele bancii.

      La fel daca ai datorii la anaf si folosesti carduri/conturi bancare sunt blocate cand vrea anaful. So nimic nou. 

      Vrei nu vrei evoluam si traseul banilor trebe urmarit mai in amanuntime.

    Da, marii evazionisti sunt aia care cumpara de 100 lei. Cum o sa mai recitam noi un cod invatat sa ne luam tigari.

    Intre timp gap-ul pe TVA e tot 30%, adica de sute de ori ce incearca astia sa colecteze de la noi. Anaf-ura lor, ce au facut sa faca o diferenta reala? 

    Un mare abuz de a ne controla . Din prea multa grija fata de noi pe care ne o arata și cum ne invrajbeste unul fata de altul prin felul cum lasa de înțeles ca unii avem pt ca nu plătim taxe , vom ajunge chiar sclavi legați deja în lanțuri și sa ne cumpărăm chiar și mâncare ca pe vremea lui Ceaușescu pe ascuns. Ca sa plătim pt războaie și mafia din conducerea ue. Grija excesiva nu e buna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb