Constantin Istrate este a cincea dintre persoanele suspectate de crime politice în anii regimului comunist din ţara noastră, numele lui fiind făcut public astăzi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Institutul a depus, în această dimineaţă, plângere penală pe numele lui Istrate la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
Constantin Istrate (88 de ani) a fost locţiitor al comandantului de la Colonia de Muncă Oneşti şi al celui de la Penitenciarul Gherla. Istrate este acuzat că ar fi recurs la torturi şi pedepse brutale şi că ar fi aplicat un regim de detenţie care a provocat moartea a peste 200 de deţinuţi politic.
Până în prezent, au fost demascaţi de IICCMER patru şefi de penitenciare al căror regim ar fi dus la moartea a sute de deţinuţi. Primul a fost Alexandru Vişinescu, trimis deja în judecată. El a condus penitenciarul de la Râmnicu Sărat şi este învinuit de moartea a cel puţin 12 deţinuţi politic.
Următorul a fost Ioan Ficior, comandant al lagărului de la Periprava, suspectat că a dat ordine care au dus la decesul a peste 100 de persoane.
Al treilea presupus torţionar, Iuliu Sebeştin, a fost "reeducator" la Penitenciarul din Gherla, la mijlocul anilor '50, şi a decedat în octombrie 2013.
Al patrulea nume pe lista IICCMER este Florin Cormoş, care a condus lagărul de muncă de la Cernavodă şi care ar purta responsabilitatea pentru moartea a 115 deţinuţi.