ILIE ŞERBĂNESCU: "Guvernul face cadouri nemeritate băncilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 ianuarie 2014

"Guvernul face cadouri nemeritate băncilor"

Iniţiativele pe care Guvernul intenţionează să le adopte sunt cadouri făcute băncilor fără ca acestea să merite, spune analistul economic Ilie Şerbănescu, făcând referire la pachetul de măsuri care vizează, printre altele, plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea comisioanelor interbancare.

Analistul dezaprobă dobânzile practicate de băncile din ţara noastră, precizând: "Ceea ce fac băncile străine la noi se numeşte jaf. Diferenţa de 6-7 puncte procentuale dintre marjele de dobânzi practicate la credite şi cele aferente depozitelor este un lucru criminal, iar faptul că Banca Naţională a României acceptă aceste marje este trădare naţională. În condiţiile în care băncile au redus dobânzile la depozite fără să coboare şi dobânzile la credite şi nu mai acordă dobânzi pentru conturile curente, noile măsuri ale Guvernului, de genul celei care limitează plăţile în numerar, nu sunt decât cadouri făcute băncilor. Acest lucru se numeşte trădare".

Ilie Şerbănescu opinează că oamenii nu ar trebui să lucreze cu băncile pentru că aşa prevede legea, ci pentru că aceasta este opţiunea lor.

Domnia sa mai consideră că reducerea comisioanelor interbancare nu va conduce şi la reducerea comisioanelor impuse de bănci clienţilor lor.

Bogdan Chiriţoiu: "În principiu, este bine să bancarizăm economia"

Guvernul are câteva iniţiative în vederea combaterii evaziunii fiscale, printre care limitarea tranzacţiilor în numerar şi interzicerea efectuării de tranzacţii cu imobile şi autoturisme utilizând plata cu bani cash. În Ordonanţa de Guvern care va promova aceste măsuri va fi prinsă şi iniţiativa Consiliului Concurenţei (CC) care vizează reducerea comisioanelor interbancare.

Preşedintele CC Bogdan Chiriţoiu ne-a spus că avantajul implementării acestora pentru economie este reducerea utilizării cashului, măsurile anunţate fiind "tentante pentru bănci", pentru că vor obliga mulţi oameni să lucreze prin intermediul instituţiilor bancare.

În acest context, Bogdan Chiriţoiu ne-a explicat: "Guvernul cuplează iniţiativele sale cu propunerea noastră de anul trecut, când am lansat un studiu pe piaţa cardurilor din România. Comisia Europeană (CE) a constatat că sunt prea mari comisioanele în Europa. De asemenea, noi am observat că nivelul de 1-1,1% - comisionul practicat între bănci - nu este justificat de costurile instituţiilor bancare, fiind unul dintre cele mai mari din Europa.

CE vrea ca anul acesta să introducă limitele maxime de 0,2-0,3% la tranzacţiile transfrontaliere, iar după doi ani aceste comisioane să fie aplicate şi pe tranzacţiile interne. Câteva state deja au făcut acest lucru şi am dori să facem şi noi la fel, pentru a reduce costurile tranzacţiilor cu cardul şi pentru a face cardurile să fie mai ieftine şi mai larg acceptate de comercianţi. În principiu, este bine să bancarizăm economia".

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, în urma aplicării noului pachet legislativ, "toată lumea ar avea de câştigat": "Dacă limităm plafoanele dar creştem utilizarea cardurilor, putem face un sistem în care băncile pierd din comision dar câştigă din mai larga utilizare a cardurilor, comercianţii câştigă din faptul că este comisionul mai mic, iar pentru cetăţeni este mai sigur că pot utiliza mijloace electronice de plată".

Preşedintele CC ne-a mai spus că se intenţionează introducerea unor sancţiuni pentru comercianţii care nu au POS. Acum, există obligaţia ca agenţii economici din sectorul comerţului care au o cifră de afaceri mai mare de 100.000 de euro pe an să deţină POS, însă nu există nicio sancţiune pentru încălcarea acestei prevederi.

Consiliul Concurenţei a declanşat, în 2011, o investigaţie pe piaţa serviciilor de plăţi bancare, ce a urmărit patru direcţii principale, una dintre acestea fiind modul de determinare a comisioanelor interbancare pe piaţa cardurilor de plată.

Dănescu, ARB: "Reglementarea limitării comisioanelor interbancare trebuie să ţină cont de proiectul Directivei Europene în domeniu"

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a declarat că proiectul de Ordonanţă pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, care vizeză inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile de debit şi credit, se află în analiza instituţiilor de credit, "opinia comunităţii bancare urmând să fie remisă MFP până la încheierea perioadei oficiale de consultare publică".

"Instituţiile de credit consideră că este nevoie de o perioadă de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.

În ceea ce priveşte limitarea comisioanelor interbancare, apreciem că ar trebui efectuată o analiză a nivelului de acceptare a plăţii cu carduri şi a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare.

O eventuală reglementare a limitării comisioanelor interbancare ar trebui să ţină cont de forma finală a propunerii de directivă care este în discuţie la nivel european", ne-a mai spus Florin Dănescu.

Guvernul intenţionează să limiteze comisioanele interbancare pentru operaţiunile realizate cu carduri de debit la 0,2% din valoarea tranzacţiei, iar pentru cele cu carduri de credit la 0,3% din această valoare.

Nerespectarea acestei măsuri ar urma să fie sancţionată cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 200.000 de lei.

Florian Libocor: "Cred că este necesară o abordare prudentă pentru a găsi o soluţie optimă"

În opinia lui Florian Libocor, economist şef în cadrul BRD Societe General, "demersul este unul de natură să genereze efecte benefice atâta vreme cât nu va începe prin a genera şocuri şi reacţii adverse".

Domnia sa ne-a precizat: "Cred că este necesară o abordare prudentă pentru a găsi o soluţie optimă. În acest sens, avem deja un reper şi anume un nivel de 0,8% pentru state ca Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie (n.r. în ceea ce priveşte comisioanele interbancare). Mai mult, ar fi benefic să ţinem seama de faptul că avem un spaţiu economic în care circulă mai multe monede (...), avem sisteme bancare în care gradul de bancarizare este vizibil diferit, discutăm de introducerea unei modificări consistente a unui tip de venit după ce anul financiar a început şi proiecţiile de bugete au fost făcute (...) etc. Cred că direcţia în care mergem este aceea de aliniere la normele şi condiţiile europene, însă, ca şi în alte situaţii, o aliniere graduală este mai fezabilă, implică şocuri mai mici şi mai uşor de gestionat şi este uşor de ajustat din mers".

MasterCard: "Noile măsuri ar putea creşte costurile de utilizare pentru posesorii de carduri, iar investiţiile instituţiilor financiare în dezvoltarea infrastructurii de plăţi s-ar putea reduce"

Comisioanele interbancare sunt esenţiale pentru ca sistemele de plăţi cu cardul să funcţioneze eficient pentru toate părţile implicate - posesori de carduri, retaileri, emitenţi şi instituţiile acceptatoare -, este de părere Cătălin Creţu, director regional pentru România şi Croaţia al Visa Europe, considerând că este prea devreme pentru a face alte comentarii.

În acelaşi timp, reprezentanţii MasterCard "împărtăşesc preocupările autorităţilor de a reduce nivelul comisioanelor de interchange pentru a stimula plata cu cardul pe plan local".

Compania atrage atenţia asupra faptului că aceste măsuri ar putea duce la creşterea costurilor de utilizare pentru posesorii de carduri şi la reducerea investiţiilor instituţiilor financiare în dezvoltarea infrastructurii de plăţi.

Cosmin Vladimirescu, general manager România şi Moldova în cadrul MasterCard, susţine: "Din experienţa de pe alte pieţe, comercianţii nu transferă beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic către consumatorul final, prin preţuri mai scăzute la produse, în schimb există pericolul real ca acelaşi consumator să plătească mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plată electronice. În plus, diminuarea veniturilor pentru instituţiile financiare va avea ca efect direct încetinirea ritmului de investiţii în infrastructură, împiedicând dezvoltarea sistemului de plăţi electronice în România, ce reprezintă în jur de 5% din totalul plăţilor".

Conducerea Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) consideră că este devreme pentru a discuta despre efectele pe care proiectul în cauză le va genera în sectorul comerţului, opinând că, prin scăderea plafoanelor la plăţile în numerar, băncile vor avea de câştigat.

Pachetul de măsuri privind modificarea sistemului de penalităţi la plata datoriilor bugetare, limitarea comisioanelor interbancare, plafonarea plăţilor în numerar, îmbunătăţirea procedurii de rambursare a TVA urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, potrivit premierului Victor Ponta, care a precizat că proiectul de Ordonanţă ar fi urmat să fie discutat într-o primă lectură în şedinţa Guvernului de ieri.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. de ce nu se pune CEC-ul sau EXIMBANK-ul, banci de stat, sa dea credite cu nemiluita cu marje de doar 1%? CE LE OPRESTE?

    e usor sa dai cu bata in banci, nu-i asa, domnule cabotin? dar ele ce sa faca atunci cand clientii nu le aduc banii? de unde sa acopere riscul daca nu din diferenta de dobanda? 

    va lipseste orice imaginatie. 

    1. anul 2009. O banca vrea/trebuie sa mearga la bursa. Raport financiar 2008 castig (Retun on E quity) > 50% , adica la 100 Euroni primesti 50 Neuroni si un pic de cheltuieli. 2011 sef de trib al respectivei banci spune ca R omania face probleme. Sfarsitul anului 2011 acelasi sef de trib declara in loc de "da-i .........mea de prosti" in est au fost invatati cu brutalitaea. Intrebare retorica: esti o bruta mica sau una mare?

      Alex, 

      Maestrul Ilie Serbanescu are dreptate, si anume: 

      1) daca bancile dau credite cu dobanzi mari din banii deponentilor; 

      2) atunci trebuie - musai - ca si dobanzile la depozite sa fie la fel de mari .... pentru ca altfel avem de-a face cu o escrocherie si nicidecum cu o piata financiara sanatoasa ! 

      Alex, 

      dar daca bancile dau credite: 

      1) nu din banii "atrasi" cu o dobanda de cacao de la deponenti (de la cei care economisesc ca prostii, in loc sa se apere de inflatia galopanta ......... ascendenta); 

      2) ci din banii atrasi de la tiparnita BNR, adica din Bugetul Public; 

      3) asta inseamna ca falimentul-pierderile din diferentialul de dobanda practicat de BNR, vor fi iarasi subventionate de catre STAT-PUBLIC ......... prin toate mijloacele vizibile si invizibile ! 

      Schimba-ti numele in Perplex; asa iti mai justifici judecata: de ce oare banca X ar trebui sa-si acopere pierderile/problemele pe care le are pentru creditele date "cu buletinul" taindu-mi mie dobanzile pentru banii /depozitele fara de care ea nu ar putea trai (mai ales acum cand - nemaifiind profitul dorit, rechinii internationali/bancile mama, nu la mai dau capital). Mai pe sleau: daca eu sunt furat in magazin si nu mai am bani de cumparaturi, ai considera normal sa te fur si eu ca sa-mi fac cumparaturile?.

      Ai ramas perplex? 

      Esti angajat la vre-o BANCA ??? Dupa aceasta remarca sa te astepti ca-ti mareste salarul.incepand cu 01.02.201X D-nul Ilie Serbanescu are perfecta dreptate. asa ca las-o "balta" cu argumentele....

      nu va deschideti fiecare cate o banca, dragii mei, daca e asa de simplu? ati fi cu totii bogati. cat despre competenta lui ilie serbanescu, un guralist de mucava, s-a vazut in vremea in care a fost ministru de finante. fumuri in cap si competenta - ioc. bai, afacerile se fac pentru profit, nu pentru caritate, oricat de urat suna asta. statul are bancile lui, are posibilitatea de a acorda garantii de stat cu nemiluita (vezi prima casa, prima rabla etc.) asta DACA AR AVEA INCREDEE IN DEBITORI. dar nici statul nua re incredere in proprii lui cetateni, ins chimb se rasteste la banci sa aiba incredere. ramaneti in Romania, ca nu meritati altceva.

      Alex, 

      Se pare ca tu confunzi = identifici "profitul" obtinut dintr-o escrocherie, dintr-un furt, si/sau printr-un abuz cu: 

      O AFACERE ! 

      Asta da mentalitate tipic romaneasca ! 

      Alex, 

      Da, intradevar! 

      Maestrul Ilie Serbanescu nu a fost potrivit pentru postul de perceptor .......... si nici pentru postul de vanzator-privatizator. 

      De-a sta s-a si retras - pentru ca era UN ADEVARAT TEHNO_CRAT - din functiile publice-politice respective. 

      Fiind un foarte bun FINANTIST-MONETARIST, ar fi fost insa potrivit pentru postul de GUVERNATOR DE BANCA CENTRALA.  

      pentru ca socoteala datului din gura de acasa nu s-a potrivit cu socoteala faptelor din targ. in rest, latrator a fost, latrator a ramas - dar nu asta e pacatul, ci incompetenta-i. romania are rata de credite neperformante cea mai mare din europa si voi sariti ca de ce nu dau bancile credite? cine va obliga sa faceti credite, apropo, daca va simtit escrocati? nu puteti trai fara plasme si masini straine? dati vian pe propria voastra lacomie, fudulie si prostie, dragilor, ca nu v-a luat banca de pe strada cu pistolul in coaste ca sa semnatid e credite. nu stiti sa cititi un contract? dar v-ati gandits a platiti una vocat sau un expert financiar sa va indrume? nu, v-ati crezut mari destepti. acelasi orgoliu care v-a orbit atunci, va orbeste si acum.

      simplu---------intai face reclama desantata pe toate canalele pentru a avea cota de piata, dai credite pentru casute pe care le ipotechezi , iar cele cu buletinul le faci o asigurare. Vezi ca vine formula 1 pe circuitul de la Lehmans si atunci stiind ca ai in grupul tau si asigurari te apuci si vinzi diviizia cea care ti-a facut tie asigurarile la creditele respective ,nu insa inainte de a anula acele contracte , ca nici cumparatorii nu au venit cu pluta pe Dambovita :-) Cat despre ideea matale cu bancile si cat de usor e sa faci rost de bani un baiat mult mai destept ca mine spunea ca ageamii o sperie pe doamna casiera cu ciorapul pus pe dovlecel, cei care au si ceva in lubenita infiinteaza o astfel de privata ....

      ce-i impiedica pe toti sa infiinteze o astfeld e privata? mai ales acum, ca i-ai luminat dumneata? toti antevorbitorii traiesc cu gandul ca bancile sunt ultra-profitabile, dar nu vad pe unuls a se apuce de infiintat banci. le convine comoditatea asta, a aruncatului cu noroi si atata tot. le maguleste orgoliul, ii face sa gaseasca alti vinovati. spune-le sa isi infiinteze banci, poate te asculta pe d-ta.

    pana acum pozitia lui Mos Craciun era ocupata de BNR avand ca sponsori Prima Banca , A Doua Banca si a Treia Banca cum intri in Cismigiu pe dreapta sau pe stanga, depinde de ce culori te fac mai sensibil. Totusi amestecul guvernului poate fi privit ca o concurenta neloiala la adresa altor guverne care nu s-au intimidat cand un domn cu steif le-ar fi spus ca sunt formate din ......stiti dvs. nu pot sa spun ca sare CENEAU pe noi. Aici domnul guverneuer a gresit in loc de 0 sa fi lasat si el un 10 , acum se cam observa ....

    1. Virgil, 

      sa-l pupati pe fese pe Maestrul Ilie Serbanescu cat inca mai traieste, deoarece, Maestrul Ilie Serbanescu este pentru neamul romanesc: 

      "Un Eminescu al Finantelor" ..... un SFANT ! 

      D-le DORU esti din CEATA "Basistilor" de folosesti astfel de epitete??? Pana nu scapa ROMANIA de astfel de persoane cu caractere "josnice" e greu de spus ca vom ajunge unde vrem...

      Domnule Anonim, 

      N-am fost niciodata in "ceata" nimanui (si nici n-o sa fiu vreodata) nici macar temporar.

      Ci, atunci cand aparent as fi fost in "ceata" cuiva, singurul lucru comun cu cel al "cetei" era o singura opinie. 

      Domnule Anonim, 

      a fi in "ceata" cuiva, inseamna a ramane acolo permanent, adica nu doar la bine, ci si la greu. 

      acum sunt PRO CRIN ANTONESCU ..... dar asta nu inseamna c-as fi in "ceata" lui !

      daca ar fi sa alegeti intre doua personalitati care v-ar öace:

      Mugurel sau Traienica? Si as vrea si argumente, daca se poate si nu cer prea mult. Chiar ar fi extrem de interesant rezultatul.... 

      Domnule Bestea, 

      in calitate de comentac, permiteti sa va raspund la sondaj astfel: 

      blatistii 

      - adica coabitatorii = perversii = non_combatantii - 

      ar trebui exclusi din politica ! 

      pentru modul in care ganditi si mai ales fraza cu Eminescu Finantele si ambasadorii divinitatii.Fara a mai pune la socoteala si verticalitatea de a va dezvalui identitatea. Sunteti deci atunci pentru domnul Isarescu?

    Daca din firme s-au inchis redus activitatea in afara de 1 banca nu stiu sa se inchida Lehman Brothers, sunt scutide de doctor?

    Dacă piața financiară e redusă in Romania , de ce avem așa de multe bănci și sucursale? Să-i ținem in spate cu conisioane enorme? Percep comision si dacă le dai bani pentru un depozit. Isărescu nu spune Nimic?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb