Iliescu: "Mi se pare exagerat că Adrian Năstase a devenit simbolul corupţiei în România"

Ziarul BURSA #Politică / 9 ianuarie 2014

Iliescu: "Mi se pare exagerat că Adrian Năstase a devenit simbolul corupţiei în România"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, consideră că modul în care a fost "executat" fostul premier Adrian Năstase în dosarul "Zambaccian" este un "coşmar", acesta devenind în mod exagerat un simbol al corupţiei din România. Domnia sa a spus ieri, la RFI: "Sper să se încheie acest coşmar, care este şi nedrept pe de o parte. Altminteri, sigur, fiecare răspunde de faptele lui, dar e o chestiune care într-adevăr a devenit agasantă şi pentru omul în cauză şi pentru climatul general şi pentru încrederea în instituţii. E nedrept pentru Adrian Năstase, în sensul încercărilor la care este supus, nu întotdeauna meritat. Vorba aia, a fost o dată o încercare, eliberat, din nou reîncarcerat. A devenit simbolul corupţiei în România? Mi se pare că e cam exagerată treaba asta!".

Ion Iliescu a adăugat că nu crede că există o legătură directă între factorii politici şi justiţie, însă consideră că "a căzut la mijloc un om care are şi meritele lui în toată dezvoltarea societăţii româneşti". "Nu este, cred, o legătură, o conexiune directă între factorii politici şi justiţie, dar este schimbarea de judecată din partea oamenilor. Nu vreau să dau nici un fel de aprecieri de valoare din acest punct de vedere", a spus Iliescu, citat de Agerpres.

Referitor la declaraţia premierului Victor Ponta potrivit căreia dosarul "Zambaccian" a fost unul politic, Ion Iliescu a declarat: "Este aprecierea domnului Ponta şi are probabil argumentele lui. Altminteri, sigur, apare pentru orice privitor din afară agasantă această chestiune, modul în care a fost tratat şi executat ca să spunem aşa domnul Năstase".

Preşedintele de onoare al PSD s-a referit şi la perioada în care Adrian Năstase a deţinut funcţia de prim ministru al României, afirmând: "Eu cred că a fost cel mai bun prim-ministru din toată această perioadă, cel mai eficient, cu o capacitate apreciată de organizare, de coordonare, de eficienţă a structurilor guvernamentale. Altminteri, sigur, fiecare are limitele lui. Vă amintiţi că şi eu am avut ieşiri critice la adresa Guvernului şi a funcţionării echipei guvernamentale, dar totuşi, a fost cea mai bună echipă guvernamentală şi el, cel mai eficient prim-ministru (...). De aceea, toate lucrurile trebuie judecate cu echilibru şi cu măsură".

Instanţa supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici. În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko. Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marţi, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase.

Boc: "Ponta greşeşte profund când se amestecă în declaraţii care vizează justiţia în cazul Năstase"

Fostul premier Emil Boc consideră că actualul şef al Guvernului, Victor Ponta, "greşeşte profund", atunci când se amestecă în declaraţii care să vizeze puterea judecătorească şi justiţia, făcând referire la afirmaţiile acestuia privind sentinţa de condamnare a lui Adrian Năstase.

Întrebat, ieri, într-o conferinţă de presă, cum comentează declaraţiile premierului Victor Ponta despre sentinţa în cazul lui Adrian Năstase, Emil Boc a spus că "tot ce face USL şi Guvernul este să distrugă încrederea în instituţiile statului de drept": "Victor Ponta greşeşte profund atunci când se amestecă în declaraţii care să vizeze puterea judecătorească şi justiţia, în ansamblu, şi face rău ţării. Am fost prim-ministru şi ştiu ce înseamnă responsabilitatea fiecărui cuvânt pe care îl pronunţi şi ce impact are pentru imaginea, prestigiul ţării, mai ales în cancelariile occidentale şi transatlantice. Un stat care vrea să fie cu drepturi depline în UE nu face de la cel mai înalt nivel acuzaţii la adresa justiţiei din gura primului ministru. Acesta trebuie să fie un om care sprijină instituţiile statului, nu le desfiinţează prin declaraţii care pun sub semnul întrebării verdictul pe care îl dau. Acasă, în familie, poţi să ai comentarii, dar ca prim-ministru nu ai voie să pui la îndoială o decizie a unei instanţe judecătoreşti, indiferent de cine e vorba. Tot ce face USL şi Guvernul este să distrugă încrederea în instituţiile statului de drept".

Fostul premier a subliniat, ironic, că premierul Ponta are dreptate când spune că dosarul Năstase este politic, fiind vorba de social-democraţi care s-au turnat între ei. Domnia sa a spus: "Aş face un comentariu de natură ironică, în sensul că, da, Ponta are dreptate. Dosarul Năstase este, în ghilimele, un dosar politic, pentru că toţi turnătorii şi denunţătorii din dosar sunt PSD-işti, de la Sechelariu, la Jianu sau consulul din China, toţi PSD-iştii s-au turnat între ei. Deci, este un dosar politic PSD, iar din acest punct de vedere, premierul Ponta are dreptate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb