A trecut doar o lună de când autorităţile din Ucraina anunţau că sunt gata să exporte o cantitate record de electricitate către ţările vecine. Pe baza datelor de la Ukrenergo, operatorul public al reţelei electrice, Kyiv Independent scria că exportul poate ajunge la circa 13 GWh în 4 martie 2024.
După ultimele atacuri aeriene asupra centralelor hidro şi termoelectrice, capacitatea de producţie a Ucrainei a scăzut puternic. Comunicate ale ministrului energiei arată că au fost lovite capacităţile de producţie şi sistemele de transmisie din regiunile Kiev, Harkov, Lvov şi Zaporojie.
Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, este afectat grav de lipsa electricităţii, iar populaţia a început evacuarea. Nu există speranţe prea mari de refacere a infrastructurii energetice până la venirea iernii.
Recent au fost distruse şi unităţile de producţie ale centralei termice Trypilska, cea mai mare din regiunea Kiev, care avea o putere instalată de 1.800 MW.
Atacurile au avut în condiţiile în care "Rusia domină spaţiul aerian al Ucrainei", după cum scrie Asia Times, deoarece "majoritatea sistemelor antiaeriene moderne livrate de SUA şi Europa au fost distruse sau nu mai au rachete".
Dincolo de centralele electrice şi infrastructura de distribuire a electricităţii, atacurile Rusiei s-au îndreptat şi împotriva depozitelor de gaze naturale.
Bloomberg subliniază că "Ucraina are o capacitate de stocare mai mare decât oricare altă ţară din Europa, cu excepţia Rusiei", iar această capacitate de stocare face parte din infrastructura de livrare a gazelor naturale către ţările europene.
Agenţia de ştiri mai arată că atacurile Rusiei îndreptate împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei arată vulnerabilitatea ţării, în special din punct de vedere al apărării antiaeriene.
"Asaltul a avut ecouri dincolo de Ucraina, pe piaţa gazelor naturale din Europa", mai scrie agenţia de ştiri, în condiţiile în care s-a înregistrat o creştere de aproape 10% a cotaţiilor de pe pieţele futures.
Este adevărat că Europa şi-a diversificat sursele de aprovizionare, dar astfel au fost create alte dependenţe şi incertitudini, mai ales din punct de vedere al aprovizionării cu gaze naturale lichefiate.
Distrugerea centralelor electrice din Ucraina reprezintă o problemă majoră pentru Europa. Conform datelor de la Observatory of Economic Complexity (OEC), Ucraina a exportat electricitate în valoare de aproape 600 de milioane de dolari în 2022, ceea ce o plasa pe locul al 37-lea în clasamentul mondial.
Exporturile de electricitate s-au îndreptat către Ungaria, Moldova, România, Polonia şi Slovacia, iar Atlantic Council interpretează datele ca dovadă a "rezilienţei Ucrainei pe timp de război", în timp ce aminteşte că valoarea sistemelor distruse în ultimii doi ani se ridică la circa 12 miliarde de dolari, conform unor date de la Banca Mondială.
Tot Atlantic Council mai subliniază că a fost lovită puternic şi capacitatea de producţie a energiei regenerabile din Ucraina. Forţele Rusiei au distrus sau ocupat circa 90% din capacitatea eoliană şi circa 50% din capacitatea de producţie din centralele solare.
"Eforturile Ucrainei de a-şi extinde interconexiunile de energie electrică cu ţările europene vecine nu numai că îi vor spori şi mai mult capacitatea de rezilienţă, permiţându-i să importe energie în caz de penurie, ci ar putea, de asemenea, să transforme Ucraina într-un viitor exportator major de energie curată în regiune", se mai arată în articolul de la Atlantic Council, însă "aceasta depinde de capacitatea Ucrainei de a reconstrui sectorul energiilor regenerabile prin creşterea capacităţii instalate de energie eoliană, solară, din biomasă şi hidroelectrică, precum şi prin implementarea unui sistem de transport descentralizat".
Toate acestea sunt doar idealuri lipsite de realism, în condiţiile în care energia regenerabilă nu este nici pe departe suficientă pentru reconstruirea Ucrainei şi nici nu poate reprezenta o "sursă" pentru Europa.
Până în urmă cu doar o lună, Ucraina era exportator net de electricitate. Situaţia se va schimba, probabil, radical în lunile următoare, iar Europa va trebui să asigure aprovizionarea, mai ales când situaţia se va degrada accelerat odată cu apropierea iernii.
Experienţa Ucrainei mai oferă o lecţie interesantă din punct de vedere al rezilienţei. Ştirile de pe reţelele de socializare şi din presa internaţională arată problemele tot mai mari pentru aprovizionarea trupelor din prima linie, pe fondul distrugerii infrastructurii feroviare.
Structura modulară a căilor ferate permite repararea lor relativ rapidă după un bombardament. Capacitatea de reparare depinde, bineînţeles, de existenţa şinelor, care ar trebui fabricate în oţelării locale.
Pe aceste căi ferate pot fi transportate mărfuri şi armament în trenuri cu locomotive Diesel, dar numai dacă mai există suficiente locomotive Diesel. O reţea electrificată are o valoare zero dacă nu există curentul electric şi locomotivele electrice nu pot fi înlocuite, situaţie nefericită care poate urma unor distrugeri masive ale centralelor electrice.
Cu alte cuvinte, electrificarea cu orice preţ a reţelei feroviare nu conduce la creşterea rezilienţei, ci dimpotrivă, la declinul său puternic, un fenomen care poate căpăta dimensiuni catastrofale dacă se forţează şi trecerea la camioanele electrice.
Cei care promovează electrificarea cu orice preţ în numele rezilienţei arată că sunt duşmani ai Europei, iar capacitate lor de distrugere o depăşeşte cu mult pe cea a Rusiei.
Prin distrugerea sistematică a infrastructurii energetice a Ucrainei, Rusia a arătat că se poate "ridica" la nivelul "standardelor" aplicate de alianţa NATO în Iugoslavia, iar asaltul va continua, mai ales pe fondul reducerii puternice a capacităţii de apărare antiaeriană.
Iarna care vine va fi mai mult decât "interesantă", nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru Europa, unde autorităţile vor pleda "nevinovat" din nou şi vor susţine că era imposibil de prevăzut aşa ceva.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 07:37)
Nimic despre încălzirea vremii și prăbușirea consumului de gaz? Putler e mândru de utilii lui! :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 09:06)
Pe slavi nu-i duce capul, pe toti.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 09:07)
Cum sa nu avem probleme,cu escroaca din fruntea Europei,care a lucrat mana-n mana cu escrocii Pfaizer.Sa nu avem probleme si noi cu rusi,cum incurca ajutorul pentru ucrainieni,republicani americani.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 10:31)
??? Ia-ti un alt translator! Cu asta nu se intelege ce vrei sa zici!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 11:47)
Pai citim ca Kuleba cere sisteme Patriot si arme ca sa apere ...Romania si Moldova ! Asta s a negociat in formatul celor 3 mari ?Noroc ca nu avem flota ,cu initiativele astea precis ajungeam la ...cele 3 oceane ,sa ne luam si noi raspunderea sa facem politie pe tot globul,cu legea si ordinea internationala ! Kuleba intotdeauna a manevrat sa implice ca Romania furnizeaza arme si munitii ( care nu era adevarat ca nu le are ) ,ca dam spijin militar (care era umanitar ) etc tot ca sa deflecte ceva din animozitatea si ostilitatea rusa catre noi . Asta face prietenul lui Aurescu cu marea lui victorie de a ...da insula serpilor catre Ucraina ( nu ne deranja dar e la 30 km de tarmul nostru ) ! Dar romanii isi aduc aminte de marea teapa cu combinatul Krivoi rog unde firmele si statul roman au pierdut peste 1 miliard de dolari ,de vasul care a esuat de a curmezisul canalului Chilia cand erau contrele pe Barstroe ...intimplari cu vecibnii din ultimii 30 de ani.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 10:29)
Toti papusarii lumii au crezut ca Rusia va cadea precum Irakul in 2-3 saptamani. Nu puteau ataca direct ca in Irak, au tot asteptat si au bagat zazanie pana au intrat rusii in ucraina si atunci si-au frecat mainile de bucurie. Uriasul cu picioare de lut ar fi trebui sa se inece in Nipru. Uite ca le-a dat cu virgula, probabil aceleasi minti luminate care inca cauta armele nucleare ale lui Sadam.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 11:31)
De cand a fost Rusia "cotropita" ca sa cada ca Irakul?
Vrei sa spui toti papusarii au crezut ca Ucraina cotropita de Rusia va cadea precum IRakul in 2-3 saptamani... asa poate da...
Iar Sa vorbesti de "Rusia" ca si cum "micutul"... e total deplasat...
Rusia are 600 de bn reverv usd si Ucraina 60 bn rezerve usd... si deci cine este "micutul" si cine este "matahala"...
Sa traducem: Matahala este Rusnacul si Micutul este Ucraina...
Matahala Sifonata a zis sa ii arate Micutului ce inseamna "bataia/corectia"... ca doar "micutul" a mai luat bataie si stie si sub domnia URSS... de infometa populatia pentru buna proparsire a neamului Rusnac... de unde civilii au cerut prin protest si violenta ruperea de Rusnac...la 90...ca altfel o dadea in razboi civil cu anii... Dar nu discutam asta la tv...ca Rusnacul nu isi asuma ce riscuri puteau exisata in 90..daca nu lasa Ucraina "liberea" si fara arme si aparare...care inseamna real ca defapt nu era libera ci lasata singura in "curtea" ingradita de unde Rusnacul putea oricand sa o Ia si sa o urecheze...ceea ce s-a s intamplat...
Acum Micutul Nostu alearga cu o ureche rupta si urla ca "tampitul" de durere..si toti "Vechinii" nu intervin... lasand "tutorele" sa maltrateze "victima"...
Pai cum sta treaba cu "decaderea din drepturi" a tutorelui "abuziv"?... in cazul asta nu se aplica legea?
De ce Ca tutorele se trage pe lant "genealogic"..din bunicul si bunica..si strabunica.... "micutului" batut si maltratat...iar asta ii da dreptul in prezent de dominare a victimei?
Mda rusnacii stau cam prost la "legi si drepturi"... si stau cam bine la votca si pumni...(nu oamenii de rand ...aia de "actiune")...
s c c r e t
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 12:26)
In sensul ca toata lumea se astepta a Rusia sa colapseze in 2-3 saptamani, in urma ajutoarelor militare furnizate Ucrainei impreuna cu embargoul economic total impus Rusiei.
Era planul perfect, rusii sa atace si sa-si rupa singuri gatul, sa faca implozie economica. Despre asta vorbim. Dar uite ca nu s-a intamplat. Dimpotriva, vestul pare ca a inceput sa gafaie, ceea ce este absolut incredibil.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 13:19)
Pai mujicii n-au crezut ca ii busesc pe ucrainieni in 2 zile? Oare cine s-a inselat mai tare?
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 15:18)
Bun asa. Deci rusnacii credeau ca vestul blufeaza cu ajutorul si ca ucrainienii vor pica in 2 zile, iar vesticii credeau ca rusnacii sunt slabi si rusia va colapsa ca stat in 2 saptamani. Halal strategi si de o parte si de alta.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 16:24)
Vesticii nu credeau ca mujicii sunt slabi, asta au constatat mai tarziu. Din pacate, in vechiul si prostul obicei, vesticii reactioneaza mereu tarziu si cam cu jumatati de masura pana se trezesc! Acum abia se pare ca dau semne de trezire dupa ce vad ca rusnacii baga tot ce au si ce pot in razboi. I fine, bine ca se trezesc, o sa coste ceva mai multi bani, dar nu-i bai, muncim si facem altii!
5. Articolele superoptimiste despre situatia economic
(mesaj trimis de Un liberal în data de 16.04.2024, 11:37)
De cand a aparut propunerea aceea elucubranta cu stocarea gazului metan pentru Europa (adus cu greu si foarte scump din import ) in depozitele Ucrainei (ca are capacitate)am zis pentru mine : dar acolo e razboi ,situatia e foarte fluida ,infrastructura se naruie de la bombardamente etc . Iata ca acum exact depozitele acelea de gaz umplute din contributii exterioare in care Romania joaca un rol central ,acum au fost distruse de bombardamente . Alaturi de instalatiile de producere a energiei electrice ,termice ,hidrocentrale si caile ferate electrificate . Asta dupa ce s a implementat in anul precedent conflictului schema dezastruoasa cu pietele europene de gaz metan ,de energie electrica etc si dupa ideea mareata de a sanctiona Rusia prin ruperea lanturilor de aprovizionare pe energie traditionale . Toate cu efect dezastruos asupra EU , cu saracirea energetica a populatiei Europei ,cu somaj extins,cu distrugerea industriilor traditional bazate pe aceste resurse in tarile vestice ,care erau exportatori mari si echilibrau bugetele si balantele comerciale ale EU ! Ce ar fi putut sa ruineze mai mult Europa decat aceste idei ?! Si sunt politicile de la conducerea EU ,care si acum cauta solutii sa ....ocoleasca tratatele fundamentale ale EU ca sa finanteze razboiul ! Din nefericire mandatul lui Zelenski a expirat in 31 martie anul acesta ,regimul lui se bazeaza pe legea martiala si sunt opinii ca aceasta lege nici nu e constitutionala pt ca ar fi aplicabila numai daca Ucraina declara razboi ( ceea ce Zelenski totusi nu a facut ) . Deci posibilitatile de a negocia ceva si de a gestiona razboiul sunt foarte limitate ,legal vorbind . Si probabil si parlamentul ajunge la termen si trebuie alegeri : pai atunci sa intrebe poporul ucrainean daca si in ce conditii e de acord cu negocieri de pace ! Si liderii europeni care reprezinta tari democratice trebuie sa stie deja asta si ar trebui sa confrunte frontal realitatea in care ne au aruncat prin politicile lor ...acelea cu leadershipul !
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 12:18)
Ieri avioanele britanice, sub mandat britanic, nu NATO, au decolat de la baza NATO Mihail Kohalniceanu si au interceptat rachetele iraniene.
De ce nu fac britanicii acelasi lucru ptr fratii ucrainieni ?! Cand e vorba de Iran nu mai conteaza tratatele, dar cand e vorba de fratii ucrainieni se ascund dupa degete, ca nato nule da voie, ca nu stiu ce.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 13:20)
O sa faca pana la urma, ca mujicii nu dau alternativa!
6.2. Aveti dreptate (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 17:44)
Si de ce sa decoleze aeronave care nu sunt romanesti din Dobrogea din alta motiv perfid decat ca sa implice Romania in conflictele care nu ne provesc si pe care nu le putem duce ?!? Exista baze aeriene britanice exact in Cipru si le au folosit cu acest prilej , poate nici macar nu e reala stirea pt ca e prea departe si puteau sa ramana fara combustibil ! Sau le au mutat de aici in Cipru ? E dragostea asta mare a anglo americanilor pt Ucraina , sa faca bazele militare acolo , tot la malul marii !
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 18:47)
Strict juridic, e o problema
Cică acele aeronave pot deveni din avioane nato, avioane cu misiuni de luptă britanice., Naționale.
Apoi ele au făcut sau nu escala in Ciprian, folosirea bazei de la Kogalniceanu pt a apăra Israel nu w in vreun tratat
Și nu sunt fan Iran.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 13:50)
"Iluzia rezilienţei Europei este distrusă de Rusia în Ucraina"
sau poate nu de Rusia ci de NATO care se baga deja in dormitorul Rusiei
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 15:38)
cand o sa vezi un soldat NATO in ruzzia, atunci sa zici ca e rusnacia atacata de NATO. Pana atunci , elucubratii..
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2024, 14:26)
"rezilienta" cu tiparnita lucrand la foc continuu....si americanii la fel.....si cand o veni scadenta, 2008 va fi mic copil.,....