Îmbogăţirea fără just temei

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Consultanţă juridică / 11 noiembrie 2020

Gheorghe Piperea

În doctrina de drept şi în jurisprudenţă există principiul (ne)îmbogăţirii fără justă cauză, care impune ca niciun patrimoniu să nu se mărească pe seama micşorării altui patrimoniu, fără JUST titlu. Adică, şi mai simplu, nimeni să nu se îmbogăţească din sărăcirea altuia şi nici să nu facă averi din despăgubiri sau din captivitatea altuia.

Cred că ar fi câte ceva de învăţat din acest principiu secular de filosofie juridică.

Pentru economişti - îmbogăţirea fără sărăcirea altora ar trebui să fie pilonul fundamental al capitalismului high road, în care creşterea economică şi democratizarea consumului profită tuturor; un astfel de principiu este chiar antidotul capitalismului low road care a infectat lumea democratică şi la care a condus cinica teorie neo-liberală a maximizării profitului cu orice preţ; această teorie (în care "vârfurile" ştiinţei economice şi ale administraţiei româneşti sunt blocate de peste 30 de ani) este infecţia, coronavirusul care a transformat întreprinderea Big Finance, Big Pharma, Big Tech şi mai toate celelalte mari corporaţii în arme de însărăcire în masă (prin privatizarea profiturilor şi socializarea pierderilor) şi de supunere docilă a populaţiei (prin supra-îndatorare). Economia de piaţă nu mai funcţionează dacă populaţia nu mai are încredere în viitor - încrederea este liantul societăţii, condiţia sine qua non a comerţului, dar este cel mai evanescent lucru. Încrederea se evaporă instant, deşi se construieşte în ani de zile.

Aşa că patronii şi acţionarii de super-market-uri, de platforme on line, de "soluţii" de digitalizare a mai tot ceea ce este important şi real în viaţă, pot fi mulţumiţi pe moment de impactul teoriilor diletanţilor teoreticieni români ai neo-liberalismului, de efortul gratuit al idioţilor utili care le propagă* şi de comportamentul legislativ şi administrativ al năimiţilor lor din politică şi administraţie.

Dar nu durează mult până când cei sărăciţi pentru a putea să se îmbogăţească rapid neo-feudalii economiei îşi vor retrage încrederea. Nu există nimic care să fie prea mare pentru a falimenta, din lipsa încrederii (credibilităţii). Faptul că statul securist este acum, peste tot în lume, mână în mână cu capitaliştii de supraveghere (îi numesc aşa în special pe bancheri, pe patronii industriei farma şi pe mogulii IT), nu înseamnă mai nimic, întrucât totul, absolut totul, este încredere în acest joc economic planetar. Chiar şi banii. Când încrederea se evaporă, nu mai poţi repara nimic, cu toţi banii din lume pe care îi deţii sau îi fabrici.

Pentru tehnocraţi - îmbogăţirea prin sărăcirea de idei a celorlalţi, prin transformarea teoriilor oficiale în credinţe cvasi-religioase care nu suportă critici şi îndoieli, prin transformarea societăţii într-o armată de soldaţi docili smurdificaţi, supuşi imperativului salvării de la toate urgenţele care pot fi inventate, nu face decât să dilueze şi să bagatelizeze mesajul ştiinţei. Ca şi încrederea în viitor, şi încrederea în ştiinţă şi tehnologie se poate pierde, mai ales când omul de rând vede că sărăceşte în numele unor teorii oficiale contestabile, dar foarte violent susţinute de influenceri si de "onegheuri", cu poliţia, jandarmii şi armata în stradă.

Notă specială pentru birocraţii medicali pandemici - îmbogăţirea din front running** şi din conflictele de interese pe seama panicii sau a suferinţelor oamenilor (sărăciţi suplimentar prin costurile impuse conformarea la regulile ridicole, măsurile liberticide şi procedurile ca apa de ploaie cauzate de pandemie), conduce nu numai la viitoare pedepse penale, ci şi la evitarea sistematică a spitalelor şi a medicilor sau chiar la reorientarea populaţiei către "medicina" tradiţională, medievală. În definitiv, cam asta înseamnă medicina de dezastru - nu apelezi la medic decât în caz de dezastru sau de sinistru deosebit de grav. Smurdificarea sistemului sanitar înseamnă aneantizarea sistemului sanitar. De ce ar mai plăti omul de rând contribuţii de asigurări sociale de sănătate, dacă e obligat să se descurce cum poate cu boala?

Pentru politicieni - îmbogăţirea personală din politică şi îmbogăţirea prietenilor, sponsorilor politici sau a neo-feudalilor globali, prin politici publice şi comportamente administrative sau legislative comandate de suzerani, care sărăcesc pas cu pas populaţia (minţită permanent că totul este pentru siguranţa sa şi ţinută permanent în teroare) nu poate duce, în final, DECÂT la revolte şi anarhie. Democraţia, drepturile şi libertăţile omului nu sunt cadouri generoase făcute populaţiei de tirani proşti, ci condiţia păcii sociale.

Nu vă îmbogăţiţi fără just temei.

Sărăciţii îsi vor pierde încrederea în viitor, în ştiinţă şi tehnologie şi în democraţie.

Bogăţia de orice fel, inclusiv cea legitimă, obţinută cu temei şi JUST titlu, este posibilă doar într-o societate în care există încredere şi credinţă.

Inversul încrederii înseamnă sărăcirea şi sălbăticirea tuturor.

*de ex., de câte ori aţi auzit justificări de genul "mâncarea din hyper-market e ieftină, la piaţă e scumpă; cea de la hiper-magazin este verificată şi sigură, cea produsă de ţărani nu e; în super-market e safe, chiar dacă sunt 1000 de inşi odată la cumpărături, iar în piaţă sau la obor, nu, căci corporaţia e responsabilă, iar ţăranii şi precupeţii din piaţă, nu; deci, e bine că Orban închide pieţele".

**furtul startului - managerul sau şeful secţiei are informaţia originară, brută, referitoare la nevoile sănătăţii publice sau chiar fabrică astfel de nevoi, promovând la tv şi pe net panica, cu mesaje lacrimonigene sau ameninţări, ceea ce îi permite să vândă scump şi în volum mare servicii medicale, echipamente sanitare, teste şi analize sau, după caz, să captureze toate intenţiile filantropice ale populaţiei şi să smurdifice aparatul de stat construit pentru salvarea de la dezastre şi de la situaţiile de urgenţă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. O fi ieftina mincarea din supermarketuri,dar si plina de chimicale si consrvanti cu proprietati si cacerigene.Probabil sunt acceptate in mancare,pe ideia lui B.G.

    Mi-a plăcut.

    Peste putin timp, Capitala 

    Trupele de inteventie sosisera in fata locuintei: 

    -Procedam la fel ca in cazul vilei de la Pipera, vom folosi berbecul pentru a sparge usa! 

    Tunul de 30 de mm al tanchetei de pe strada era atintit spre blocul luxos, spre etajele superioare. 

    -Etajul 8, apartamentul 32! Acolo se afla suspectul nevaccinat! Oamenii imbracati in uniforme albe erau neinduplecati! Vaccinarea trebuie facuta pentru toti. Erau doua tipuri de vaccinuri, pentru VIP-uri si oamenii de rand! Patrunsera cu pistoalele in forta in apartamentul unde se gasea un batran speriat, de 80 de ani! Unul dintre gealatii in uniforma ii rupse maneca, apoi dadu cu spirt pe brat, scoase seringa si il vaccina! 

    - L-ai inscris in banca de date a Centrului!? 

    -Inscris, ii rapunse subordonatul locotenentului de la Militiile Vaccinului… 

    -Poate muri! 

    -Lasa, trece si peste asta! Cel putin o paralizie!

    1. Bah daca intreb unde sint mamelele care urlau ca nu vaccineaza copii ?

      Pe alea mah sa le vaccineze direct in cap militia vaccinului de care spusesi tu. 

      deja sa testat sau practicat vaccinarea in masa

      pentru diverse boli, prin intermediul anumitor  

      insecte (tintari, purici, etc) sau prin introducerea in  

      alimente sau diverse bauturi, chestia ta cu

      Militiile Vaccinului… e fumata..... 

    Un articol foarte util, care sintetizeaza situatia curenta: multi (inclusiv cei din categoria useful idiots) sufera, in timp ce putini profita.

    Din pacate, "birocraţii medicali pandemici" s-au pus intre timp la adapost de "viitoare pedepse penale." 

    Cu ocazia alegerilor parlamentare din decembrie, somitatile noastre medicale sunt pe cale sa-si administreze o mega-doza de imunitate parlamentara.

    Asa ca ei cu beneficiile, noi cu consecintele. 

    ... problema neoliberalismului (si poate de aici deriva si esecul) consta in faptul ca nu este liberalism ... marile corporatii se regasesc in situatia ca produsele si serviciile lor sunt promovate prin reglementare de stat ... ceea ce nu este nici liberal, nici capitalist, nici nou - modelul a fost practicat in blocul sovietic (si a esuat) ... ex. recent: digitalizarea "fortata" de pandemie si impusa de stat genereaza piata monopol si captiva - un aspect non-liberal, nicidecum neo-liberal ... problema acstui model este ca pe masura ce profitul este privatizat si pierderile socializate ... populatia activa sau mai bine spus, populatia creativ-productiva, trebuie sa sustina pe deoparte birocratia de stat ... pe de alta parte birocratia corporativa ... deasemenea trebuie sa sustina si speculatiile bursiere ... aparenta fezabilitatii sistemului a fost mentinuta prin relaxari cantitative ... astfel digitalizarea devine un imperativ al continuitatii ... ca o consecinta, imperativ devine si neomarxismul ... fascismul nazist si comunismul bolsevic au demonstrat secolul trecut ca, controlul ideii conduce la controlul proprietatii si respectiv controlul proprietatii conduce la controlul ideii ... ambele au esuat ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb