IMM Agri-Food - un nou program pentru care Guvernul a uitat finanţarea

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2022

IMM Agri-Food - un nou program pentru care Guvernul a uitat finanţarea

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului arată că sumele necesare plăţii granturilor solicitate de fermieri nu se află în bugetul său Nu este exclusă posibilitatea amânării plăţilor până după rectificarea bugetară

Antreprenorii care au depus proiecte ce urmează a fi finanţate din Măsura 2 a schemei de ajutoare de stat IMM Agri-Food aprobată prin OUG 61/2022 nu pot demara deocamdată investiţiile preconizate pentru acest an, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Ministerul îi verifică în această perioadă pe cei 3.474 de potenţiali beneficiari care au semnat contracte de finanţare în sumă totală de aproximativ 249,5 milioane euro, deoarece există posibilitatea ca unii dintre aceştia să fie respinşi de la finanţare. Mai mult, în acest moment Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, nu are în conturile bugetare fondurile necesare plăţii granturilor cuprinse între 5000 şi 120.000 euro către fermieri şi antreprenorii din industria alimentară.

"Plata granturilor de capital de lucru se va efectua doar după finalizarea verificărilor şi după alocarea creditelor bugetare aferente măsurii în bugetul MAT, adică, în cazul în care există disponibilităţi de credite bugetare la nivelul altor ordonatori de credite, după transferul acestora în disponibilul bugetar sau după rectificarea bugetară", se arată în comunicatul emis de ministerul de resort.

În ceea ce priveşte verificarea, aceasta se referă la faptul încadrării solicitanţilor în categoria IMM-uri, precum şi încadrării în valorile maxime ale ajutoarelor de stat permise. În aceste condiţii, fermierii şi antreprenorii care au semnat contractele de finanţare trebuie să înţeleagă că în acest moment ei încă nu au câştigat granturile respective şi trebuie să aştepte să le fie transferate ajutoarele de stat pentru a putea face cheltuieli eligibile în cadrul proiectelor.

"Atenţionăm beneficiarii programului IMM Agri-Food asupra faptului că vor fi eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant, special deschis de beneficiar pentru implementarea proiectului, ulterior alocării grantului şi depunerii cofinanţării, şi care respectă lista de cheltuieli impusă de legislaţie", se arată în comunicatul citat.

Situaţia de mai sus nu este una tipică, deoarece contractarea finanţării a fost făcută de minister imediat după pre-evaluarea automată din sistemul electronic a cererilor depuse, prin prisma faptului că în 30 iunie expira cadrul temporar european Covid-19 pentru acordarea ajutoarelor de stat. De aceea abia acum au loc verificările efectuate de agenţiile teritoriale pentrru IMM-uri subordonate ministerului de resort.

În ceea ce priveşte lipsa de finanţare, situaţia seamănă cu aceea de la fosta Măsură 3 - granturi pentru investiţii aprobată prin OUG 130/2020, dar neimplementată din mai multe cauze, inclusiv lipsa alocării fondurilor necesare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb