Potrivit Imobiliarium, procentul clienţilor care achiziţionează locuinţe în scop investiţional a înregistrat o uşoară temperare, ajungând la un procent de 10-15% în prezent. Profilul unui astfel de cumpărător este, în general, un bărbat cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, cu venit mediu sau peste medie, interesat de o paletă mai mare de locuinţe, se arată într-un comunicat remis redacţiei noastre.
Motivele care au încurajat efectuarea unei achiziţii în scop investiţional în ultimii ani au fost nevoia - în general cea a părinţilor de a investi în locuinţe pentru copii, oportunitatea - exploatarea prin închiriere a locuinţelor în marile centre universitare, stabilitatea macro-financiară, nivelul dobânzilor şi, mai ales, raportul dintre cerere şi ofertă.
În topul caracteristicilor căutate de investitori se află amplasamentul, aproape de mijloacele de transport, facilităţile din împrejurimi şi numărul de camere, apartamentele de trei camere fiind cele mai dorite.
"Cerinţele la achiziţie sunt similare indiferent de intenţia cumpărătorului, însă diferenţa se observă când ne uităm la amplasament. Cumpărătorii care doresc să investească se orientează spre nordul sau vestul Capitalei, către proprietăţi aflate în proximitatea hub-urilor de birouri. Raportul dintre românii care achiziţionează o locuinţă de nevoie vs. în scop investiţional este de aproximativ 85% - 15%, valabil în general pentru apartamentele din ansambluri tradiţionale. În cazul celor de tip boutique, situate în zone centrale, procentele ajung chiar şi la egalitate", a declarat Rafel Nebreda, Imoteca The Residential Experts, potrivit comunicatului.