Aproximativ 80% dintre imobilele aflate în ofertele dezvoltatorilor se vând în faza de plan sau construcţie, se arată într-un studiu al Imobiliarum, remis Redacţiei.
Potrivit documentului, una dintre tendinţele anului 2018 este creşterea cererii de case, ce a urcat pe locul al doilea în topul alegerilor imobiliare ale românilor.
În acest context, experţii Imobiliarum afirmă că se observă o revenire a tendinţei de achiziţie a imobilelor aflate încă în faza de construcţie sau plan, motiv pentru care foarte puţine locuinţe sunt deja finalizate. Astfel, un procent de circa 60% dintre acestea sunt în construcţie, 20% se află în faza de plan şi doar 20% sunt finalizate. Cu toate acestea, diferenţa faţă de anii 2007-2008 constă în faptul că cele mai multe imobile care se vând acum în plan sau în construcţie se află la o fază ulterioară a dezvoltării.
Adrian Stănescu, project manager Imobiliarium, a declarat: "În prezent, cumpărătorul acordă mai multă încredere constructorului, mizând pe experienţa acestuia, precum şi pe părerile locatarilor din spaţiile anterior construite. Pe de altă parte, foarte puţini clienţi sunt dispuşi să investească într-o locuinţă finalizată pe termen mediu sau lung, drept pentru care timpul până la finalizarea construcţiei este mult mai mic, comparativ cu intervalul temporar menţionat anterior".
De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Storia.ro, printre cele mai importante criterii de alegere a locuinţei se află:
- zona/cartierul (53,3%);
- numărul de camere (38,8%)
- suprafaţa utilă (38,3%).
Alte elemente pe care clienţii le iau în considerare sunt facilităţile situate în preajma locuinţei -transport, educaţie, cumpărături etc. (23,6%) şi anul de construcţie al imobilului (17,9%).
De asemenea, un procent de 40,9 % vor să îşi schimbe locuinţa în următoarele 6-12 luni, dintre care 55,2% vor să-şi cumpere o locuinţă, 21, 8% să închirieze una, iar 23% nu au stabilit încă ce variantă vor alege. Pe de altă parte, 60,9% sunt interesaţi de un apartament într-un bloc, pe când 33% de achiziţia unei case. Totodată, 98,8% dintre respondenţi vor să se mute tot în Bucureşti.
În ceea ce ţine de alegerile imobiliare, una dintre principalele schimbări constă în creşterea cererii de case, anul trecut pe locul al treilea în opţiunile clienţilor. Astfel, apartamentele cu două camere au rămas şi anul acesta în topul preferinţelor românilor, urmate de case, indiferent de forma lor- pasive, active, tradiţionale- şi apartamentele cu 3 camere.
Potrivit sursei citate, a crescut şi bugetul pentru achiziţia unui imobil, ce s-a adaptat mişcării ascendente a preţurilor de pe piaţa imobiliară. Astfel, comparativ cu anul anterior, un apartament cu 3 camere este mai scump, în medie, cu 8000-9000 de euro. Raportat la zonele cele mai căutate, acestea au rămas, în ordine, sectoarele 1, 2 şi 3, împrejurimile din Nord, în special, dar şi sectorul 6.