IMOPEDIA: "Creditarea reîncepe prudent, dar specialiştii se tem de o nouă bulă imobiliară"

Alexandru Costea
Companii #Imobiliare / 14 aprilie 2015

Foto: Media.imopedia.ro

Foto: Media.imopedia.ro

Revenirea pieţei, după criza imobiliară, este un demers dominat de precauţie, notează, într-un comunicat remis azi redacţiei, compania imobiliară Imopedia, potrivit căreia atât clienţii, cât şi dezvoltatorii sau bancherii, "prind tot mai mult curaj", iar tranzacţiile "se dezmorţesc progresiv".

Compania mai arată în sursa citată: "Sigur, nimeni nu mai aşteaptă efervescenţa pieţei de dinainte de 2008, dar chiar şi aşa, există riscul unei noi bule imobiliare, care, chiar dacă ar fi de dimensiuni micro, ar fi de natură să destabilizeze drastic o piaţă imobiliară aflată într-un echilibru fragil. Istoria a demonstrat că există o listă de etape care trebuie urmate, post-criză economică şi imobiliară, pentru a ajuta la reconstrucţia unei pieţe sănătoase.

Până acum, piaţa imobiliară a fost ţinută pe loc de precauţia băncilor, care nu au mai putut sau nu au mai vrut să crediteze decât în condiţii foarte stricte, aproape inaccesibile. De curând însă, atât clienţii mici cât şi cei mari au simţit o disponibilitate mai mare, din partea instituţiilor financiare. Creditarea a început să se dezmorţească, chiar dacă mai mult la nivelul împrumuturilor de tip Prima Casă".

Mihaela Alexandroiu, broker şi deţinătoare a companiei de imobiliare Bastion Real Estate, este citată în comunicare: "Am resimţit un mai mare interes din partea clienţilor. Au fost mai multe apartamente «Prima Casă», creditul imobiliar sau ipotecar este la fel de greu de accesat ca în anii trecuţi. De aici vine însă o masă mare de cumpărători faţă de anii 2012-2013, când băncile practic au sugrumat toate finanţările şi au fost extrem de precaute. De aceea şi piaţa este mai bună şi va fi mai bună în continuare".

Potrivit Imopedia, chiar dacă, momentan, împrumuturile standard, fără garanţie guvernamentală, sunt mai greu de accesat, este de aşteptat ca acest lucru să se schimbe, pe termen scurt şi mediu.

"Odată ce băncile vor prinde încredere în piaţă, împrumuturile vor fi tot mai uşor de obţinut, fără a se ajunge însă la momentul în care se vor putea acorda credite fără precauţii", potrivit sursei.

Andrew Prelea, CEO Ozone Homes, a explicat: "Piaţa îşi revine, am simţit asta în vânzări, în ultimele şase luni. Imediat ce băncile încep să crediteze, nevoia de creditare va fi tot mai mare şi împrumuturile tot mai simplu de obţinut. Evident că lucrul acesta nu se va întâmpla brusc, dar este foarte probabil ca schimbarea să înceapă anul acesta la final şi să continue anul viitor. În acest demers, este crucială prudenţa. Se poate ajunge din nou, rapid, la o bulă imobiliară".

Anul trecut, au fost livrate 5.600 de locuinţe noi în Bucureşti.

Mihaela Alexadroiu a mai declarat: "Momentan nu putem acoperi cererea, dar nici clienţii care au această nevoie nu sunt eligibili, din punct de vedere finanaciar. Este vorba despre clienţii care plănuiesc să îşi achiziţioneze o locuinţă în viitorul apropiat, dar momentan nu au resursele financiare necesare. Pe măsură ce băncile vor finanţa mai mult, va apărea puterea financiară a clienţilor şi dezvoltări imobiliare menite să acopere această cerere".

Potrivit Imopedia, pentru 2015, cele mai mari aşteptări de progres sunt pe segmentele de birouri şi spaţii comerciale, unde se aşteaptă o tranzacţionare în creştere cu 15-20%. În domeniul rezidenţial, activitatea este mai restrânsă, cu puţine proiecte noi anunţate, raportat la nevoia pieţei. Aşteptările specialiştilor sunt că, pe acest segment, activitatea să crească în aproximativ 18-24 de luni, mai arată analiştii imobiliari din partea Imopedia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai va...mai va... pe la calendele grecesti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb