Impactul taxelor clawback salutat de APMGR

Roxana Vasile
Macroeconomie / 25 iulie 2018

Impactul taxelor clawback salutat de APMGR

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) salută eforturile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ale Ministerului Sănătăţii de a analiza impactul modificării modului actual de calcul al taxei clawback.

Noua modalitate confirmă că introducerea calculului diferenţiat ar avea impact bugetar neutru şi nu ar afecta negativ niciun alt jucător de pe piaţa farmaceutică, anunţă APMGR prin intermeiul unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform simulărilor CNAS, prin introducerea metodei de calcul diferentiat al taxei clawback in functie de pretul de referinta generic, incasarile din taxa clawback s-ar putea reduce cu maximum 0.11 milioane lei in perioada 1 ianuarie 2018 - 1 aprilie 2019 (cinci trimestre).

"Este clar că introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente, bazat pe împărţirea acestora în funcţie de preţ, este o soluţie care nu mai poate fi contestată de nimeni", a declarat Adrian Grecu , preşedintele APMGR.

APMGR solicită Ministerului de Finanţe ca împreună cu Ministerul Sănătăţii, să solicite în Guvern aprobarea în regim de urgenţă a introducerii calculului diferenţiat.

Taxa clawback s-ar reduce însă pentru medicamentele ieftine la 18.57% în trimestrul 4 al acestui an. Astfel, pentru medicamentele scumpe, impactul este marginal , în cazul acestora , taxa rămâne la 28.57% pentru trimestrul 4 al acestui an .Însă trebuie ţinut cont de faptul că aşa cum a subliniat recent şi Consiliul Concurenţei "taxa clawback nu se calculează la preţul de producător, ci la preţul de vânzare cu amănuntul şi, prin urmare, pentru medicamentele ieftine, procentul taxei clawback calculat la preţul de producător este mai mare decât pentru cele scumpe".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb