Ceremonia de abdicare a împăratului Akihito, urcat pe Tronul Crizantemelor în urmă cu 30 de ani, a început, marţi dimineaţă, la Tokyo, unde împăratul japonez s-a rugat la zeiţa Soarelui Amaterasu, considerată străbuna familiei imperiale, informează Reuters.
Abdicarea va fi marcată printr-o ceremonie scurtă şi simplă care va avea loc în Palatul Imperial, la care urmează să asiste aproximativ 300 de persoane şi care va fi transmisă în direct la posturile de televiziune.
Abdicarea împăratului Akihito va pune capăt erei imperiale Heisei («Pace pretutindeni»).
Măsurile de securitate au fost sporite la Tokyo, înainte de intrarea în noua eră, Reiwa («armonie») şi accederea la tron a prinţului moştenitor Naruhito.
Poliţia a sporit măsurile de securitate în jurul palatului, scafandrii inspectând şanturile, iar câinii tufişurile. Accesul publicului la esplanada din faţa palatului va fi limitată în timpul ceremoniei de abdicare şi accedere la tron.
Mii de poliţişti vor fi mobilizaţi pentru asigurarea securităţii la ceremonie şi pentru apariţia în public a noului împărat, prevăzută pentru joi.
Akihito, care a fost operat pe cord şi a fost tratat de cancer de prostată în urmă cu câţiva ani, va abdica la 30 aprilie 2019. Pe tron va ajunge atunci prinţul Naruhito, în vârstă de 59 de ani.
Ultima dată, un împărat japonez a abdicat în 1817.
Născut la 23 decembrie 1933, Akihito este primul împărat care a fost întronat în baza Constituţiei din 1947, dictată de Statele Unite după înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial.
Constituţia din 1947 precizează că el este "simbolul statului şi unităţii poporului, a cărui poziţie decurge din voinţa populară, deţinătoare a puterii suverane".
Împăraţii joacă un rol foarte important în cultul japonez shinto, prin diverse rituri anuale şi rugăciuni pentru prosperitatea ţării.