Impas în negocierile ruso-ucrainene pe tema gazului

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 septembrie 2011

Rusia va revizui contractele de gaz cu Ucraina, doar după fuziunea Gazprom-Naftogaz

Ucraina lichidează Naftogaz

O nouă criză a gazelor ar putea fi rezultatul discuţiilor dure dintre Ucraina şi Rusia pe tema preţului, chiar înainte de începerea sezonului rece.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a acuzat Ucraina că încearcă să "stoarcă" gaze naturale de la Rusia, după solicitările insistente ale Kievului de reducere a preţului la care importă.

Vineri, un oficial din executivul ucrainean a dezvăluit că este posibil ca Ucraina să rupă contractul privind importul de gaze din Rusia (încheiat în iarna lui 2009) chiar foarte curând, în cazul în care nu se va ajunge la un compromis în domeniul gazelor, potrivit cotidianului economic Kommersant, citat de Agerpres.

Drept reacţie, directorul gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, a afirmat vineri că toate contractele dintre Rusia şi Ucraina, vizând livările de gaz, ar putea fi revizuite după lichidarea companiei ucrainene Naftogaz prin fuziunea ei cu Gazprom, relatează RIA Novosti.

"Desigur după ce Gazprom fuzionează cu Naftogaz, cea din urmă îşi va înceta existenţa, va fi o perioadă de lichidare, iar după ce toate formalităţile necesare vor fi îndeplinite, pe piaţă va opera o companie total nouă", a spus Aleksei Miller. "În virtutea acestui fapt, toate acordurile existente la ora actuală vor fi revizuite", a adăugat acesta.

Gazprom doreşte demult să obţină sistemul ucrainean de tranzit al gazelor, propunând fuzionarea Naftogaz, dar Ucraina susţine că o asemenea afacere i-ar afecta suveranitatea, astfel că a ajuns la o măsură radicală.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a cerut, vineri, premierul Mikola Azarov să elaboreze până la 1 octombrie planul concret al reformării companiei Naftogaz, prin divizarea sa în două societăţi cu atribuţii în domeniul extracţiei, respectiv al tranzitului de gaze.

Astfel, Kievul speră să rezolve concomitent două probleme: să obţină revizuirea contractului cu Rusia vizând importul gazelor şi să spulbere mirajul Gazprom, potrivit Agerpres.

Odată ce compania publică ucraineană nu va mai exista ca parte contractantă, structura ce va apărea va trebui să încheie noi contracte de achiziţie a gazului rusesc.

Acordul din 2009, încheiat între premierul rus Vladimir Putin şi fostul premier ucrainean Yulia Timoşenko, reprezintă rezultatul unei dispute dure între Kiev şi Moscova, care a condus la întreruperea livrărilor de gaze din Rusia către Europa timp de trei săptămâni, la începutul acelui an, în perioada rece.

Autorităţile ucrainene insistă asupra "corectării" acelor contracte, considerându-le "înrobitoare" pentru ţară.

Kievul a anunţat compania rusă Gazprom că, începând de anul viitor, îşi va reduce drastic importurile de gaz din Rusia, de la 40 de miliarde de metri cubi în 2011 la 27 de miliarde. În replică, monopolul rus a afirmat că, potrivit contractului "take-or-pay", Kievul va fi oricum nevoit să plătească pentru 33 de miliarde de metri cubi de gaz.

Azarov a spus că noua înţelegere din 2009 încalcă acordul din 2004, potrivit căruia cele două ţări ar trebui să revizuiască volumul gazelor.

"Din păcate, acordul din 2004 nu a fost niciodată respectat. De aceea, considerăm că acel contract din 2009 îl contrazice, cel puţin în partea referitoare la furnizarea gazului", a mai afirmat Azarov.

Preţul gazului rusesc livrat Ucrainei ajunge, în al treilea trimestru al anului în curs, la 354 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mult decât înainte de acordurile de la Harkov, prin care Moscova i-a ieftinit gazul cu 30%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb